بهترین استراتژی معاملاتی فارکس | 6 استراتژی برتر
در بازارهای مالی جهانی، استراتژیهای معاملاتی بهعنوان ابزارهای رایج هستند که برای کمک به ساماندهی معاملات بکار میروند. یک استراتژی معاملاتی به شخص معاملهگر در جهت اتخاذ تصمیمات آگاهانه کمک میکند و میتواند در بهبود کیفیت معاملات تاثیر قابل توجهی داشته باشد.
اما یک استراتژی معاملاتی خوب چیست؟ در این مقاله به بررسی شش نوع مختلف از استراتژیهای معاملاتی و تکنیکهایی میپردازیم که آشنایی با آنها برای هر معاملهگری لازم است.
استراتژی معاملاتی چیست؟
استراتژی معاملاتی، مجموعهای از قوانین و پارامترهایی است که معاملهگر بر اساس معیارهای مورد نیاز خود برای اجرای معامله، تعریف میکند. اجزای این مجموعه میتواند شامل تجزیه و تحلیل الگوهای نمودار، الگوهای پرایس اکشن، اندیکاتورها یا تکنیکهای تحلیل بنیادی باشد. معاملات روزانه، سوینگ تریدینگ و الگوهای فصلی، را میتوان بهعنوان نمونه ای از این استراتژیها برشمرد.
استراتژیهای معاملاتی با ایجاد مجموعه ای از قوانین یا طراحی مسیر و روشی برای تصمیم گیریهای معاملاتی، فرایند تجزیه و تحلیل اطلاعات را تسهیل میکنند. علی رغم اینکه تعداد زیاد تکنیکها و روشهای معاملاتی میتواند باعث سردرگمی شود، فعالیت بر اساس قوانین از پیش تعیین شده، میتواند به ساختار و تمرکز و ثبات در تجزیه و تحلیل بازار منجر شود.
شش استراتژی معاملاتی محبوب
استراتژیها و تکنیکهای معاملاتی متنوعی برای فعالیت در بازارهای مالی وجود دارد. تعداد بسیار زیاد استراتژیهای معاملاتی، در حالی که باعث ایجاد سردرگمی و نگرانی کاربران میشود، اما یکی از دلایلی است که فعالیت در بازارهای مالی را برای همه اقشار از هر سطح اجتماعی، تسهیل کرده است؛ چرا که تقریبا برای هر کسی یک استراتژی معاملاتی وجود دارد.
فرقی نمیکند معاملات کوتاه مدت داشته باشید یا بلندمدت یا با هدف سرمایهگذاری به بازار قدم گذاشته باشید، اکثر استراتژیهای معاملاتی بر اساس تکنیکهای مختلف معاملاتی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم، طراحی شدهاند.
بهترین انواع استراتژیهای معاملاتی عبارتند از:
- معاملات روزانه (Day Trading)
- سوینگ تریدینگ (Swing Trading)
- پوزیشن تریدینگ (Position Trading)
- معاملات الگوریتمی ( Algorithmic Trading)
- الگوهای فصلی (seasonal Trading)
- استراتژیهای سرمایهگذاری (Investing Strategies)
در ادامه هر یک از این استراتژیها را به تفصیل شرح میدهیم.
1. استراتژی معاملات روزانه (Day Trading)
معاملات روزانه چیست؟ یک سبک معاملاتی است که خرید و فروش و مبادلات در بازار، محدود به یک روز میشود و معاملهگر در یک روز معاملاتی اقدام به مبادله میکند و در پایان روز از معامله خارج میشود. در بین معاملهگران روزانه، نگه داشتن موقعیت معاملاتی برای بیش از یک روز به ندرت اتفاق میافتد. رایج ترین تایم فریمهای مورد استفاده در استراتژی معاملات روزانه، تایم فریمهای چهار ساعته، یک ساعته، سی دقیقه و پانزده دقیقه است.
معاملهگران تازه کار اغلب از استراتژی معاملات روزانه استفاده میکنند، زیرا بر این باورند که میتوانند با انجام معاملات متعدد و تنها در یک روز، سود بیشتری کسب کنند. علی رغم اینکه معاملات روزانه میتواند سودآور باشد، اما تسلط بر آن چالشهای بسیاری داشته و میتواند ضررهای بزرگی را به افراد کم تجربه تحمیل کند. در واقع ریسک چندین معامله در یک بازه زمانی کوتاه برای همه افراد مناسب نیست، مگر اینکه آموزش مورد نیاز را پشت سر گذاشته و تجربه کافی در این زمینه کسب کرده باشند.
چگونه یک استراتژی معاملات روزانه طراحی کنیم؟
علی رغم چالشهای موجود در معاملات روزانه، با آموزش این استراتژی میتوان با تمرین مداوم و تمرکز بر یک استراتژی معاملاتی روزانه، بر آن تسلط پیدا کرد. مهم نیست در بازار سهام معامله میکنید با بازار فارکس، برای طراحی یک استراتژی معاملات روزانه باید به این نکات مهم توجه کنید:
- در کدام بازارها، معامله خواهید کرد؟ بسیاری از معاملهگران، بر معاملات روزانه بازار سهام تمرکز دارند، اما تکنیکهای معاملات روزانه در هر بازار مالی قابل استفاده است. دی تریدرها، معاملات متعدد را با هدف بهره مندی از نوسانات کوتاه مدت قیمت انجام میدهند. بههمین دلیل انتخاب بازارهایی که کارمزدها و کمیسیونهای پایین و اسپردهای کوچک را بر معاملات اعمال میکنند میتواند به سودآوری بیشتر معاملات کمک کند.
