جفت ارز در فارکس و معرفی انواع مختلف جفت ارزها
جفت ارز عبارت است از مظنه دو ارز مختلف که توسط آن ارزش یک ارز در برابر ارز دیگر ذکر شده است. اولین ارز فهرست شده در یک جفت ارز، ارز پایه و ارز دوم، ارز مظنه نامیده می شود.
تعریف جفت ارز
معامله جفت ارز در بازاری انجام می شود که با نام بازار فارکس شناخته می شود. بازار فارکس بزرگترین و نقدشونده ترین بازار در دنیای مالی است. این بازار امکان خرید، فروش، مبادله و سفته بازی برای ارزهای بین المللی را فراهم می کند. همچنین امکان تبدیل ارزها برای تجارت و سرمایه گذاری بین المللی در فارکس فراهم است. بازار فارکس 24 ساعت شبانه روز و پنج روز هفته برای انجام معامله باز بوده و شاهد جابجایی حجم زیادی از سرمایه است.
معاملات فارکس با خرید همزمان یک ارز و فروش ارز دیگر انجام می شود. اما خود جفت ارز را می توان به عنوان یک واحد در نظر گرفت؛ ابزاری که خود نیز خرید و فروش می شود. هنگامی که یک جفت ارز را از یک کارگزار فارکس خریداری می کنید، ارز پایه را خریداری کرده و ارز مظنه را می فروشید. برعکس، وقتی جفت ارز را می فروشید، ارز پایه را می فروشید و ارز مظنه را دریافت می کنید.
جفت ارزها بر اساس قیمت پیشنهادی (قیمت خرید) و قیمت درخواستی ( قیمت فروش) قیمت گذاری می شوند. قیمت پیشنهادی یا bid قیمتی است که کارگزار فارکس در ازای مظنه یا ارز متقابل، ارز پایه را از شما خریداری می کند. قیمت درخواست یا ask قیمتی است که کارگزار ارز پایه را در ازای مظنه یا ارز متقابل به شما می فروشد.
هنگام معامله جفت ارزها، شما یک ارز را می فروشید تا ارز دیگری را بخرید. اما هنگام معامله کالا یا سهام، از پول نقد برای خرید یک واحد از آن کالا یا تعدادی سهام استفاده می کنید. داده های اقتصادی مربوط به جفت ارز، مانند نرخ بهره ، رشد اقتصادی یا تولید ناخالص داخلی (GDP)، بر قیمت یک جفت ارز تاثیر می گذارند.
انواع جفت ارزهای فارکس
جفت ارزهای موجود در بازار فارکس، به سه دسته عمده جفت ارز های اصلی، جفت ارزهای فرعی و جفت ارزهای غیر معمول تقسیم میشوند که در ادامه به بررسی اجمالی هر کدام میپردازیم.
معرفی جفت ارزهای اصلی (Major) :
یکی از جفت ارزهای پرمعامله یورو در برابر دلار آمریکا است که به صورت EUR/USD نشان داده می شود. در واقع، این جفت ارز نقدشونده ترین جفت ارز در جهان است که بیشترین حجم معامله را دارد.
مظنه EUR/USD = 1.2500 به این معنی است که یک یورو با 1.2500 دلار آمریکا مبادله می شود. در این حالت، یورو ارز پایه و USD ارز مظنه (ارز متقابل) است. این بدان معنی است که 1 یورو را می توان با 1.25 دلار آمریکا مبادله کرد. برای فهم بیشتر بدانید که برای مثال خرید 100 یورو 125 دلار هزینه دارد.
به تعداد ارزهای دنیا جفت ارز وجود دارد. تعداد کل جفت ارزهای موجود با ظهور یا افول ارزها تغییر می کند. جفت ارزها بر اساس حجم روزانه معامله تمام جفت ارزها دسته بندی می شوند.
