مراحل ثبت افزایش سرمایه و آشنایی با اطلاعیه‌های مربوط به آن در سامانه کدال

بروزرسانی در16 مهر 1403
با اطلاع از مراحل ثبت افزایش سرمایه ، سهام خود را زیر نظر بگیرید و با برنامه‌ریزی در مجمع عمومی فوق‌العاده سرمایه‌گذاری نمایید.

هر روزه در بورس اخبار متعددی در خصوص نمادها، عملکرد صنعتی مشخص و تحولات سیاسی و اقتصادی منتشر می‌گردد. انتشار این اخبار به صورت کامل و بی‌پرده برای داشتن بازاری کارا و شفاف امری حیاتی است. این اخبار مستقیماً در روند بازار تاثیر گذاشته و منجر به افزایش یا کاهش ارزش سهام‌ شرکت‌ها می‌گردد. در واقع، پیگیری اخبار نوعی استراتژی کاربردی برای تحلیلگران است تا بتوانند روند بازار را پیش‌بینی نمایند. از جمله این اخبار، خبر افزایش سرمایه شرکت‌ها می‌باشد که معمولاً در روند قیمت سهم تاثیر مثبتی می‌گذارد. در ادامه، مراحل ثبت افزایش سرمایه شرکت‌ها و چگونگی انتشار اخبار آن را شرح خواهیم داد.

اطلاعات مورد نیاز در خصوص افزایش سرمایه

شرکت‌ها گاهی برای توسعه فعالیت‌ها و پروژه‌های شرکت نیازمند منابع مالی جدید می‌باشند. افزایش سرمایه در این مواقع بودجه مورد نیاز شرکت را تامین می‌نماید. این طرح توسط هیئت مدیره شرکت مطرح گردیده و در صورت موافقت سازمان بورس و اوراق بهادار، در مجمع عمومی فوق‌العاده به رای گذاشته می‌شود. تامین مالی شرکت‌ها انواع مختلفی دارد که شامل موارد زیر است:

  • از محل سود انباشته
  • از محل آورده نقدی سهامداران و تخصیص اوراق حق تقدم
  • از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها
  • از محل صرف سهام

تایید و بررسی افزایش سرمایه از طرف سازمان بورس و درج آگهی دعوت به مجمع توسط هیئت مدیره شرکت انجام می‌گیرد. در ادامه، به بیان جزئیات بیشتری در این خصوص می‌پردازیم.

مقالات تکمیلی:

  1. افزایش سرمایه در بورس خوب است یا بد؟
  2. حق تقدم در افزایش سرمایه از طریق آورده نقدی
  3. افزایش سرمایه | شرکت های دارای افزایش سرمایه در سال 1400

مراحل ثبت افزایش سرمایه

برای اعمال این طرح، پیمودن مراحل اداری و اخذ تاییدیه و مجوزهای آن الزامیست. این فرآیند ممکن است تا چندین ماه نیز به طول بیانجامد. از آنجایی که، بلوکه شدن بخشی از دارایی در این مراحل اجتناب ناپذیر می‌باشد؛ لذا، آشنایی با مراحل افزایش سرمایه، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. کسب اطلاعات بیشتر در این حوزه منجر به تصمیم‌گیری عاقلانه و با آگاهی کامل سهامداران و سایر فعالین بازار می‌گردد. در زیر، به بیان مراحل تامین مالی شرکت پرداخته و در ادامه این مراحل را شرح می‌دهیم.

  1. پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع
  2. اظهار نظر حسابرس و بازرس قانونی نسبت به گزارش توجیهی هیئت مدیره
  3. مدارک و مستندات درخواست افزایش سرمایه (بررسی و تایید سازمان بورس و اوراق بهادار)
  4. آگهی دعوت به مجمع
  5. به رای گذاشتن طرح افزایش سرمایه در مجمع و تصویب آن
  6. انتشار گزارش از تصمیمات مجمع
  7. ثبت افزایش سرمایه قبل از پایان سال مالی شرکت

گزارش تمامی مراحل فوق در سایت کدال منتشر می‌گردد. با جستجوی این مراحل در سامانه کدال می‌توانید متن کامل این گزارشات را در نماد مورد نظر خود مطالعه نمایید.