- در چه تایم فریمی معامله خواهید کرد؟ تایم فریمهای متعددی را میتوان برای استراتژی معاملات روزانه استفاده کرد. متناسب با زمان دسترسی خود به بازار انتخاب کنید و حرکات قیمت در این بازه زمانی را به دقت مطالعه کنید.
- از کدام تکنیکها و شاخصهای معاملاتی برای ورود و خروج از معاملات استفاده خواهید کرد؟ شاخصها و تکنیکهای متعددی برای استفاده از استراتژی معاملات روزانه در دسترس هستند. با تمرکز بر یک یا دو مورد، بر نحوه کار آنها مسلط شوید.
- برای هر معامله چقدر ریسک در نظر میگیرید؟ اندازه معامله و مدیریت ریسک در فعالیت معاملاتی فارکس بسیار مهم است. طبیعتاً در طول فعالیت معاملاتی با معاملات ضررده متوالی روبرو خواهید شد و بههمین دلیل برای هر معامله نباید ریسک زیادی را در نظر بگیرید.
مثالی از استراتژی معاملات روزانه :
سلب مسئولیت: نمودارها و ابزارهای مالی در این مقاله برای اهداف توضیحی است و توصیه یا سیگنالی برای خرید یا فروش، نیست.
در نمودار بالا، حركات قیمت یک جفت ارز در یک بازه دو روزه نشان داده شده است. شرایط و روندهای مختلف بازار، با حرکات تصادفی و نوسانات زیادی در قیمت شکل میگیرد و شناسایی هر کدام از اینها به تکنیکهای معاملاتی متفاوتی نیاز دارد. از این رو میتوان به اهمیت طراحی استراتژی معاملاتی روزانه پی برد.
در بین دی تریدرها، شاخصهای معاملاتی مانند میانگین متحرک، محبوبیت دارد، زیرا میتوانند برای شناسایی تغییرات و بررسی شرایط متغیر بازار مفید باشند. بیایید مانند یک معاملهگر روزانه با ترسیم یک میانگین متحرک بر نمودار بالا، حرکت قیمت را بررسی کنیم.
خط آبی، میانگین متحرک بیست روزه قیمت بسته شدن (Close) کندل را نشان میدهد. معاملهگر میتواند بهعنوان یکی از قوانین استراتژی معاملاتی خود، از این تکنیک استفاده کند:
قانون 1: وقتی قیمت بالای خط میانگین متحرک است، به دنبال فرصتهای معاملاتی خرید باشید.
قانون 2: وقتی قیمت زیر خط میانگین متحرک قرار دارد، فرصتهای معاملاتی فروش را جستجو کنید.
درست است که این دو معیار ساده به نظر میرسند اما میتواند به بهبود فرایند تصمیم گیری معاملهگر روزانه کمک کند. برای یک استراتژی معاملاتی کارآمد، معیارها و قوانین متفاوتی را میتوان در نظر گرفت. در این مثال، از میانگین متحرک برای تعیین جهت معامله استفاده شد. اما هنوز معیاری برای ورود و خروج، زمانبندی آن و اندازه و مدیریت ریسک معاملات در نظر نگرفته است.
2. استراتژی سوینگ تریدینگ
سوینگ تریدینگ چیست؟ معاملات سوینگ روشی است که در آن معاملهگران، با هدف نگهداری معاملات برای چند روز یا چند هفته، برنامه ریزی میکنند. استراتژی سوینگ تریدرها، معامله در جهت روند است و اغلب از نمودارهایی با تایم فریم روزانه برای تجزیه و تحلیل روند کلی بازار استفاده میکنند.
تحلیل تکنیکال نمودار قیمت، برای تصمیم گیری معاملاتی در سوینگ تریدینگ استفاده میشود، اما از آنجایی که نگهداری روزانه معاملات نیاز به جزئیات بیشتر دارد، استفاده از اطلاعات بنیادی یا تجزیه و تحلیل بازههای زمانی متعدد نیز در این استراتژی مفید خواهد بود.
مثال استراتژی سوینگ تریدینگ
اندیکاتورهای معاملاتی از تکنیکهای معاملاتی محبوب در سوینگ تریدینگ هستند. اندیکاتورهای متعددی وجود دارد که میتوان در این استراتژی از آنها استفاده کرد و همه آنها مزایا و معایبی خاص خود را دارند. بهترین اندیکاتورها برای سوینگ تریدینگ کدامند؟ از اندیکاتورهای رایج در بین سوینگ تریدرها، میتوان به MACD و RSI اشاره کرد که برای شناسایی نشانههای ادامه روند یا تغییر جهت آن استفاده میشود. اما در نهایت این معاملهگر است که با بررسی و استفاده از اندیکاتور، بهترین اندیکاتور مناسب خود را تعیین میکند. به مثال زیر توجه کنید.
سه جز اصلی در نمودارهای استراتژی سوینگ تریدینگ عبارتند از:
- میلهها یا شمعها، هر میله یا شمع، نشان دهنده یک روز معاملاتی است.
- فیلتر تعیین روند، در مثال بالا خطر قرمز میانگین متحرک پنجاه روزه است که بهعنوان فیلتر شناسایی روند استفاده شده است.
- اندیکاتور تعیین مناطق اشباع خرید و اشباع فروش، در مثال بالا از یک اندیکاتور تصادفی برای شناسایی نواحی اشباع خرید و اشباع فروش استفاده شده است. این اندیکاتور در پایین نمودار نمایش داده شده است.