ارزهایی که بیشترین حجم معاملاتی خود را در معاملات مقابل دلار آمریکا به دست می آورند، ارزهای اصلی نامیده می شوند که عبارتند از:
EUR / USD ( یورو / دلار آمریکا )
USD / JPY ( یورو / ین ژاپن )
GBP / USD ( پوند انگلیس / دلار آمریکا )
USD / CHF ( دلار آمریکا / فرانک سوئیس )
USD / CAD ( دلار آمریکا / دلار کانادا )
AUD / USD ( دلار استرالیا / دلار آمریکا )
NZD / USD ( دلار نیوزیلند / دلار آمریکا )
معرفی جفت ارزهای فرعی (Crosse) :
جفت ارزهایی که با دلار آمریکا مرتبط نیستند به عنوان ارزهای فرعی یا کراس شناخته می شوند. این جفتها اسپرد بیشتری دارند و به اندازه ارزهای اصلی نقدشونده نیستند. کراس ارزهایی که بیشترین حجم معامله را دارند جفت ارزهایی هستند که ارز متقابل آن ها اصلی است. برخی از نمونه های ارز فرعی عبارت است از: EUR/GBP، GBP/JPY، و EUR/CHF.
جفت ارزهای عجیب و غریب یا اگزوتیک شامل ارزهای نوظهور در بازار است. این جفت ارزها لیکوئیدیتی یا نقدشوندگی زیادی نداشته و در عین حال اسپرد بیشتری دارند. USD/SGD (دلار آمریکا/دلار سنگاپور) نمونهای از یک جفت ارز عجیب و غریب یا اگزوتیک است.
EUR / GBP ( یورو / پوند انگلیس )
EUR / JPY ( یورو / ین ژاپن )
GBP / JPY ( پوند انگلیس / ین ژاپن )
GBP / CAD ( پوند انگلیس / دلار کانادا )
CHF / JPY ( فرانک سوئیس / ین ژاپن )
EUR / AUD ( یورو / دلار استرالیا )
NZD / JPY ( دلار نیوزیلند / ین ژاپن )
معرفی جفت ارزهای غیر معمول (Exotic) :
جفت ارزهای غیر معمول از یک ارز اصلی با واحد پول در حال توسعه تشکیل شده است. معاملات جفت ارزهای غیر معمول به اندازه ارزهای اصلی فارکس و فرعی نیست. از نمونههای معروف این ارزها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
EUR / TRY ( یورو / لیر ترکیه )
USD / HKD ( دلار آمریکا / دلار هنگ کنگ )
JPY / NOK ( ین ژاپن / کرون نروژ )
NZD / SGD ( دلار نیوزیلند / دلار سنگاپور )
GBP / ZAR ( پوند انگلیس / رند آفریقای جنوبی )
AUD / MXN ( دلار استرالیا / پزوی مکزیک )
بهترین جفت ارز در بازار فارکس چیست؟
شناخت و انتخاب بهترین جفت ارز بازار فارکس یا جفت ارزهای مهم بازار فارکس اهمیت زیادی برای طرح ریزی معاملات موفق دارد. اما اینکه بگویم بهترین جفت ارز برای معامله کدام است، به ویژگیهای مختلفی بستگی دارد. هر معاملهگر با توجه به سرمایه و افق سرمایهگذاری که دارد اقدام به انتخاب جفت ارزهای مناسب به خود میکند. افراد برای انتخاب جفت ارزهای مورد نظر خود باید ابتدا ارزهای مختلف را شناخته و با تحلیل و بررسی، مورد مناسب را برگزیده و بعد اقدام به معامله کنند.
اما به طور کلی جفت ارزهای اصلی بهترین جفت ارزهای بازار برای انجام معامله هستند. در این دسته از جفت ارزها روزانه حجم زیادی معامله شده و به همین دلیل به خصوص برای افراد تازه وارد بازار معامله این ارزها یکی از بهترین گزینهها است.
معرفی بهترین جفت ارزها برای اسکالپ
ترید اسکالپ استراتژی کسب سود از تجارت کوتاه مدت از نوسانات بازار فارکس است. روش کار اسکالپرها به این صورت است که، یک جفت ارز خریداری کرده و می فروشند تا موقعیت خود را برای کوتاه مدت حفظ کنند. سپس این فرآیند را در طول روز چندین بار تکرار میکنند تا با استفاده از نوسانات، سود مورد نظر خود را به دست آورند.
معاملهگران اسکالپ برای انتخاب ارزها بهتر است هم از ارزهای اصلی و هم از جفت ارزهای فرعی استفاده کنند. زیرا این ارزها دارای نوسان زیادی در بازار هستند.