* مقاله پیشنهادی: آموزش استفاده از سایت کدال

مراحل ثبت افزایش سرمایه و اطلاعیه‌های منتشر شده در کدال

1- پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع

مرحله اول، طرح پیشنهاد افزایش سرمایه شرکت توسط هیئت مدیره و تهیه گزارشی در خصوص توجیه نیاز این میزان از سرمایه می‌باشد. برای مشاهده نمادهایی که هیئت مدیره آنها پیشنهاد افزایش سرمایه را مطرح نموده‌اند، کافیست ابتدا به سایت کدال مراجعه نمایید. در قسمت جستجوی اطلاعیه‌ها، گروه اطلاعیه را افزایش سرمایه و نوع اطلاعیه را پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق‌العاده انتخاب کنید. در فایل پیوست اطلاعیه، گزارش توجیهی در خصوص نیاز شرکت به تامین مالی ضمیمه می‌گردد تا در دسترس سهامداران و بازرس قانونی سازمان قرار گیرد.

* برای مشاهده لیست این شرکت‌ها کلیک کنید.

مرحله اول ثبت افزایش سرمایه ، پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق‌العاده

2- اظهار نظر حسابرس و بازرس قانونی نسبت به گزارش توجیهی هیئت مدیره

پس از پیشنهاد هیئت مدیره شرکت و انتشار اطلاعیه در کدال، حسابرس و بازرس قانونی سازمان فایل گزارش توجیهی شرکت را بررسی می‌نماید. سپس، اطلاعیه‌ای در این باره منتشر می‌نماید و لزوم و یا عدم لزوم تامین مالی شرکت را بیان می‌کند. این گزارش توسط سازمان بورس بررسی می‌گردد.

* مشاهده اظهار نظر بازرسان قانونی در خصوص افزایش سرمایه

اظهار نظر حسابرس و بازرس قانونی

3- مدارک و مستندات درخواست افزایش سرمایه

پس از انتشار اظهار نظر بازرس، در صورتی که تامین مالی شرکت از نظر حسابرس توجیه‌پذیر باشد، سازمان مجوز افزایش سرمایه را صادر می‌نماید. لازم به ذکر است که، این مجوز تنها 60 روز اعتبار دارد. شرکت موظف است قبل از اتمام این مهلت، مجمع تشکیل داده و افزایش سرمایه شرکت را صورت دهد. در غیر این صورت، این مجوز از اعتبار ساقط شده و شرکت ملزم به کسب مجدد مجوز از سازمان می‌باشد.

* مشاهده مجوز‌های سازمان بورس و اوراق بهادار

4- آگهی دعوت به مجمع

در این مرحله، شرکت طی اطلاعیه‌ای از سهامداران دعوت می‌نماید تا در تاریخ برگزاری مجمع شرکت حضور یابند. این مجمع که در خصوص افزایش سرمایه شرکت تشکیل می‌گردد، مجمع عمومی فوق‌العاده نام دارد. در مجامع عمومی به طور فوق‌العاده و یا عادی سالیانه، افزایش سرمایه صورت نمی‌گیرد. قوانین خاص تشکیل این مجامع شرکت در مقاله مجامع عمومی شرکت‌ها به طور کامل بیان شده است.

برای جستجوی آگهی دعوت به مجمع شرکت در فیلتر گروه اطلاعیه، آگهی دعوت به مجامع و تصمیمات و نوع اطلاعیه را آگهی دعوت به مجمع عمومی فوق‌العاده انتخاب نموده و جستجو کنید.

آگهی دعوت به مجمع عمومی ، مرحله سوم ثبت افزایش سرمایه

5- به رای گذاشتن طرح افزایش سرمایه در مجمع و تصویب آن

افزایش سرمایه شرکت علاوه بر تایید سازمان باید به تایید سهامداران نیز برسد. در این مجمع، این طرح به رای گذاشته می‌شود و باید به تایید دو سوم از حاضرین در جلسه برسد. در این مورد اطلاعیه‌ای در کدال منتشر نمی‌گردد.