یک استراتژی معاملاتی، روشی برای کمک به فرایند تصمیم گیری معاملهگر است. از این رو میتوان با استفاده از سه نکته ذکر شده در بالا یک استراتژی معاملاتی طراحی کرد. بهعنوان مثال:
قانون 1. وقتی قیمت بالاتر از میانگین متحرک باشد، در معاملات خرید وارد شوید. زمانی که قیمت زیر خط میانگین متحرک حرکت میکند، فرصتهای معاملاتی فروش را جستجو کنید.
قانون 2. تنها زمانی به معامله خرید اقدام کنید که در اندیکاتور تصادفی، نمودار زیر محدوده 20 درصد قرار گرفته باشد. زیرا این محدوده، منطقه اشباع فروش است و احتمال زیادی برای برگشت روند وجود دارد. برعکس زمانی به معامله فروش اقدام کنید که نمودار در اندیکاتور، بالای محدوده 80 درصد قرار گرفته است، زیرا منطقه اشباع خرید را نشان میدهد و احتمال برگشت روند وجود دارد.
با استفاده از این دو قانون مناطق مناسب برای ورود به معامله شناسایی میشود که در نمودار زیر با رنگ زرد نشان داده شده است.
معاملهگر میتواند با استفاده از این قوانین ساده، استراتژی معاملاتی در جهت روند و نقاط ورود و خروج از معاملات خود را بهبود دهد. البته نباید فراموش کرد که یک استراتژی سوینگ تریدینگ کارآمد، قوانین دیگری نیز لازم دارد. تشکیل الگوهای خاص در نمودار، سطوح حمایت و مقاومت برای تعیین قیمت ورود مناسب و ثبت حد ضرر، تجزیه و تحلیل نمودار در تایم فریم بالاتر برای شناسایی حد سود، از جمله معیارهای دیگری است که میتواند در طراحی استراتژی سوینگ تریدینگ کارآمدتر مورد استفاده قرار گیرد.
استفاده از اندیکاتورها در سوینگ تریدینگ، رویکردی کلی را برای معاملهگر ایجاد میکند تا در مواجهه با شرایط مختلف آمادگی لازم را داشته و تصمیمات آگاهانهای اتخاذ کند.
3. استراتژی پوزیشن تریدینگ
پوزیشن تریدینگ چیست؟ سبکی با رویکرد بلندمدت است که در آن معاملهگر با هدف نگهداری بلند مدت، معمولاً چند هفته یا ماه، به معامله اقدام میکند. پوزیشن تریدرها معمولا از ترکیبی از نمودارهای روزانه، هفتگی و ماهانه همراه با انواع تحلیلهای بنیادی در تصمیم گیریهای معاملاتی خود استفاده میکنند. بهعبارتی میتوان پوزیشن تریدرها را بهعنوان سرمایهگذار معرفی کرد، زیرا آنها نگرانی زیادی از نوسانات کوتاه مدت بازار ندارند و معاملات خود را در بازه بلند مدت نگهداری میکنند.
نکته اساسی در پوزیشن تریدینگ، ریسک به ریوارد پوزیشن شناسایی شده است. پوزیشن تریدرها، با هدف نگهداری بلندمدت، به معامله اقدام میکنند. پوزیشن تریدرها، با تنوع بخشیدن به پرتفوی معاملاتی خود، ریسک معاملاتی را بین پوزیشنهای مختلف تقسیم میکنند. به این ترتیب معاملهگر ریسک معاملات ضررده کوچک را در کنار دستیابی به سودی قابل توجه میپذیرد.
مثالی از پوزیشن تریدینگ :
سه جزء اصلی مشترک در نمودارهای استراتژی پوزیشن تریدینگ وجود دارد.
- تایم فریم روزانه یا بالاتر(هفتگی یا ماهانه).
- اندیکاتور تعیین روند. در مثال بالا، خطر نارنجی نمودار میانگین متحرک صد روزه است که بهعنوان اندیکاتور تعیین روند استفاده شده است.
- شاخص تعیین برگشت روند. در مثال بالا، اسیلاتور MACD برای شناسایی برگشت روند استفاده شده و در پایین نمودار نشان داده شده است.
استراتژیهای معاملاتی، از معیارهایی برای کمک به فرایند تصمیم گیری معاملهگران تشکیل شده است، بنابراین میتوان با استفاده از اجزای مطرح شده در بالا، یک استراتژی معاملاتی تنظیم کرد. بهعنوان مثال:
قانون 1: وقتی قیمت بالای خط میانگین متحرک است، معاملات خرید را دنبال کنید و زمانی که قیمت زیر خط میانگین متحرک حرکت میکند، معاملات فروش را شناسایی کنید.
قانون 2: در صورتی که نمودار مکدی بالای خط صفر باشد، به معامله وارد شوید، زیرا حرکت نمودار مکدی بالای خط صفر نشان دهنده حرکت صعودی است. برعکس اگر نمودار مکدی زیر خط صفر قرار گرفت، نشان دهنده حرکت نزولی است و باید در معاملات فروش وارد شوید.
در نمودار بالا برای بررسی دو شرط قرار گرفتن قیمت بالاتر از خط میانگین متحرک و حرکت نمودار مکدی بالای خط صفر، بازه زمانی طولانی مدت در نظر گرفته شده است. البته لازم است معاملهگر بازه زمانی مناسب خود را برای اجرای معامله بیابد. حتی در صورت برقراری تمام شرایط ممکن است با تغییر مومنتوم، معاملات برعکس شده و نتیجه به ضرر ختم شود. در مجموع اینها شرایط استراتژی بلندمدت معاملاتی است که پوزیشن تریدرها باید برای اهداف معاملاتی خود در نظر داشته باشند.
