ریپل (XRP) چیست؟

در این صفحه با ریپل (XRP) آشنا شوید؛ نحوه کارکرد، فناوری پشت آن، مزایا و معایب، و مصرف انرژی آن را به‌طور کامل بررسی کنید. با اطلاعات جامع به درک بهتری از این ارز دیجیتال دست پیدا کنید.

توکن XRP ارز دیجیتال بومی لِجر یا دفتر کل XRP است که یک بلاک چین منبع باز و عمومی بوده و برای تسهیل پرداخت های سریع‌تر و ارزان طراحی‌شده است.

ارسال پرداخت ها به خارج از کشور با استفاده از سیستم‌های مالی قدیمی معمولاً یک تا چهار روز کاری طول خواهد کشید و قطعاً فرآیند هزینه بری خواهد بود. اگر شخصی از توکن XRP به‌عنوان یک ارز و پُلی ارتباطی استفاده کند، می‌تواند تراکنش‌های برون‌مرزی خود را کمتر از پنج ثانیه در بلاک چین منبع باز لِجر XRP با مبالغی بسیار کمتر از سیستم‌های مالی قدیمی به‌راحتی انجام دهد.

 

قیمت XRP

بنیان‌گذاران اصلی حدود 100 میلیارد توکن XRP را از قبل در سال 2012 و هم‌زمان با راه‌اندازی لِجر استخراج کردند. این مقدار تمام توکن XRP موجود است و دیگر توکن XRP را نمی‌توان به وجود آورد. بنیان‌گذاران برای تأمین مالی عملیات و توسعه آن در آینده مقدار 80 میلیارد توکن را به ریپل دادند و مقدار باقی‌مانده را بین خودشان تقسیم کردند.

برخلاف بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال استخراج‌شده که در آن کوین‌های جدید پس از کشف بلاک‌های جدید به ماینرها پاداش داده می‌شدند، هر زمان که ریپل تصمیم به فروش کوین‌های موجود در انبار از پیش استخراج‌شده خود بگیرد، همان میزان XRP هم وارد چرخه بازار می‌شود.

در سال 2017 این شرکت 55 میلیارد توکن از 80 میلیارد توکن XRP خود را به یک حساب امانی انتقال داد که از طریق آن می‌توانست حداکثر 1 میلیارد توکن در ماه در بازار ثانویه به فروش برساند. ریپل این کار را برای بهبود شفافیت و قابل پیش‌بینی بودن فروش XRP انجام داد. میزان XRP نگهداری شده در حساب امانی "توزیع نشده" هستند، درحالی‌که بقیه توکن های موجود در کیف پول‌های ریپل توزیع‌شده و در چرخه معاملاتی قرارگرفته اند.

در پایان هرماه، توکن های فروخته نشده به‌حساب امانی برمی‌گردند و در دوره‌ی بعد دوباره توزیع می‌شوند. در طول 32 ماه گذشته، حدود 32 میلیارد توکن XRP از حساب امانی آزادشده و میزان 26.7 میلیارد آن به‌حساب بازگشته است.

از ژانویه 2022، حساب امانی دارای 46.5 میلیارد توکن XRP است. ریپل داده‌ها را در وب‌سایت خود نیز منتشر کرده است.

در سه سال و نیمی که از زمان آغاز کار عرضه XRP می‌گذرد، قیمت آن دو جهش قابل‌توجه را تجربه کرده است. از این جهش‌ها می‌توانیم به دسامبر سال 2013 اشاره‌کنیم که قیمت توکن XRP در 15 روز تقریباً 11 برابر شد و سپس یک سال بعد، قیمت آن طی 33 روز حدود 454 درصد افزایش یافت.

پس‌ازآن، قیمت XRP زیر 0.01 دلار باقی ماند تا اینکه بازار ارزهای دیجیتال در اوایل سال 2017 شروع به رشد کرد. بین 22 مارس سال 2017 و 8 ژانویه سال 2018، قیمت توکن XRP مطابق با بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال در آن زمان به طور عجیب‌وغریبی افزایش یافت و قیمت آن از زیر یک سنت تا بازه قیمتی 3.40 دلار بالا رفت، یعنی حدود 51000% رشد کرد.

توکن XRP نتوانست شتاب خود را برای شکست سطح‌های قیمتی بعدی حفظ کند و بالاتر از 3 دلار برود و در عرض چند ماه قیمت این توکن به 0.10 دلار کاهش پیدا کرد. قیمت XRP تا آوریل سال 2021 زیر این سطح باقی ماند. پس از شروع روند صعودی بازار ارزهای دیجیتال، XRP هم روند صعودی در پیش گرفت.

در آن ماه، قیمت XRP به بالاترین سطح سال گذشته یعنی 1.98 دلار رسید. بااین‌حال، افزایش قیمت کوتاه‌مدت بود و قیمت به کمتر از یک دلار سقوط کرد.

 

توکن XRP چگونه کار می‌کند

لِجر XRP یک شبکه بدون مجوز از سرورهای همتا به همتا است که عملیات XRP را تقویت می‌کند. XRP یک توکن بومی است و آن به‌عنوان یک پُل بین ارزهای فیات عمل می‌کند. برای مثال اگر هیچ فردی در شبکه وجود نداشته باشد که بخواهد سنت را با دلار معامله کند، می‌توان سنت را به XRP تبدیل و با استفاده از آن XRP برای خرید دلار اقدام کند.