6- انتشار گزارش از تصمیمات مجمع

تصمیمات اتخاذ شده در مجمع در قالب گزارشی در کدال منتشر و در دسترس عموم قرار می‌گیرد. در این گزارش اطلاعات زیر مطرح می‌گردد تا در دسترس سایرین قرار گیرد.

  • زمان و محل برگزاری مجمع عمومی
  • دستور جلسه
  • حاضرین در جلسه مجمع عمومی
  • اعضای هیئت رئیسه
  • تصمیمات متخذه در رابطه با دستور جلسه 
  • زمان‌بندی ثبت افزایش سرمایه

* برای مشاهده اطلاعیه‌ها در خصوص تصمیمات مجامع شرکت کلیک کنید.

7- ثبت افزایش سرمایه

در نهایت، تامین مالی شرکت صورت می‌گیرد که در این مرحله، اطلاعیه‌ای با مضمون ثبت افزایش سرمایه در کدال منتشر می‌گردد. شرکت‌ها موظف می‌باشند که افزایش سرمایه صورت گرفته را تا قبل از پایان سال مالی شرکت، نزد مرجع ثبت شرکت‌ها به ثبت برسانند. در این هنگام است که، تغییرات در پرتفوی سهامداران اعمال می‌گردد.

* لیست شرکتهایی که تامین مالی آنان به ثبت رسیده است

شرکت در تامین مالی شرکت‌ها

همانطور که پیش‌تر گفته شد، تامین مالی شرکت‌ها انواع مختلفی دارد که سهامداران و سایر افراد با مطالعه آگهی دعوت مجمع می‌توانند از نوع آن مطلع گردند. افراد در صورت تمایل برای شرکت در این طرح، باید در روز برگزاری مجمع، سهامدار شرکت باشند. اگر شخصی حتی دو روز قبل از برگزاری مجمع سهم بخرد و روز بعد از بازگشایی دارایی خود را به فروش برساند، مشمول تصمیمات اتخاذ شده در جلسه مجمع می‌گردد.

شرکت‌ها در شرف برگزاری مجمع عمومی فوق العاده

برخی از فعالین پس از برگزاری مجامع از افزایش سرمایه شرکت مطلع می‌گردند و فرصت شرکت در آن را از دست می‌دهند. در واقع، مطمئن‌ترین راه برای اطلاع از تاریخ برگزاری مجمع، مطالعه آگهی‌های دعوت به مجمع منتشر شده توسط شرکت‌ها می‌باشد. بسیاری از سایت‌ها و کانال‌های اطلاع‌رسانی نیز این اخبار را پوشش می‌دهند. برای اطمینان از صحت این اخبار مراجعه به سایت کدال و یا پیام‌های ناظر نماد، الزامی است. استناد به اینگونه خبرها بدون مشاهده و بررسی سایت کدال، نوعی ریسک بوده زیرا، ممکن است این اخبار در جهت منفعت شخص و یا گروهی خاص منتشر شده باشند.

جمع‌بندی

تامین مالی شرکت‌ها انواع مختلفی دارد که در پروسه زمانی خاصی صورت می‌گیرند. این مدت زمان ممکن است ماه‌ها به طول بیانجامد و افراد نتوانند دارایی خود را نقد کنند. از این رو، اطلاع از مراحل قانونی افزایش سرمایه از واجبات هر فعال بازار سرمایه می‌باشد.

سوالات متداول

شرکت‌ها قبل از افزایش سرمایه، ابتدا معمولا مدارک و مستندات افزایش سرمایه را روی سامانه کدال (codal.ir) ارسال می‌کنند.
الف) از محل سود انباشته و اندوخته طرح و توسعه در قالب سهام جایزه ب) از محل آورده نقدی و مطالبات در قالب حق تقدم ج) از محل صرف سهام.
افزایش سرمایه به سهامداری تعلق می‌گیرد که در تاریخ اجرای مصوبه مجمع عمومی فوق‌العاده شرکت مبنی بر افزایش سرمایه، سهامدار آن شرکت باشد.