4. استراتژی الگوریتم تریدینگ
معاملات الگوریتمی چیست؟ معاملات الگوریتمی روشی است که در آن معاملهگر از برنامههای کامپیوتری برای ورود و خروج از معاملات استفاده میکند. معاملهگر معیارهای خود را در برنامههای کامپیوتری تنظیم میکند تا معاملات را بر اساس آنها اجرا کند. معاملات الگوریتمی با نام معاملات خودکار یا ربات معاملاتی نیز شناخته میشوند.
عملکرد بیشتر معاملات الگوریتمی به گونهای تنظیم شده است تا از حرکات بسیار کوچک قیمت نیز استفاده کنند. معاملهگران تازه کار برای استفاده از فرصتهای معاملاتی حتی در زمانی که در بازار حضور ندارند، به معاملات الگوریتمی جذب میشوند. متاسفانه، رویای ثروتهای هنگفت در معاملات الگوریتمی میدان فعالیت کلاهبرداران را گستردهتر کرده است، پس باید نسبت به این موضوع دقت لازم را داشته باشید.
در معاملات الگوریتمی، میتوان تعداد بالای استراتژیهای ناموفق را نسبت به استراتژیهای موفق به وضوح مشاهده کرد. معاملهگران بسیاری هستند که از قدرت معاملات الگوریتمی همراه با معاملات و تفکر انسانی استفاده میکنند. بسیاری از معاملهگران از الگوریتمهای سرمایهگذاری یا الگوریتمهای بازار سهام، برای جستجوی موقعیتهای معاملاتی، در کنار تکنیکهای تحلیل بنیادی یا تکنیکال بهعنوان بخشی از استراتژیهای معاملاتی خود استفاده میکنند.
5. استراتژی الگوهای فصلی
الگوهای فصلی چیست؟ الگوهای فصلی امکان تکرار روند را در هر سال مورد توجه قرار میدهد و بر اساس این الگوها، معاملات برنامه ریزی میشود. ویژگیهای متعددی مانند شرایط جوی، گزارشهای اقتصادی دولت و درآمد شرکتها، باعث ایجاد الگوهای تکرار پذیر در برخی بازارها میشود.
یک معاملهگر از این الگوهای فصلی میتواند بهعنوان یک مشخصه آماری برای تصمیم گیریهای معاملاتی خود استفاده کند. در حالی که الگوهای فصلی سیستم زمانبندی برای خرید و فروش ارائه نمیدهد، اما میتواند در ایجاد پیش زمینه ای که معاملهگر برای استراتژیها و تکنیکهای معاملاتی خود نیاز دارد، موثر باشد.
الگوهای فصلی
الگوهای فصلی، بخش از استراتژیهای معاملاتی سهام را تشکیل میدهد. برخی معاملهگران با سابقه، با تجربه به این موضوع پی برده اند که برخی فصلها در سال مناسب معاملات خرید هستند و در برخی دیگر معاملات فروش بازدهی بیشتری دارند. این تحلیل معاملاتی نشان دهنده تغییر عرضه و تقاضا در ماههای مختلف سال است.
تحقیقات انجام شده توسط Financial Analyst Journal در سال 2013، نشان داد که بین سالهای 1998 و 2012 در بازه زمانی بین میتا اکتبر، سهام بیشترین بازدهی خود را ثبت کرد. با این حال این موضوع لزوما به این معنا نیست که ماههای تابستان به طور کلی با بازدهی منفی همراه هستند. یکی دیگر از الگوهای فصلی رایج، رالی کریسمس است. این استراتژی بر اساس روند صعودی بازار در روزهای پایانی سال است. معمولا بازار در پنج روز پایانی سال و دو روز اول سال جدید روند صعودی در پیش میگیرد.
باید به این نکته توجه کنید که الگوهای فصلی برای یک استراتژی معاملاتی یک معیار اضافی ایجاد میکند. معاملهگران در کنار این الگوهای فصلی به شاخصها و ابزارهای دیگری برای شناسایی فرصتهای سودآور بازار، نیاز دارند و به طور قطع نمیتوانند بر اساس تنها یک معیار تحلیل به معامله اقدام کنند.
6. استراتژیهای معاملاتی بلند مدت
علی رغم شباهتهای زیاد استراتژیهای سرمایهگذاری و استراتژیهای معاملاتی بلند مدت، یک تفاوت عمده را میتوان در این دو استراتژی مشاهده کرد. استراتژیهای سرمایهگذاری برای حفظ موقعیتهای بلندمدت سرمایهگذاری طراحی شده است در حالی که استراتژیهای بلندمدت معاملاتی برای حضور مستمر معاملهگر در بازار با انجام معاملات کوتاه مدت بیشتر، برنامه ریزی میشود.
معمولاً بیشتر استراتژیهای سرمایهگذاری برای سرمایهگذاری در سهام طراحی میشوند، زیرا از لحاظ تئوریک، خرید سهم شرکتهای سوداور میتواند پتانسیل رشد نامحدودی داشته باشد. نباید فراموش کرد که خرید سهام هم میتواند با نکات منفی همراه باشد. اگر شرکت ورشکست شود، به این معنی است که سرمایهگذار، سرمایه خود را از دست خواهد داد.
