
آیا حزب America ایلان ماسک میتواند نظام سیاسی آمریکا و بازار بیت کوین را تغییر دهد؟
- ایلان ماسک حزب America را با تمرکز بر بیت کوین و سیاستهای میانهرو تأسیس کرد
- موفقیت حزب سوم با توجه به ساختار سیاسی آمریکا بعید است و بازار نیز واکنش منفی نشان داده
- سهام تسلا سقوط کرد و ماسک برای اثبات اثربخشی سیاسی خود راه سختی پیش رو دارد

تاسیس حزب America توسط ایلان ماسک: فرصتها و چالشها
شکاف رو به رشد میان ایلان ماسک، مدیر عامل تسلا و رئیس جمهور آمریکا دونالد ترامپ در ۵ ژوئیه به نقطه اوج رسید، زمانی که ماسک حزب مستقل America را تأسیس و اعلام کرد. گفته میشود این حزب بر روی بیت کوین و سیاستهای میانهرو تمرکز دارد. تصویب لایحه بحثبرانگیز «One Big Beautiful Bill Act» توسط کنگره آمریکا که توسط دولت ترامپ ارائه شده بود، باعث شد ماسک چنین تصمیمی بگیرد. به گفته ماسک، این قانون برخلاف تلاشهای اولیه دولت برای کاهش هزینههای دولتی است.
حزب America هنوز گردهمایی تشکیل نداده و برنامه یا پلتفرم مشخصی منتشر نکرده است. اطلاعات کمی درباره دیدگاههای این حزب وجود دارد و فقط اظهارات مبهم ماسک درباره حمایت از سیاستهای میانهرو، کاهش مقررات، کاهش هزینههای دولتی و حمایت از بیت کوین مطرح شده است. اما این سؤالات مطرح است: بنیانگذار تسلا چه امیدی برای شکستن نظام دوحزبی آمریکا دارد؟
لایحه ترامپ و پیامدهای آن
لایحه جنجالی ترامپ چند تغییر اقتصادی مهم را ایجاد کرد. مهمترین آن افزایش سقف بدهی فدرال به میزان ۵ تریلیون دلار بود. همچنین برخی معافیتهای مالیاتی را ارائه داد که عمدتا به نفع ۱ درصد افراد ثروتمند است. به منظور جبران این کاهش درآمد و افزایش بدهی، دولت قصد دارد برنامههای حمایتی اجتماعی مانند SNAP و Medicaid را کاهش دهد و تعرفهها بر کالاهای وارداتی را افزایش دهد. همچنین سرمایهگذاری و مزایای مربوط به خودروهای برقی و انرژیهای تجدیدپذیر نیز کاهش یافته است.
ماسک در زمره منتقدانی قرار دارد که به این رویکرد معترض است و به همین دلیل تصمیم گرفت حزب سیاسی خودش را تأسیس کند.
ابهامات درباره حزب America
اعلام تأسیس حزب America واکنشهای زیادی برانگیخت و دونالد ترامپ نیز گفت: «فکر میکنم تشکیل حزب سوم مضحک است. همیشه یک نظام دوحزبی وجود داشته و ایجاد حزب سوم فقط باعث سردرگمی میشود.» هنوز جزئیات دقیقی از اهداف حزب America ارائه نشده است. درباره حمایت از بیت کوین، ماسک اظهار کرد که ...