همبستگی جفت ارزها در فارکس
معمولا ارزها به صورت جفتی معرفی میشوند که هر جفت ارز با جفت ارز دیگر دارای همبستگی است. همبستگی معمولا به صورت یک جدول ارائه شده که در آن تقاطع هر جفت ارز، همبستگی را نمایش میدهد. جدول زیر نمونهای از جدول همبستگی بین جفت ارزها است.
همانطور که در جدول بالا مشاهده کردید، همبستگی به صورت درصد نمایش داده شده است. این همبستگی می تواند بین -100 تا +100 باشد. از کاربردهای استفاده از همبستگی میتوان به افزایش سودآوری، معاملات همزمانی و پوشش ریسک اشاره کرد که در ادامه توضیح کوتاهی از هر کدام ارائه میکنیم:
افزایش سودآوری: با وجود جفت ارزهای فراوان برای معامله، بررسی تک تک این ارزها کار سادهای نیست. اما با جدول همبستگی به راحتی میتوانید به بررسی تعداد بیشتری از این جفت ارزها در کنار هم بپردازید و کسب سود داشته باشید.
معاملات همزمانی: تکنیکالیستها برای ایجاد موقعیت معاملاتی نیازمند بررسی نمودارها هستند. اگر این نمودارها را قبل از سفارش بررسی کنند، تعداد محدودی موقعیت معاملاتی میتوانند داشته باشند. وجود جدول همبستگی امکان کشف موقعیتهای معاملاتی بیشتری در زمان کمتری ایجاد میکند.
پوشش ریسک: گاهی با تحلیل اشتباه، ضرر ایجاد میشود. برای مثال شما یک موقعیت معاملاتی باز کرده و بعد از گذشت زمان کوتاهی متوجه اشتباه میشوید. برای پوشش دهی ضرر میتوانید یک موقعیت معاملاتی با همبستگی منفی باز کنید. این کار ضرر ایجاد شده را تا حد زیادی جبران میکند.
تعریف بازار جفت ارزها (Currency Pairs) چیست؟
بازاری که در آن معاملات جفت ارزها انجام میشود را بازار معاملات جفت ارز مینامند. این بازار جزو بزرگترین بازارها در دنیای مالی است. امکان خرید و فروش و مبادله ارزها و همچنین تبدیل ارزها به یکدیگر در فارکس فراهم بوده و حجم معاملات در بازار فارکس بسیار زیاد است. بر خلاف بازار سهام و کالا که شما با پول نقد خود خرید و فروش میکنید، در بازار ارزها، به ازای خرید یک ارز اقدام به فروش ارز دیگر خواهید کرد.
تعریف جفت ارزها در بازار فارکس چیست؟
در بازار فارکس همواره معامله ارزها به صورت جفت ارز انجام می شود. برای نمونه می توان جفت ارز یورو با دلار آمریکا (EUR/USD) نام برد. در جفت ارزها، ارز اول (سمت چپ) را ارز پایه و ارز دوم (سمت راست) را ارز متقابل مینامند. معامله خرید یک جفت ارز به معنی خرید ارز پایه و فروش ارز متقابل و معامله فروش یک جفت ارز به معنی فروش ارز پایه و خرید ارز متقابل است.
جفت ارزها در بازار فارکس نرخ یکسانی دارند که معمولا با 5 رقم اعشار مشخص میشوند. این نرخ نمایش دهنده این است که در معامله خرید و فروش چه میزان هزینه باید پرداخت شود. به عنوان مثال، در معامله خرید EUR/USD به ازای هر یورو چه میزان دلار نیاز است.
سخن پایانی
جفت ارزها در بازار محبوب و بین المللی فارکس معامله میشوند. فارکس بازاری بزرگ در بین بازارهای مالی دنیا با حجم معاملات روزانه تریلیون دلاری است. تعداد جفت ارزهای فارکس برای خرید و فروش بسیار زیاد است. به همین دلیل نیاز است تا قبل از انجام معامله لیست جفت ارزهای فارکس یا به عبارتی جفت ارزهای اصلی فارکس را بشناسید. معاملات جفت ارزها در کنار سود زیاد ریسک بالایی نیز دارد. در نتیجه باید قبل از اقدام برای معامله در این بازار دانش کافی در این زمینه را کسب کنید.