زمان طراحی استراتژی معاملاتی و تعیین معیارها و قوانین، معاملهگر تلاش میکند از الگوهای موفق پیروی کند. شرکتهای بسیاری هستند که سرمایهگذاران سعی دارند از سبکهای سرمایهگذاری آنها پیروی کنند. مانند:
- سرمایهگذاری رشد (Growth Investing): راهبردهای سرمایهگذاری رشد با هدف شناسایی سهمهایی است که پتانسیل رشد را دارند. این به معنای این شناسایی شرکتهایی است که در مرحله بلوغ چرخه اقتصادی خود هستند. بهعنوان مثال، سهام فعالان حوزه فناوری برای بسیاری از سرمایهگذاران مبتنی بر رشد جذابیت دارد، زیرا این نوع شرکتها برای بهبود و حرکت به سمت مرحله بلوغ، به جذب سرمایه از بازار مالی روی میاورند.
- سرمایهگذاری ارزشی (Value Investing): هدف در این استراتژی شناسایی سهمهای با ارزش است. سهام مبتنی بر رشد، بهعلت چشم انداز مثبت و صعودی، معمولا قیمت بالایی دارند. سهام مبتنی بر ارزش، سهام شرکتهایی هستند که معمولا به دلیل اخبار منفی یا ضعف در مدیریت با کاهش قیمت مواجه شده اند. سرمایهگذاران ارزشی به دنبال اعمال تغییرات در شرکت خواهند بود و سرمایهگذاری خود را براساس تحول و تغییرات شرکت برنامه ریزی میکنند.
بهترین پلتفرم برای استراتژیهای معاملاتی
دسترسی به یک پلتفرم معاملاتی پایدار و امن در بازارهای پرنوسان امروزی از موضوعات مهم فعالیت در بازار مالی است. پلتفرمهای برتر معاملاتی این امکان را فراهم میکنند که معاملهگر به ابزارهای مختلفی مانند سابقه نمودارهای قیمت دسترسی داشته و امکانات خاص مورد نیاز برای ثبت و مدیریت معاملات در اختیار وی قرار میدهد.
رشد سریع فناوری، باعث شده است معاملهگر با دسترسی به پلتفرم بروکر، به پلتفرم معاملاتی نیز دسترسی داشته باشد. از جمله پلتفرمهای رایج میتوان به متاتریدر 4، متاتریدر5، متاتریدر وب تریدر، اشاره کرد.
بهعلاوه انواع ابزارها و استراتژی هی معاملاتی مانند استراتژیهای فارکس، استراتژیهای معاملات سهام، استراتژیهای CFD، استراتژیهای معاملاتی کالا و استراتژِهای معاملاتی شاخص، در پلتفرمهای معاملاتی در دسترس هستند.
با استفاده از این پلتفرمها، به بانک اطلاعاتی بزرگی از شاخصهای معاملاتی دسترسی دارید که میتواند در بررسی و بهبود استراتژِهای معاملاتی مختلف، مفید باشد. همچنین اندیکاتورهای معاملاتی رایج و پرطرفدار مانند RSI، باندهای بولینگر، ایچیموکو، MACD، به طور رایگان در این پلتفرمهای معاملاتی از جمله متاتریدر، در دسترس هستند.
بهترین استراتژیهای معاملاتی بر اساس طبقه دارایی
در این بخش، انواع استراتژیهای معاملاتی را برای بازارهای مختلف بررسی خواهیم کرد. به یاد داشته باشید که استراتژی معاملاتی با طراحی و تدوین مجموعهای از قوانین و معیارها،به منظور تسهیل فرایند تجزیه و تحلیل تصمیم گیری معاملاتی طراحی شده است.
بیشتر معاملهگران تازه کار بر این باورند که یک استراتژی موثر، استراتژی است که 100 درصد سود ده باشد و بههمین دلیل زمان زیادی صرف جستجوی یک استراتژی جادویی میکنند. در این بین سودجویان بسیاری هستند که با استفاده از آگاهی پایین افراد، به فروش این استراتژی رویایی اقدام کرده اند.
یک استراتژی معاملاتی موثر، با اصول صحیح مدیریت ریسک در طول زمان به موفقیت معاملهگر منجر میشود. اما فراموش نکنید که در این مسیر معاملات سود و ضرر در کنار هم وجود دارند و در بازار ناپایدار هر چیزی ممکن است اتفاق بیفتد. استراتژیهای ارائه شده با هدف معرفی امکانات مختلف در دسترس معاملهگران طراحی شده اند و میتوانند بهعنوان نقطه شروعی برای طراحی و تدوین مجموعه ای از قوانین دقیق تر و کارآمدتر متناسب با شخصیت معاملهگر باشد.
استراتژیهای معاملاتی فارکس
انواع مختلف استراتژیهای معاملاتی مانند معاملات روزانه، سوینگ تریدینگ، معاملات الگوریتمی و بسیاری دیگر، از جمله استراتژیهای رایج در بازار جفت ارزها محسوب میشوند. فعالیت 24 ساعته در پنج روز هفته در بازار فارکس، آن را به یکی از بازارهای بزرگ با نقدشوندگی بالا تبدیل کرده است. بههمین دلیل بازاری ایده الی برای فعالیت معاملاتی محسوب میشود.
