cointelegraph
cointelegraph
.

هشدار درباره پروژه رمزارزی World اوپن‌ای‌آی در آمریکا

مفاهیم کلیدیمفاهیم کلیدی
  • فعالان خصوصی نگران جمع‌آوری و محافظت داده‌های بیومتریک World در آمریکا هستند
  • نبود قانون فدرال جامع و تفاوت مقررات ایالتی حفاظت بیومتریک را دشوار کرده است
  • ممنوعیت و تحقیقات علیه World در کشورهای مختلف و تلاش برای ورود به اپ‌های دوستیابی
هشدار درباره پروژه رمزارزی World اوپن‌ای‌آی در آمریکا

به صدا درآمدن زنگ خطر در آمریکا بر سر پروژه رمزارزی World اوپن‌ای‌آی

پروژه هویت دیجیتال و رمزارزی World Network متعلق به اوپن‌ای‌آی سام‌آلتمن، پیش از عرضه در ایالات متحده فعالان حریم خصوصی را نگران کرده است. نیک آلموند، مدیرعامل FactoryDAO، در پلتفرم X گفت: «World نقطه مقابل حریم خصوصی است؛ این یک تله است.» اگرچه این پروژه ادعا می‌کند در عصر گسترش هوش مصنوعی از حریم خصوصی کاربران محافظت می‌کند، اما در سراسر جهان با مجموعه‌ای از دغدغه‌های نظارتی مواجه شده است. این طرح که پیش‌تر با نام Worldcoin شناخته می‌شد، فناوری اسکن عنبیه چشم و سیستم پرداخت با توکن خود را در هند، کره جنوبی، ایتالیا، کلمبیا، آرژانتین، پرتغال، کنیا و اندونزی در حال بررسی رسمی دارد. در اسپانیا، هنگ‌کنگ و برزیل نیز به‌طور کامل ممنوع شده است. ورود تازه World به بازار آمریکا می‌تواند بزرگ‌ترین چالش مدیرعامل سام‌آلتمن باشد، چرا که نگرانی‌های حریم خصوصی با قوانین ناهمگون ایالتی تشدید می‌شود.

در ۳۰ آوریل، آلتمن اعلام کرد که World در پنج «هاب نوآوری کلیدی» در ایالت‌های آتلانتا، آستین، لس‌آنجلس، میامی، نشویل و سان‌فرانسیسکو مستقر خواهد شد. افراد داوطلب برای احراز هویت می‌توانند عنبیه خود را در این مراکز اسکن کنند و بدین ترتیب World نشانگرهای بیولوژیک منحصر به فردی از هر کاربر دریافت می‌کند. به گفته تیم World، این نشانگرها می‌توانند برای اثبات «انسانی بودن» کاربر هنگام تعامل در پلتفرم‌های دیجیتال به کار روند. اما توسعه در آمریکا می‌تواند به‌دلیل چارچوب نظارتی پراکنده، اعتماد عمومی را خدشه‌دار کند.

اندرو رسو، وکیل سایبری و امور عمومی در Rossow Law، به Cointelegraph گفت: «هیچ قانون فدرال جامعی در آمریکا برای تنظیم داده‌های بیومتریک مانند اسکن عنبیه وجود ندارد.» در واقع قوانین از ایالتی به ایالت دیگر متفاوت است. ایالت‌های تگزاس و کالیفرنیا که World در آن‌ها فعالیت می‌کند، تا حدودی داده‌های بیومتریک را تحت قانون محافظت قرار داده‌اند. اما در ایالت‌های جورجیا، تنسی و فلوریدا کاربران تنها می‌توانند روی قانون فدرال حساب کنند که صرفاً شفافیت و انصاف را الزامی می‌کند و قانون ویژه‌ای برای اسکن عنبیه ندارد.

حتی وجود قانون ایالتی نیز به معنی تضمین محافظت نیست. در تگزاس تنها دادستان کل ایالت می‌تواند قانون «جمع‌آوری یا استفاده از شناسه بیومتریک» را اجرا کند و هیچ حق شکایت خصوصی برای کاربران پیش‌بینی نشده است. رسو می‌گوید: «کارآمدی محافظت از داده‌ها تقریباً به اولویت‌ها، منابع و تمایل دادستان کل تگزاس برای اقدام بستگی دارد. یک دادستان کل فعال می‌تواند به تقویت محافظت منجر شود، در حالی که یک مدیر کم‌تحرک می‌تواند اجرای قانون را کاهش دهد و کاربران را در معرض سوءاستفاده قرار دهد.»

خطر سوءاستفاده یکی از دلایل اصلی مخالفت فعالان با سیستم‌هایی مانند World است. سازمان Privacy International که از شکایت در کنیا علیه World حمایت کرد، هشدار می‌دهد: «در غیاب چارچوب‌های قانونی قوی و تضمین‌های سختگیرانه، فناوری‌های بیومتریک تهدیدهای جدی برای حریم خصوصی و امنیت شخصی ایجاد می‌کنند و می‌توان از آن‌ها برای تبعیض، پرونده‌سازی و نظارت انبوه استفاده کرد.»

