نحوه خرید و فروش سهام از طریق کارگزاری بورس بصورت آنلاین
بازار سرمایه، بازاری است که در آن اوراق بهادار شرکتهای سهامی عام، توسط افراد معامله میشود. امروزه بسیاری از افراد به دنبال کسب سود از طریق بازار سرمایه میباشند؛ لازمه این امر، بالا بردن سطح دانش بورسی و همچنین آشنایی با نحوه خرید و فروش در این بازار میباشد. در این مقاله سعی داریم شما را با مراحل و نکات مهم ورود به بازار سرمایه و نحوه معامله در آن آشنا سازیم.
مراحل ورود به بورس و خرید سهام و فروش در آن
خرید و فروش در بازار سرمایه، مراحلی دارد که در ادامه به توضیح هر یک از آنها میپردازیم.
1- ثبت نام در سامانه سجام
تمامی افراد برای ورود به بورس، نیازمند کد بورسی میباشند. کد بورسی هر شخص، منحصر به فرد است. دریافت کد بورسی مطابق با دستورالعمل سازمان بورس و با ثبت نام در سامانه سجام و احراز هویت امکانپذیر میباشد. از این رو، در گام نخست الزامیست تا تمامی افراد برای ورود به بازار سرمایه در سامانه سجام ثبت نام کرده و پس از احراز هویت، کد بورسی یکتای خود را دریافت کنند.
2- افتتاح حساب در کارگزاری بورس
در مرحله بعدی، شخص در یکی از 108 کارگزاری بورس که دارای مجوز از سازمان بورس میباشند، اقدام به افتتاح حساب مینمایدد. این افتتاح حساب با توجه به کارگزاری مورد نظر، میتواند به صورت حضوری و غیرحضوری انجام گیرد.
برای مشاهده و مقلیسه کارگزاری های بورس میتوانید از صفحه بهترین کارگزاری بورس دیدن کنید
3- دسترسی به سامانه معاملاتی
پس از تکمیل مراحل ثبت نام در کارگزاری، با دریافت نام کاربری و رمز عبور به سامانه معاملاتی کارگزاری مربوطه دسترسی مییابید. با ورود به سامانه معاملاتی، میتوانید از خدمات کارگزاری بهرهمند شده و معاملات خود را از طریق این سامانه انجام دهید.
4- امضای توافقنامه ها
هر کارگزاری بنابر دستورالعمل و مقررات خود، توافقنامههایی طراحی کرده است که کاربر قبل از انجام هرگونه معاملهای، موظف به امضای آنها میباشد. در صورت عدم امضای این توافقنامهها، امکان انجام معامله وجود ندارد؛ از این رو، این امر حائز اهمیت است.
5- شارژ حساب بورسی
پس از ورود به سامانه معاملاتی، به منظور خرید اوراق بهادار، ابتدا حساب بورسی خود را شارژ نمایید. شارژ حساب بورسی از طریق پرداخت الکترونیکی صورت میگیرد. پرداخت الکترونیکی با توجه به میزان مبلغ به دو طریق امکانپذیر میباشد:
1. شارژ مبالغ کمتر از 50 میلیون تومان، از طریق سامانه معاملاتی انجام میگیرد.
2. شارژ مبالغ بیش از 50 میلیون تومان، با مراجعه به بانک و واریز مبلغ به یکی از حسابهای کارگزاری صورت میگیرد. پس از واریز، ارسال تصویر فیش واریزی به کارشناسان کارگزاری مربوطه الزامی میباشد؛ سپس در این مرحله، شارژ حساب بورسی از طریق کارگزاری منتخب اعمال میشود.
6- خرید و فروش سهام در جلسه معاملاتی
به منظور خرید و یا فروش اوراق بهادار، لازم است درخواست خود را در قالب سفارشی در سامانه معاملاتی ثبت نمایید. این سفارش، توسط کارگزار مربوطه به هسته معاملات ارسال میگردد؛ در صورت مساعد بودن شرایط نماد، معامله صورت میگیرد.