مثال استراتژی معامله جفت ارز EUR/USD
بازار فارکس از دوشنبه تا جمعه هر هفته فعال است، جفت ارزهایی مانند EUR/USD، در این بازه زمانی کوتاه رفتارهای متفاوتی را نشان میدهند. گاهی حرکت صعودی داشته و گاهی در روند نزولی پیش میروند و گاهی حرکتی رنج و بدون نوسان را انتخاب میکنند. بر این اساس در استراتژی معاملاتی جفت ارز EUR/USD باندهای بولینگر، میتواند برای معاملهگر مفید واقع شود.
باندهای بولینگر برای تمامی شرایط بازار از حرکت رنج یا روند دار گرفته تا حرکات هیجانی و پرنوسان، کاربرد دارد. اندیکاتور باندهای بولینگر از سه خط تشکیل شده است. خط وسط میانگین متحرک ساده 20 روزه (SMA) را نشان میدهد و برای محاسبه مقدار باندهای بالا و پایین استفاده میشود. دو باند جانبی به اندازه دو انحراف استاندارد از میانگین متحرک ساده 20 روزه فاصله دارند.
انحراف استاندارد معیاری برای نوسانات است، بر این اساس قوانین و معیارهای متعددی پیرامون باندهای بولینگر، بر روی خط بالا و پایین آن تمرکز دارند.
بهعنوان مثال میتوان به قوانین زیر اشاره کرد.
قانون 1: وقتی فاصله باندها بیشتر میشود، بازار نوسان بیشتری داشته و میتواند نشان از آغاز روند صعودی باشد.
قانون 2: زمانی که باندها بههم نزدیک میشود، بازار نوسانات کمتری را تجربه میکند و میتوان یک بازار پایدار و رنج را انتظار داشت.
در تصویر زیر نمودار EUR/USD در تایم فریم یک ساعته و اندیکاتور Bollinger Bands را نشان داده شده است.
در تصویر بالا، خطهای سبز نشانگر باندهای بولینگر هستند. نقاطی از نمودار که باندهای بولینگر در حال انقباض هستند، در محدوده زرد رنگ قرارگرفته است. نقاطی در نمودار قابل مشاهده است که قیمت حرکت رنج را در پیش گرفته اما در باندهای بولینگر انقباضی ایجاد نشده است، این موضوع میتواند حاکی از این واقعیت باشد که ممکن است اندیکاتور از قیمت لحظه ای عقب بماند.
در ادامه بازههای زمانی را بررسی میکنیم که باندهای بولینگر از هم فاصله گرفته اند.
نمودار قیمت EUR/USD و افزایش فاصله باندهای بولینگر .
در این نمودار، محدوده آبی رنگ بازه زمانی را نشان میدهد که باندهای بولینگر فاصله زیادی دارند. در این ناحیه قیمت تحت تاثیر نوسانات شدید قرار گرفته و وارد یک روند کوتاه مدت صعودی یا نزولی شده است. از آنجایی که حرکات مبتنی بر روند میتواند حاکی از حرکات بزرگتر باشد، میتوان از افزایش فاصله در باندهای بولینگر بهعنوان معیاری در استراتژی معاملاتی فارکس استفاده کرد.
باندهای بولینگر به جای روند، نوسانات را اندازه گیری میکنند، بههمین دلیل برخی معاملهگران یک اندیکاتور تعیین روند مانند میانگین متحرک بلند مدت، را با استراتژی معاملاتی فارکس بولینگر باند، ترکیب میکنند. میانگین متحرک، میانگین قیمت را برای تعداد معینی از کندلها نشان میدهد، بههمین دلیل میتواند در تشخیص سریع جهت کلی حرکت قیمت مفید باشد. بهعنوان مثال:
قانون 3: زمانی وارد معامله خرید شوید که قیمت از میانگین متحرک نمایی 200 (200 EMA) بالاتر باشد.
قانون 4: زمانی وارد معامله فروش شوید که قیمت زیر میانگین متحرک نمایی 200 (200 EMA) قرار دارد.
در نمودار زیر خط نارنجی میانگین متحرک نمایی 200 (200 EMA) را نشان میدهد و بر اساس میانگین قیمت 200 کندل آخر محاسبه شده است. از آنجایی که میانگین متحرک نمایی رو به پایین در حرکت است، میتوان انتظار داشت قیمت به سمت پایین حرکت کند و این به ما در تشخیص سریع روند کلی یاری میرساند.
محدوده سبز رنگ، بازه زمانی را نشان میدهد که باندهای بولینگر از هم فاصله گرفته ولی برخلاف انتظار، قیمت روند نزولی را آغاز کرده و با شکست خط میانگین متحرک بلند مدت به سمت باند پایینی سقوط کرده است.
نمودار قیمت EUR/USD، با وجود افزایش فاصله باندهای بولینگر، قیمت باشکست خط میانگین متحرک نمایی 200، به سمت باند پایینی در حرکت است.
علی رغم اینکه افزودن معیارها و قوانین به استراتژی معاملاتی، باعث کم شدن فرصتهای معاملاتی میشود، اما باید به این نکته توجه داشت که هدف، ارائه یک استراتژی موثری است که فرایند تصمیم گیری را برای معاملهگر تسهیل کند. در این مرحله از طراحی استراتژی معاملاتی ممکن است معاملهگر قوانین و معیارهای مختلفی را در مورد نقطه ورود، حد ضرر، حد سود و اندازه معامله، اضافه کند تا بتواند در مورد انتخاب فرصت معاملاتی سود آور تصمیم آگاهانه ای اتخاذ کند.
