cointelegraph
cointelegraph
.

بوترین: صنعت کریپتو باید به سمت مجوزهای متن‌باز اجباری حرکت کند

مفاهیم کلیدیمفاهیم کلیدی
  • ویتالیک بوترین حمایت خود از مجوزهای کپی‌لفت در کریپتو را اعلام کرد.
  • کپی‌لفت اشتراک‌گذاری اجباری کد و تقویت همکاری‌های جامعه را تضمین می‌کند.
  • فضای رقابتی کریپتو، متن‌باز داوطلبانه را ضعیف‌تر ساخته است.
بوترین: صنعت کریپتو باید به سمت مجوزهای متن‌باز اجباری حرکت کند

ویتالیک بوترین خواستار استفاده از مجوزهای «کپی‌لفت» در صنعت کریپتو شد

هم‌بنیان‌گذار اتریوم، ویتالیک بوترین، از صنعت کریپتو خواست تا مجوزهای متن‌باز «کپی‌لفت» را بپذیرد؛ زیرا نگران است که این صنعت از ریشه‌های همکاری‌جویانه‌ خود فاصله بگیرد. بوترین در پست جدیدی که دوشنبه منتشر کرد، اعلام کرد پیش از این طرفدار رویکرد «اجازه‌بخش» در صدور مجوز نرم‌افزاری بوده است؛ رویکردی که امکان به اشتراک‌گذاری رایگان نرم‌افزار را برای همه فراهم می‌کند. اما حالا او به رویکرد «کپی‌لفت» علاقه‌مند شده است.

تفاوت ظریفی میان این دو وجود دارد: مجوزهای اجازه‌بخش به عموم اجازه می‌دهند که فایل‌های کد منبع را آزادانه تغییر داده یا توزیع کنند. اما مجوزهای کپی‌لفت علاوه بر این امکان، کاربر را ملزم می‌کنند هرگونه آثار مشتق‌شده که از کد اصلی استفاده می‌کند نیز باید به صورت متن‌باز منتشر شود.

بوترین گفت: «من به طور کلی از لحاظ فلسفی مخالف کپی‌رایت و ثبت اختراع هستم.» او افزود: «ایده این که دو نفر به طور خصوصی بیت‌هایی از داده را با هم به اشتراک بگذارند و این کار جرم تلقی شده و به شخص ثالثی آسیب بزند، خوشایندم نیست.»

بوترین عنوان کرد به سمت «کپی‌لفت» گرایش پیدا کرده چرا که متن‌باز حالا به جریان اصلی تبدیل شده و «هدایت کسب‌وکارها به این سمت عملی‌تر» است. با این حال، او معایب احتمالی کپی‌لفت را هم می‌بیند؛ از جمله این که ممکن است بسیار محدودکننده یا اجباری باشد؛ به‌ویژه در شرایطی که الزامی به اشتراک‌گذاری کد وجود دارد اما کد به طور عمومی توزیع نمی‌شود.

بوترین تأکید کرد فضای کریپتو تغییر کرده و بیش از گذشته رقابتی و کم‌تر همکاری‌جو شده است؛ موضوعی که ایده‌آل قدیمی متن‌باز بودن داوطلبانه را تضعیف می‌کند. او افزود: «در فضای کریپتو دیگر نمی‌توانیم فقط به خوش‌قلبی افراد برای متن‌باز کردن کارهای‌شان اتکا کنیم.»

به گفته بوترین، اشتراک داوطلبانه کافی نیست و لازم است «قدرت سخت» به کار گرفته شود؛ یعنی دسترسی به برخی کدها فقط به کسانی داده شود که کدهای خود را هم باز می‌کنند. او اضافه کرد که استفاده از کپی‌لفت در کریپتو باعث ایجاد ارتباط متقابل می‌شود و نوآوری را به نفع تمام جامعه، و نه فقط چند نفر با کدهای بسته، تضمین می‌کند.

در پایان، بوترین گفت که کپی‌لفت یک «مخزن کد بزرگ» یا سایر محصولات خلاقانه ایجاد می‌کند که استفاده قانونی از آن‌ها فقط برای کسانی مجاز است که سورس کد کارهای خود را به اشتراک بگذارند. او گفت: «در نتیجه، کپی‌لفت می‌تواند یک راه بسیار گسترده و بی‌طرفانه برای تشویق به گسترش بیشتر و بهره‌مندی از مزایای این سیاست‌ها باشد؛ بدون معایب زیاد آن‌ها.»

بوترین افزود ترغیب به متن‌باز کردن زمانی بیشترین ارزش را دارد که نه غیرواقعی باشد و نه تضمین‌شده. او گفت که امروز مزایای کپی‌لفت بسیار بیشتر از ۱۵ سال پیش است.

آدام کوچران، سرمایه‌گذار خطرپذیر در حوزه کریپتو، نیز موافقت خود را اعلام کرد و نوشت: «در برخی موارد استثنایی کپی‌لفت مشکل‌ساز می‌شود، اما به طور کلی با این فلسفه موافقم.»

لینک خبر
ترجمه شده توسط زهرا زینی گرمرودی
هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.