نحوه خرید و فروش در بازار سرمایه
حال که با طریقه شارژ حساب و اطلاعات اولیه ورود به بورس آشنا شده اید، نحوه خرید و فروش سهام در بازار سرمایه، اصول و مراحل آن را به شما معرفی میکنیم. این اصول و مراحل شامل موارد زیر میباشد:
1-
پس از وارد شدن به سامانه معاملاتی کارگزاری منتخب، در قسمت جستجوی نماد که در تصویر زیر به آن اشاره شده است، نماد شرکت مورد نظر خود را وارد کنید.
2- بررسی وضعیت نماد
برای اینکه خرید و فروشی موفق و در لحظه داشته باشید، لازم است نماد شما از لحاظ وضعیت، شرایط معامله را داشته باشد. شرایط معامله شامل: مجاز بودن وضعیت نماد شرکت و عدم وجود صفهای خرید و فروش میباشد. از این رو، برای سهولت در انجام معامله، لازم است هنگام خرید و فروش شرایط معامله فراهم باشد.
3- ثبت سفارش
پس از انتخاب نماد شرکت مورد نظر، در ساعت مجاز معامله ( 09:00 الی 12:30 هر روز کاری) اقدام به خرید و فروش نمایید. به این صورت که قیمت سفارش مورد نظر و همچنین تعداد سفارش را (که بر حسب سرمایه در نظر گرفته میشود) وارد کنید. پس از انجام این کار، گزینه خرید را انتخاب نمایید. سفارش شما به هسته معاملات ارسال و در صورت انجام معامله، نماد به پرتفوی شما اضافه میشود.
میزان سرمایه
حداقل میزان دارایی شما برای هر خرید پانصد هزار تومان میباشد؛ از این رو، بر حسب دارایی خود میتوانید تعدادی از سهام شرکت را خریداری نمایید. نکته قابل توجه این است که کارمزد معاملات به این مبلغ افزوده میشود.
میزان قیمت
نماد هر شرکت پذیرفته شده در بورس، به صورت روزانه و تنها در قیمت مجاز معامله میشود. این قیمت مجاز، در بازه (5-% و 5+%) قیمت پایانی نماد در روز گذشته در نظر گرفته میشود. از این رو، قیمت سفارش شما باید در این بازه قرار گیرد.
( 5%+ قیمت پایانی روز گذشته، 5% – قیمت پایانی روز گذشته) = قیمت مجاز روزانه نماد
چگونگی انتقال وجه حاصل از فروش سهام به حساب بانکی
پس از فروش موفق سهام، این امکان وجود دارد که دارایی خود را مجدد به حساب بانکی خود انتقال دهید. به این منظور، بخش «درخواست وجه» در سامانه معاملاتی طراحی شده است. با مراجعه به این قسمت و مشخص نمودن مبلغ مورد نیاز و تاریخ واریز، درخواست خود را ثبت نمایید.
به طور معمول تاریخ واریز وجوه باید دو روز کاری بعد ثبت شود؛ چنانچه چند روز از آخرین معامله گذشته باشد، میتوان تاریخ درخواست وجه را روز کاری بعد ثبت نمود. پس از ثبت درخواست، مبلغ در تاریخ مشخص شده به حساب بانکی شما واریز میگردد.
مزایای خرید و فروش در بازار سرمایه
انجام معامله در بازار سرمایه مزایایی دارد؛ این امر، اشتیاق افراد به سرمایه گذاری در بازار مالی را افزایش میدهد. در این قسمت، شما را با مزایای سرمایه گذاری در بازار بورس آشنا میسازیم.