استراتژیهای معاملات سهام
بازار سهام تقریبا برای همه انواع استراتژیهای معاملاتی بستری ایده آل است. سوینگ تریدینگ، پوزیشن تریدینگ، استراتژیهای هم جهت با روند، میانگین متحرک، پرایس اکشن و بسیاری استراتژی دیگر، همه و همه در بازار سهام قابل اجرا هستند. سرمایهگذاران و مدیران صندوقها به خرید سهام با این دیدگاه برخورد میکنند که با خرید سهام و نگهداری آن از افزایش قیمت احتمالی ان در اینده بهره مند شوند، بههمین دلیل در این بازار انتظار میرود روندها مدت طولانیتری ادامه داشته باشند.
معاملهگران و سرمایهگذاران از جمله فعالان بازار سهام هستند و بسیاری از استراتژیهای معرفی شده را مورد استفاده قرار میدهند. سرمایهگذار برگه سهام شرکت را خریداری میکند، اما یک معاملهگر ممکن است با استفاده از CFDها، که قابلیت خرید و فروش دارد، روی حرکات قیمت یک سهم تغییرات اعمال میکند.
مثال استراتژی معاملاتی سهام، موقعیت نتفلیکس
در بازار سهام، شرکتهای بسیاری سهام خود را عرضه کردهاند. در بین انبوهی از سهمهای مختلف، دنبال کردن شرکتهایی که با آنها آشنا هستید و در معاملات روزانه استفاده میکنید، ساده ترین نقطه آغاز فعالیت معاملاتی است. مانند مبادله سهام اپل، آمازون، فیس بوک، تسلا یا نتفلیکس. در کنار تفاوتهایی که در ارتباط با روند هر سهم وجود دارد میتوان شباهتهای بسیاری نیز در بین آنها مشاهده کرد. این موضوع باعث میشود استفاده از یک استراتژی سهام، مانند پوزیشن تریدینگ، در بین معاملهگران جهانی استفاده میشود.
در تصویر بالا، نمودار قیمت نتفلیکس نمایش داده شده است، میتوان نمودار هر سهام دیگری را نیز جایگزین آن کرد. اگر برای سهام یک شرکت تقاضای عمومی وجود داشته باشد، قیمت سهام میتواند روند طولانی مدتی داشته باشد. میانگین متحرک نمایی، اندیکاتور رایج مورد استفاده بسیاری از معاملهگرانی است که از استراتژیهای هم جهت با روند استفاده میکنند.
یکی از رایج ترین روشهای استفاده از میانگین متحرک نمایی در استراتژیهای معاملات سهام، استفاده از دو میانگین متحرک بلندمدت و کوتاه مدت و بررسی حرکت آنها است. میانگین متحرک کوتاه مدت، بر اساس تعداد کندلهای کمتری نسبت به میانگین متحرک بلندمدت، حرکت میکند. میانگین متحرک 8 و 21 روزه را در نظر بگیرید. با استفاده از این روش میتوان قوانین زیر را در استراتژی معاملاتی استفاده کرد.
قانون 1: زمانی که میانگین متحرک نمایی 21 به بالای خط میانگین متحرک 8 میرسد، در جستجوی پوزیشنهای خرید باشید.
قانون 2: زمانی که میانگین متحرک نمایی 21 به زیر خط میانگین متحرک 8 تغییر مکان داد، موقعیت فروش ثبت کنید.
در این مثال، از دو میانگین متحرک 8 و 21 بهعنوان میانگین متحرکهای کوتاه مدت و بلند مدت استفاده است. هر دو این اعداد، از اعداد فیبوناچی رایج در معاملات بازارهای مالی هستند. نمودار قیمت نتفلیکس را مشاهده کنید:
در تصویر بالا، موقعیتهای مختلفی از عبور دو میانگین متحرک در دو جهت صعودی و نزولی قابل مشاهده است. همانطور که در نمودار مشخص است، برای مدتی طولانی قیمت در جهت یک روند پیش رفته و در برخی مواقع با برگشت روند روبرو شده است. میخواهیم نقاط تقاطع دو میانگین متحرک نمایی را بررسی کنیم.
نمودار قیمت نتفلیکس، خط آبی میانگین متحرک نمایی 8 و خط زرد میانگین متحرک نمایی 21.
خطوط عمودی قرمز رنگ در نمودار، نقاطی را نشان میدهد که میانگین متحرک 8 از میانگین متحرک 21 عبور کرده است. خطوط سبز نقاطی را نشان میدهد که میانگین متحرک 21 از میانگین متحرک 8 عبور کرده است. این حرکت نشان از چیست؟
مطابق با تصویر، در 5 نقطه میانگین متحرک نمایی 8 به روی خط میانگین متحرک نمایی 21 تغییر محل داد و تنها دو بار روند نزولی بلندمدتی را در پیش گرفته است. یکی از ایرادهایی که میتوان به حرکت متقاطع میانگینهای متحرک وارد کرد این است که سیگنالهای شناسایی موقعیت را دیراعلام میکند و گاهی ممکن است سیگنالی نادرست ارائه دهد.
در پنج نقطه میانگین متحرک نمایی 8 به زیر خط میانگین متحرک نمایی 21 حرکت کرد، بازار روند صعود را در پیش گرفته است. در این موقعیتها معاملهگر در جستجوی پوزیشنهایی است که میتواند با ریسک کمتر، سود بالاتری را ازآن خود کند.