لِجر یا دفتر کل XRP از الگوریتم جامع فدرال استفاده می‌کند که با مکانیسم اثبات کار و اثبات سهام تفاوت دارد. در این روش شرکت‌کنندگان شبکه توسط سایر شرکت‌کنندگان شناسایی می‌شوند و اعتماد آن‌ها را کسب می‌کنند. برخلاف ماینرها، آن‌ها برای تأمین امنیت شبکه پاداشی دریافت نمی‌کنند.

زمانی که تأییدکننده ها موافقت کردند، یک بلاک جدید- یک نسخه لِجِر- ایجاد و تأیید می‌شود. محتوای بلاک قابل‌تغییر نیست. این موضوع به سرورهای شبکه اجازه می‌دهد تا تاریخچه کاملی از وضعیت لِجر را ذخیره کنند.

برای دسترسی به لِجِر XRP، برنامه‌های متصل می‌توانند از HTTP یا WebSocket API استفاده کنند. آن‌ها همچنین می‌توانند از کتابخانه‌ای استفاده کنند که برای انواع زبان‌های برنامه‌نویسی از جمله جاوا، جاوا اسکریپت، پایتون و غیره موجود است. این لِجِر "متن‌باز" است، یعنی اینکه کُدهای نرم‌افزاری آن برای عموم قابل‌مشاهده و استفاده است.

توکن XRP همچنین برای ارائه نقدینگی درخواستی (ODL) برای سرویس پرچم‌دار ریپل یعنی RippleNet استفاده می‌شود. سرویس RippleNet یک شبکه پرداخت جهانی از مؤسسات مالی است که در ابتدا از سه محصول جداگانه در سال 2019 تشکیل‌شده بود. این محصولات شامل xCurrent (یک سیستم تسویه‌حساب در زمان واقعی)، xRapid (یک محصول قابل‌تبدیل شدن به نقدینگی) و xVia (یک رابط برنامه‌نویسی برنامه پرداخت) بودند.

ارائه نقدینگی درخواستی یا همان ODL به‌سادگی فرآیند مبادله یک ارز فیات، مثلاً دلار آمریکا با پزو فیلیپین را انجام می‌دهد. به این صورت که شما با دلار آمریکا توکن های XRP را به‌حساب دریافت‌کننده منتقل می‌کنید، سپس XRP را با ارز موردنظر همان پزو مبادله می‌کنید. برخلاف تراکنش‌های مالی قدیمی که زمان زیادی مانند چند روز برای انجام این فرآیند به خود اختصاص می‌دادند، تراکنش‌های XRP معمولاً حدود 3 ثانیه طول می‌کشد.

 

معاملات XRP

طبق اسناد منتشرشده، لِجِر XRP پرداخت ها را کمتر از پنج ثانیه تسویه می‌کند و می‌تواند بیش از 1500 تراکنش در ثانیه را به‌راحتی انجام دهد. مقدار کمی از XRP حدود 10 قطره (یک واحد XRP) به ارزش 0.00001 XRP برای پوشش هزینه‌های تراکنش از بین می‌رود.

هزینه تراکنش به‌گونه‌ای طراحی‌شده است که همراه با بار شبکه افزایش یابد تا از استفاده از شبکه در بازه‌های زمانی شلوغ و پُرمصرف جلوگیری شود. تمام تراکنش‌های XRP در لِجِر اجرا و تسویه می‌شوند.

 

رویدادهای کلیدی و مدیریت

توکن XRP دارایی بومی لِجِر XRP است. این بلاک چین در ابتدا توسط توسعه‌دهندگان آرتور بریتو  (Arthur Britto) ، جِد مَک کِیلیب (Jed McCaleb) و دیوید شوارتز (David Schwartz) در سال 2011 توسعه یافت.

این پروتکل به طور رسمی در سال 2012 راه‌اندازی شد و بلافاصله پس‌ازآن، گروه یک شرکت جدید به نام OpenCoin را تشکیل داد که توسط کریس لارسِن (Chris Larsen) مدیرعامل جدید رهبری می‌شد. سال بعد، این شرکت نام خود را به آزمایشگاه ریپل تغییر داد و سپس در جهت اهداف بازاریابی با نام مختصر ریپل در سال 2015 ثبت شد.

ریپل و XRP دو موجودیت کاملاً مجزا هستند. ریپل یک شرکت فین تِک است که سیستم‌های پرداخت جهانی را می‌سازد، درحالی‌که XRP یک دارایی دیجیتال مستقل است که می‌تواند توسط هر کسی برای کارکردهای مختلف مانند ارسال حواله یا پرداخت آنلاین مورداستفاده قرار بگیرد.

بِرَد گارلینگ هاوس (Brad Garlinghouse) مدیر سابق یاهو، در سال 2015 به‌عنوان اولین مدیر اجرایی ریپل منصوب شد. یک سال بعد، گارلینگ هاوس به سمت مدیرعاملی ارتقا یافت.

در سال 2020، ریپل توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات‌متحده به دلیل جمع‌آوری مبلغ 1.38 میلیارد دلار در عرضه اوراق بهادار ثبت‌نشده مورد اتهام قرار گرفت. این پرونده هنوز به نتیجه نرسیده است.