فراتر از بحث ارزهای دیجیتال، ماسک ادعا میکند حزب آمریکا طرفدار ارزشهای میانهگرایانه و هزینه کمتر دولت خواهد بود؛ اما این موارد همانقدر مبهم هستند که وعدهاش درباره بیت کوین. ماسک به نقل از انجمن هواداران تسلا در سیلیکونولی، پیشنهادهایی درباره پلتفرم حزب بیان کرده: کاهش بدهی، ارتقای نیروهای نظامی با فناوریهای پیشرفتهتر و استفاده از هوش مصنوعی و رباتها؛ همچنین آزادسازی مقررات در بخش انرژی، حمایت از آزادی بیان و پررنگ کردن سیاست افزایش نرخ زاد و ولد (پرو ناتالیسم).
در زمان انتشار خبر، هنوز هیچ موجودیت رسمی یا سایت اینترنتی برای حزب وجود ندارد. ماسک از دنبالکنندگان خود در ایکس خواسته مکان اولین کنگره حزب America را پیشنهاد دهند.
تجارب حزبهای سوم در آمریکا و شانس موفقیت ماسک
هرچند ماسک خود را پیشگام میداند، اما اولین فردی نیست که به فکر تأسیس حزب سوم در سیاست آمریکا میافتد. احزاب سوم متعددی در تاریخ آمریکا وجود داشتهاند، از حزب پوپولیست قرن نوزدهم گرفته تا حزب پیشرو ابتدای قرن بیستم. حتی پیشتر حزبی با نام مشابه America نیز وجود داشت و جرج والاس توانست در انتخابات ۱۹۶۸ پنج ایالت را ببرد، اما درنهایت موفق نشد نظام دوحزبی را تغییر دهد.
اندرو یانگ، تاجر آمریکایی و نامزد قبلی ریاست جمهوری، اخیرا با حزب میانهروی Forward خود و شعارهای حامی رمزارزها تلاش کرد انحصار را بشکند، اما موفق نبود. تحلیلگران باور دارند تکرار چنین شکستهایی برای ماسک هم محتمل است.
کالین اندرسون، استاد علوم سیاسی دانشگاه بوفالو، معتقد است: «احتمال تشکیل حزب موثر جدید، بسیار پایین است. ساختار سیاسی آمریکا همواره به نفع دو حزب اصلی عمل میکند، مگر اینکه یکی از آنها عملا فرو بپاشد.» به گفته وی، تنها در صورتی که ترامپ به طور کامل از سیاست خداحافظی کند و جنبش MAGA در حزب جمهوریخواه جانشینی نداشته باشد، حزب سوم فرصتی برای نفوذ خواهد یافت.

تاثیرات اقتصادی و واکنش فعالان بازار
ستوننویس بلومبرگ، فرانسیس ویلکینسون، معتقد است اگر استراتژی ماسک تمرکز روی حوزههای آسیبپذیر مجلس نمایندگان و سنا باشد، شاید در کوتاه مدت جواب دهد؛ اما تا زمانی که ساختار انتخابات و ترکیب رایدهندگان یا انگیزههای استراتژیکشان تغییر نکند، تأثیر اساسی نخواهد گذاشت.
ویلکینسون میگوید حتی اگر حزب America در بلندمدت موفق نباشد، ماسک میتواند برای حزب جمهوریخواه دردسرساز شود؛ زیرا «شهرت بینظیر و تریبونی دائمی دارد و منابع مالیاش کمنظیر است.» با این حال برخی شرکای تجاری ماسک خوشبین نیستند. جیمز فیشبک، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری Azoria، تصمیم گرفته عرضه ETF تسلا را به تعویق بیندازد، چون فعالیت سیاسی ماسک تضادی با مسئولیتهایش در تسلا دارد. او معتقد است تاسیس حزب سیاسی نهتنها با مأموریت تسلا همسو نیست، که حتی به آن آسیب میزند.
همچنین سهام تسلا پس از اعلام خبر فعالیت سیاسی ماسک سقوط کرد. این شرکت ظرف یک سال گذشته نیز به واسطه درگیری ماسک با سیاست و نزدیکی خودروهای تسلا به دولت ترامپ، افت ارزش پیدا کرده بود.

از سوی دیگر، ماسک تاکنون کارنامه موفقی در عرصه سیاست نشان نداده است. با وجود کمکهای مالی کلان به حزب جمهوریخواه، دخالت مستقیم او در انتخابات دادگاه عالی ویسکانسین در مارس ۲۰۲۵ نتیجه بخش نبود. در آن انتخابات، دولت ترامپ از ماسک خواست برای حمایت از نامزد مطلوبش تبلیغ کند؛ ماسک با شرکت در مراسمهای عمومی و اهدای چک یک میلیون دلاری به دو رأیدهنده ویسکانسین تلاش کرد، اما در نهایت نتیجهای نگرفت و نامزد دموکرات با اختلاف ۱۰ درصد پیروز شد. اکنون ماسک هدف یک شکایت حقوقی هم قرار گرفته است.
سرنوشت بیت کوین و نتیجهگیری
به عقیده تحلیلگر رمزارز نیک پاکرین، «چه ماسک پیروز شود چه نشود، بیت کوین به روند خود ادامه خواهد داد. تنها مسیر دلار آمریکا نزولی است و قیمت بیت کوین در جهت مخالف آن حرکت میکند.» با این حال اگر ماسک میخواهد ساختار سیاسی آمریکا و حزب جمهوریخواه را به چالش بکشد، شعارهایی درباره بیت کوین کافی نخواهد بود.