1- سرمایه گذاری با حداقل میزان سرمایه
یکی از مهمترین مزایای بازار سرمایه، امکان سرمایهگذاری با حداقل میزان دارایی موجود است. کمترین میزان برای سرمایهگذاری پانصد هزار تومان است. همانطور که میدانید، برای سرمایهگذاری در انواع بازارها مانند بازار خودرو یا بازار ملک نیاز به مبلغ هنگفتی میباشد؛ در صورتی که در بازار بورس میتوانید با کمترین میزان دارایی، سرمایهگذاری کرده و با معاملهای آگاهانه به سودی مطمئن برسید.
2- کسب سود
کسب سود در بازار سرمایه به دو طریق صورت میگیرد:
- افزایش ارزش سهام شرکت
- دریافت سود نقدی
با توجه به اینکه بازار بورس، بازاری احتمالی است، امکان تعیین میزان سود در این بازار وجود ندارد. از این رو، بهتر است به میزان سود و ضرر خود پایبند باشید. برای آشنایی با قواعد سیو سود به مقاله سیو سود در بورس مراجعه نمایید.
3- سهولت در نقدشوندگی
از دیگر مزیتهای این بازار، نقدشوندگی بالا میباشد. به طوری که فرد در صورت نیاز میتواند در کوتاهترین زمان ممکن، سهام خود را به وجه نقد تبدیل نماید.
4- قانونی بودن سرمایه گذاری در بازار سرمایه
سرمایهگذاری در بورس از حمایت قانونی برخوردار بوده و به دلیل نظارت سازمان بورس اوراق بهادار، این بازار، محلی امن برای سرمایه گذاری مطمئن و اصولی به شمار میرود.
5- حفظ سرمایه در مقابل تورم
با خرید سهام شرکت، صاحب بخشی از شرکت میشوید و در صورت رشد ارزش سهام، سرمایه شما نیز افزایش مییابد. از این رو، با انتخابی درست و آگاهانه میتوانید دارایی خود را در برابر تورم موجود حفظ کنید.
6- مشارکت در امور شرکت
با خرید بخشی از سهام شرکت، مالک قسمتی از آن شرکت میشوید. بنابراین، میتوانید در امور شرکت از جمله: انتخاب مدیران، شرکت در مجامع، نحوه اداره شرکت و … مشارکت داشته باشید.
معایب خرید و فروش در بازار سرمایه
سرمایهگذاری در بازار سرمایه، علاوه بر وجود مزایا، معایب و ریسکهایی نیز دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
1- امکان از بین رفتن اصل سرمایه
معامله در بازار سرمایه، بدون داشتن دانش بورسی، ریسک سرمایهگذاری را افزایش میدهد، تا جایی که ممکن است اصل سرمایه نیز از بین برود. از این رو، هر فرد برای انجام معاملات موفق و سودآور نیازمند کسب اطلاعات کافی از سازوکار این بازار است.
2- امکان خطای تحلیلگران در بازار سرمایه
علم تحلیل، بسیار وسیع است، گاهی اوقات در وضعیتی مشابه، تحلیلهای مختلفی وجود دارد. این امر، ریسک معاملات را افزایش داده و ممکن است موجب بروز خطا و متضرر شدن سرمایهگذار شود.
3- تأثیر اخبار و شایعات در معاملات
اخبار و شایعات منتشر شده در مورد شرکتها موجب ایجاد نوسانات در قیمت سهام میگردد. سرمایهگذاران تازه کار در مواجهه با این نوسانات، هیجانی عمل نموده و در نهایت متضرر میشوند. افراد میتوانند با افزایش سطح دانش بورسی خود و انجام تحلیلهای موثق، هنگام بروز این نوسانات، تصمیم درستی اتخاذ نمایند.
4- وجود دلالان در بازار سرمایه
یکی از دلایل سلب اعتماد سرمایهگذاران، نوسانات ناگهانی قیمتها میباشد. این نوسانات معمولاً توسط دلالان بازار سرمایه و به نفع برخی افراد رخ میدهد. سازمان بورس اوراق بهادار، با وضع قوانین سختگیرانه، مانع از دخالت این افراد در بازار سرمایه میشود.
