
رالی ۳۳۶۰ دلاری طلا؛ محرکی برای صعود بیت کوین
- طلای جهانی ۳ درصد رشد کرد و به ۳۳۶۰ دلار رسید.
- سقوط شاخص دلار و سیاستهای فدرال رزرو، جذابیت بیت کوین را افزایش داده است.
- ورود ۳ میلیارد دلار به ETFهای بیت کوین از ۱۵ مه، نشانه افزایش اعتماد سرمایهگذاران است.

رالی طلا تا ۳۳۶۰ دلار به نفع
نکات کلیدی:
قیمت طلا بین ۲۹ مه و ۲ ژوئن ۳ درصد افزایش یافت و به بالاترین سطح خود در بیش از سه هفته رسید، در حالی که بیت کوین (BTC) بالای ۱۰۵,۰۰۰ دلار باقی مانده است. اگرچه این عملکرد ضعیف کوتاهمدت در نگاه اول منفی به نظر میرسد، چندین شاخص کلاناقتصادی حاکی از آن است که بیت کوین میتواند زودتر از انتظار جهش کند.

شاخص دلار آمریکا (DXY) به پایینترین سطح خود در شش هفته گذشته رسید که نشان میدهد سرمایهگذاران در حال کاهش قرار گرفتن در معرض ارز آمریکا هستند. معمولاً این روند نشانه کاهش اعتماد به سیاست پولی فدرال رزرو و/یا افزایش نگرانیها در مورد پایداری بدهی دولت آمریکا است. وزیر خزانهداری ایالات متحده، اسکات بسنِنت، در تاریخ ۱ می به شبکه CBS گفت که کشور «هرگز دچار ورشکستگی نخواهد شد» و افزود که «ما در مسیر هشدار هستیم.» این اظهارات پس از آن بیان شد که جیمی دیمون، مدیرعامل JPMorgan Chase، پس از پیشنهاد طرحی در مجلس نمایندگان برای افزایش سقف بدهی به میزان ۴ تریلیون دلار، زنگ خطر را به صدا درآورد.
سقوط شاخص DXY دارنده ۳۱.۲ تریلیون دلار بدهی معوق دولت فدرال آمریکا را تشویق میکند که به دنبال بازده در داراییهای دیگر باشند. در حالی که سرمایهگذاریهای با درآمد ثابت بازده قابلپیشبینی ارائه میدهند، ارزش دلار آمریکا همچنان نوسانپذیر است. اگر سرمایهگذاریهایی مبتنی بر ارزهای خارجی بازدهی بهتری ارائه دهند، احتمالاً سرمایهها از دلار دور خواهند شد.
با وجود جذابیت طلا، چند عامل میتوانند تقاضای سرمایهگذاران را محدود کنند. دولت آمریکا بزرگترین دارنده این فلز گرانبها است، به این معنی که خزانهداری میتواند بخشی از ذخایر خود را بفروشد تا موقعیت مالی خود را تقویت کند. بازخرید بخشی از بدهیهایش، بهخصوص اوراق قرضه بلندمدت، احتمالاً دلار آمریکا را تقویت خواهد کرد.

حتی اگر آمریکا ۱۷٪ از ذخایر طلای خود را معادل ۱۷۱.۸ میلیارد دلار بر اساس قیمتهای فعلی بفروشد، باز هم با اختلاف بیش از ۱۰۰٪ در صدر جدول جهانی باقی خواهد ماند. با این حال، با اینکه رقم قابل توجهی است، این مقدار تنها میتواند حدود سه هفته کسری بودجه فدرال را پوشش دهد و تلاش چندانی مؤثر نخواهد بود. در مقابل، سرمایهگذاری ۱۷۱.۸ میلیارد دلاری در بیت کوین میتواند تسلط آمریکا بر این دارایی را بهطور قاطع تثبیت کند و بهراحتی از ۱۹۰,۰۰۰ بیت کوینی که چین تخمین زده در اختیار دارد، فراتر برود. مهمتر اینکه این سناریو پس از امضای «دستور اجرایی ذخیره استراتژیک بیت کوین» توسط رئیسجمهور دونالد ترامپ در مارس ۲۰۲۵، از پیش ممکن شده است.
اگرچه آمریکا بزرگترین ذخایر طلای جهان را در اختیار دارد، اما جزو چهار تولیدکننده برتر نیست. دادههای شورای جهانی طلا چین، روسیه، استرالیا و کانادا را بهعنوان پیشروان تولید طلا معرفی میکند. در نتیجه، انگیزه کمی برای تشویق افزایش قیمت طلا، بهویژه در جریان منازعات تجاری و تنشهای ژئوپلیتیک وجود دارد.

علاوه بر این، دادهها نشاندهنده خروج خالص از صندوقهای مبادلهشده طلا (ETF) با وجود افزایش اخیر قیمت است، در حالی که ETFهای نقدی بیت کوین از ۱۵ مه تاکنون ۳ میلیارد دلار ورودی خالص ثبت کردهاند. این بهمعنای تغییر مستقیم سرمایهگذاران طلا به رمزارز نیست، اما عدم اطمینان نسبت به چشمانداز کوتاهمدت طلا را نشان میدهد. طلا به یک کلاس دارایی ۲۲.۷ تریلیون دلاری تبدیل شده که در مقایسه با سهام و سرمایهگذاریهای جایگزین کمتر جذاب است. در مقابل، سرمایه بازار بیت کوین ۲.۱ تریلیون دلار است که نشاندهنده فضای چشمگیری برای رشد است. بیت کوین بهجای رقابت مستقیم، بهعنوان پناهگاه جایگزین مطرح میشود و نگرانیها در مورد ثبات مالی دولت آمریکا—که عامل رشد قیمت طلا هم است—را هدف قرار میدهد.
لینک خبر