از سال ۲۰۲۱، عفو بین‌الملل نیز نسبت به تبعیض و روش‌های علمی ناقص در سیستم‌های بیومتریک ابراز نگرانی کرده است. این سازمان می‌گوید این سیستم‌ها می‌توانند از روی اطلاعات کم «حدس‌ها و پیش‌بینی‌هایی در مورد جنسیت، احساسات یا ویژگی‌های شخصی افراد بزنند که اغلب نادرست است و گاهی نظریه‌های نژادپرستانه‌ای را تکرار می‌کند.»

با این حال، همه با هشدارهای ناظران حریم خصوصی موافق نیستند. توماش ستانچاک، همکار هیئت اجرایی بنیاد اتریوم، می‌گوید بیش از ۱۰۰ ساعت روی تجزیه و تحلیل World وقت گذاشته که بر بستر شبکه اتریوم ساخته شده و به نظرش «بسیار امیدوارکننده و متمرکزتر بر حفظ حریم خصوصی» بوده است. پل دیلان-انیس، پژوهشگر اتریوم و دانشگاهی، هم معتقد است فناوری World «احتمالاً از نظر حفظ حریم خصوصی قوی است» اما حس بصری آن ممکن است برای بعضی کاربران تداعی‌کننده اپیزودهای سریال Black Mirror باشد.

در حالی که اوپن‌ای‌آی استراتژی آمریکایی خود را تقویت می‌کند، سایر کشورها به ممنوعیت یا محدودسازی این پروژه ادامه می‌دهند. در ۲۰۲۳، ناظران در هند، کره جنوبی، کنیا، آلمان و برزیل به بررسی روش‌های جمع‌آوری داده World پرداختند. اسپانیا در مارس ۲۰۲۴ اولین کشوری بود که جمع‌آوری داده توسط این پروژه را به‌طور کامل ممنوع کرد. طبق اعلام سازمان حفاظت از داده‌های اسپانیا به Cointelegraph، اپراتورهای Orb اطلاعات کافی ارائه نکرده، داده کاربران خردسال را جمع‌آوری و امکان پس گرفتن رضایت را فراهم نکردند.

پس از این ممنوعیت، World در وبلاگ خود نوشت که در تمام مناطق فعالیتش «قانون‌مندانه» عمل می‌کند؛ اما ناظران جهانی پذیرفتنی ندانستند. هنگ‌کنگ در می ۲۰۲۴ دستور توقف فعالیت داد و چند کشور مانند آلمان و کنیا حکم به حذف داده‌های هزاران کاربر دادند، در حالی که کلمبیا و آرژانتین جریمه‌های سنگینی صادر کردند. ژانویه ۲۰۲۵، برزیل نیز با استناد به غیرقابل‌برگشت بودن داده‌ها و احتمال سوءاستفاده از اقشار کم‌درآمد، World را ممنوع اعلام کرد.

با وجود این محدودیت‌ها، سیستم هویت World در برخی حوزه‌ها مانند دوستیابی آنلاین جای خود را باز کرده است. اسپنسر راسکوف، مدیرعامل Match Group که شامل اپ تندر می‌شود، اول می ۲۰۲۵ اعلام کرد که تندر در ژاپن سیستم احراز هویت World را آزمایش می‌کند تا کاربران «با اولویت حریم خصوصی» اثبات کنند که انسان واقعی هستند.

اگرچه هنوز در ژاپن کامل اجرا نشده، اما با بیش از ۱.۳۸ میلیون دانلود در ۲۰۲۴، تندر محبوب‌ترین اپ دوستیابی این کشور است و می‌تواند نمونه‌ای مهم برای World باشد. اگر World در آمریکا با تندر همکاری کند، بلافاصله ۷.۸ میلیون کاربر فعال ماهانه به دست می‌آورد. در صورت گسترش به اپ‌های مشابه مانند بامبل یا هینج، این پروژه می‌تواند ۶۷ درصد بازار دوستیابی آنلاین آمریکا را در اختیار گیرد و هویت شخصی میلیون‌ها کاربر را مدیریت کند.

با این حال، حقوق حریم خصوصی در آمریکا همچنان ناروشن است. در تگزاس، گوگل به دلیل پیگیری و جمع‌آوری داده‌های جستجو، موقعیت مکانی و اطلاعات تشخیص چهره، ۱.۴ میلیارد دلار به تفاهم رسید. در ایالت‌های دیگری مانند ایلینوی و نیویورک نیز شرکت‌های بیومتریک در محاکم حضور یافته و قانون‌گذاران در حال تصویب محدودیت‌های جدید برای جمع‌آوری داده‌های بیومتریک هستند.

لینک خبر
ترجمه شده توسط محمد ناظوری