5- انتشار غیر واقعی صورتهای مالی
شرکتها طبق دستورالعملهای سازمان بورس موظف به ارائه صورتهای مالی در پایان هر دوره میباشند. تحلیلگران و صاحبان سهام شرکت، با مطالعه و بررسی این گزارشات، از وضعیت دقیق و میزان سوددهی شرکت آگاهی مییابند. نتیجه بررسی این گزارشات تأثیر بسزایی در میزان سرمایهگذاری افراد دارد. به این منظور، گاهی شرکتها با انتشار اطلاعات غیر واقعی، مانع تصمیم گیری درست سهامداران میگردند.
تخلفات در خرید و فروش سهام
در خرید و فروش های بازار سرمایه، احتمال بروز خطا بسیار کم است. با این وجود، در بازار بورس تخلفاتی صورت میگیرد که موجب ایجاد اخلال در نظم بازار و دستکاری قیمتها میگردد. در ادامه به بیان برخی از این تخلفات میپردازیم.
مواردی از تخلفات بورسی
- ثبت سفارش با قیمتی بسیار متفاوت از نرخ جاری بازار
- تغییر قیمت در زمان بازگشایی نماد از طریق ثبت سفارش و در نهایت حذف سفارش در زمان پیشگشایش
- ثبت سفارش طرفین خرید و فروش با هدف دستکاری قیمت
- ثبت گسترده سفارش یا به عبارتی اوردرچینی بالا
- ثبت سفارش با هدف افزایش حجم صف (خرید/فروش)
- هماهنگی در انجام معاملات به جهت تغییر قیمتها
- ثبت بیش از دو سفارش (خرید/فروش) در یک نماد با قیمتهای متفاوت
- ثبت سفارش در حجمهای نامتناسب
نکات خرید و فروش
- ساعات انجام معاملات 09:00 الی 12:30 می باشد.
- سرمایهگذاری با حداقل میزان دارایی (حداقل مبلغ مورد نیاز برای خرید سهام 500 هزار تومان میباشد)
- کلیه تعهدنامهها باید تایید گردد، در غیراینصورت معاملهای صورت نمیگیرد.
- آگاهی از قیمت مناسب برای خرید و یا فروش سهام نیاز به تحلیل و بررسی دارد؛ بنابراین پیش از معامله باید بررسیها و تحلیلهای لازم را به عمل آورد.
- با خرید اوراق بهادار از صنعتهای مختلف، در سبد سهام خود تنوع ایجاد کنید و از ریسک خود بکاهید.
- برای افراد مبتدی که اطلاعات و سرمایه لازم را ندارند، خرید عرضه اولیه میتواند گزینه مناسبی باشد. عرضه اولیهها جزء سرمایهگذاریهای کم ریسک محسوب میشوند.
توصیه!!
برای داشتن سرمایهگذاری موفق و پرسود در بازار سرمایه، علاوه بر کسب اطلاعات مورد نیاز، بر هیجانات خود نیز کنترل داشته باشید. حتیالامکان معاملات خود را به صورت ماشینی و استراتژیک انجام دهید. با درنظر گرفتن اصول و قواعد سیو سود و رعایت حد ضرر، میتوانید معاملات خود را هوشمندانه انجام دهید. با رعایت نکات گفته شده میتوانید به سودی مطمئن در این بازار دست یابید.
لیست 10 صرافی معتبر ارز دیجیتال برای کاربران ایرانی 🇮🇷
بهترین صرافیهای ارز دیجیتال ایرانی و خارجی را بشناسید!
در این مقاله، 10 صرافی برتر با امکاناتی مانند امنیت بالا، کارمزد کم، پشتیبانی 24 ساعته و تنوع رمزارزها بررسی شدهاند.
👈 اگر به دنبال انتخاب امنترین و مناسبترین صرافی هستید، همین حالا کلیک کنید!