
افت دلار استرالیا؛ آیا تهدیدات تجاری ترامپ علیه روسیه، بازارهای جهانی را متزلزل میکند؟
- دلار استرالیا در پی تهدیدات تعرفهای ترامپ علیه روسیه کاهش یافت.
- ناتو و آمریکا فشار نظامی و اقتصادی بر روسیه را افزایش دادهاند.
- نگرانیها درباره تحریمهای ثانویه و تجارت جهانی بازارها را ناآرام کرده است.
کاهش ارزش دلار استرالیا در پی تهدیدات تجاری ترامپ علیه روسیه
دلار استرالیا نسبت به دلار آمریکا تضعیف شده و پایینتر از سطح ۰.۶۵۵۰ معامله میشود که علت آن تهدیدات جدید تعرفهای دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا علیه روسیه است.
ترامپ هشدار داده است که اگر روسیه ظرف ۵۰ روز آینده به توافق صلح با اوکراین نرسد، «تعرفههای بسیار شدیدی» علیه این کشور اعمال خواهد شد.
روسیه در شرایطی با فشار اقتصادی جدیدی روبروست که ناتو و آمریکا اقدامات نظامی و تجاری خود را تشدید کردهاند. در این میان، دلار استرالیا به دلیل افزایش تقاضا برای داراییهای امن، همچون دلار آمریکا، در بازارهای جهانی ضعیفتر ظاهر شده است.
در زمان نگارش خبر، نرخ برابری جفت ارز AUD/USD در حدود ۰.۶۵۴۷ در ساعات معاملاتی آمریکا بود. جو بازارهای جهانی پیش از این نیز، بهدلیل تهدید اخیر ترامپ درباره اعمال تعرفههای ۳۰ درصدی بر واردات از اروپا و مکزیک، متزلزل شده بود. روز دوشنبه نیز ترامپ اعلام کرد که آمریکا تعرفههای «بسیار شدیدی» علیه روسیه وضع خواهد کرد، چنانچه توافق صلح در اوکراین طی ۵۰ روز آینده حاصل نشود.
ترامپ افزود این اقدامات شامل «تحریمهای ثانویه» نیز میشود؛ این تحریمها کشورهایی را هدف قرار میدهد که نفت روسیه را وارد میکنند و این موضوع خریداران بزرگی همچون چین و هند را نیز شامل میشود.
فشار بازارها زمانی بیشتر شد که ترامپ در کنار ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، در کاخ سفید اعلام کرد متحدان اروپایی قرار است میلیاردها دلار تجهیزات نظامی آمریکایی خریداری و به اوکراین ارسال کنند. استولتنبرگ تایید کرد که سیستمهای پیشرفته پدافند موشکی پتریوت ساخت آمریکا، بخشی از این بسته تسلیحاتی است و کشورهای عضو ناتو هزینه این انتقالات را پرداخت و هماهنگی لازم برای تحویل را انجام خواهند داد.
استولتنبرگ از کشورهای آلمان، فنلاند، کانادا، نروژ، سوئد، بریتانیا و دانمارک به عنوان مشارکتکنندگان در این خرید تسلیحاتی نام برد. او تاکید کرد که «سرعت در اینجا اهمیت زیادی دارد» و گفت هدف این اقدام این است که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، را به تجدیدنظر درباره مذاکرات صلح وادار کنند.
موضع تهاجمی ترامپ در زمینه تجارت، بازارهای جهانی را نگران کرده و بار دیگر نگرانیها درباره کند شدن تجارت جهانی و افت تقاضای کالاها را تشدید کرده است. بهعنوان ارزی وابسته به کالاها و مرتبط با چین، دلار استرالیا به ویژه در برابر شوکهای ژئوپولیتیکی و ضعف تمایل به ریسک، آسیبپذیر است.
ترس از اختلال در زنجیره تأمین ناشی از تحریمهای ثانویه، تمایل سرمایهگذاران به داراییهای ریسکی را کمتر کرده و موقعیت دلار استرالیا را تضعیف کرده است.
در آینده نزدیک، توجه بازارها به دادههای تورم آمریکا معطوف خواهد بود. شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) روز سهشنبه و شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) روز پنجشنبه منتشر میشوند که میتوانند انتظارات بازار درباره سیاست پولی فدرال رزرو را تحت تاثیر قرار دهند.