میانگین متحرکهای متقاطع، تکنیک مناسبی برای استراتژیهای ترند تریدینگ است. به این نکته توجه داشته باشید که احتمال معاملات ضررده در این استراتژی ممکن است بیشتر از معاملات سودده باشد، بههمین دلیل مشخص کردن حد ضرر و حد سود، اهمیت پیدا میکند. با این حال هدف کلی این است که در معاملاتی وارد شویم که احتمال سود بالاتری داشته و نسبت ریسک به ریوارد پایین تری دارند.
طبیعتا در بازار مالی، قبل از کسب سود در معاملات، با معاملات ضررده روبرو شویم، بههمین دلیل استفاده از تکنیکهای مدیریت ریسک در معاملات و استفاده از استراتژیهای معاملاتی مهم است، زیرا در کاهش ضررهای احتمالی موثر خواهد بود.
استراتژیهای معاملاتی کالا
کالاهایی مانند طلا و نقره و نفت، میتوانند برای مدتی طولانی در روندی جهتدار حرکت کنند، بههمین دلیل مبادله کالاها از جمله مبادلات محبوب در بین معاملهگران محسوب میشود. همه بازارهای در مقاطع زمانی مختلف، رفتارهای مختلفی را تجربه میکنند. در این بین بازار کالا، از جمله بازارهایی است که به شدت تحت تاثیر تغییرات عرضه و تقاضای ناشی از عوامل طبیعی، اقتصادی و سیاسی، قرار دارد.
سوینگ تریدینگ، الگوهای فصلی، پوزیشن تریدینگ، از استراتژیهای معاملاتی مناسب برای معاملات کالایی است. بسیاری از معاملهگران برای موفقیت در بازار کالا با روند قوی، از ترکیب استراتژیهای سوینگ تریدینگ و معاملات روزانه، استفاده میکنند. در این حالت معاملهگران از تایم فریمهای پایین تر مانند تایم فریم چهار ساعته برای شناسایی فرصتهای معاملاتی هم جهت با روند، استفاده میکنند.
مثال استراتژی کالای نفت خام برنت
دو اندیکاتور MACD و RSI، دو اندیکاتور معاملاتی محبوب و پرطرفدار برای شناسایی بازارهای دارای روند، بازارهایی که در آستانه تغییر جهت هستند و موقعیتهای اشباع خرید و اشباع فروش، هستند. در تصویر زیر، این دو شاخص برای نمودار نفت خام برنت در تایم فریم چهار ساعته نمایش داده شده است.
نمودار قیمت نفت خام برنت تایم فریم چهار ساعته و اندیکاتورهای MACD و RSI.
ممکن است برای معاملهگران تازه کار، نمودار قیمت گیج کننده و بی نظم به نظر برسد. بههمین دلیل داشتن استراتژی معاملاتی از ملزومات مهم در بازارهای مالی است. استفاده از استراتژی معاملاتی به معاملهگر کمک میکند تا فرایند تجزیه و تحلیل اطلاعات برای تصمیم گیریهای معاملاتی را تسهیل کند. در ادامه قوانینی را بررسی میکنیم که برای پردازش نمودار موثر خواهد بود.
قانون 1: زمانی که MACD بالاتر از خط صفر است، معاملات خرید را جستجو کنید.
قانون 2: زمانی که MACD زیر خط صفر است، وارد موقعیتهای فروش شوید.
مکدی بهعنوان یک اندیکاتور شناسایی روند، به معاملهگر جهت معامله را نشان میدهد. مرحله بعدی شناسایی مناطق اشباع خرید و اشباع فروش است، زیرا این مناطق بهترین زمان برای اجرای معاملات باشند. برای شناسایی این مناطق اندیکاتور RSI میتواند ابزار مناسبی باشد.
قانون 3: زمانی که نمودار RSI زیر خط 30 است، به دنبال موقعیتهای خرید باشید.
قانون 4: زمانی که RSI بالای 70 است، پوزیشنهای فروش را انتخاب کنید.
معاملهگران با تعیین قوانین بیشتر میتوانند سطوح قیمت بهینه تری را برای ورود به معامله شناسایی کنند و ضررهای احتمالی را به حداقل ممکن برسانند. بهعنوان مثال، افزودن قوانین بیشتر برای جستجوی الگوهای قیمت مانند شناسایی الگوهای کندل استیک همر یا شوتینگ استار، میتواند مفید باشد. شاخصهای مانند ATR، از جمله اندیکاتورهایی است که معاملهگران برای شناسایی سطوح مختلف قیمت استفاده میکنند. در تصویر زیر قوانینی که به آنها اشاره شد را بررسی میکنیم.
نمودار قیمت نفت خام برنت تایم فریم چهار ساعته، با اندیکاتورهای MACD و RSI و نمونههای تجاری.
در تصویر بالا، مناطق سبز رنگ، نواحی را نشان میدهد که دو قانون یک و قانون 3، مکدی بالای خط صفر و RSI زیر خط 70، برقرار است. مناطق قرمز، نواحی را نشان میدهد که قانون دو و قانون چهار، مکدی زیر خط صفر و RSI بالای خط 30، برقرار است.
همانطور که در تصویر بالا مشاهده میشود، این قوانین برای بازارهای رونددار، مناسب است. بهعلاوه با اضافه کردن قوانین بیشتر مانند میانگین متحرک، میتواند برای شناسایی حرکات آتی، موثر واقع شود. البته باید به این نکته توجه کنید که تحت تاثیر عوامل مختلف ممکن است با تغییر جهت بازار مواجه شویم و این شرایط وقوع معاملات ضررده را اجتناب ناپذیر میکند. بههمین دلیل تکنیکهای مدیریت ریسک و تعیین حد ضرر میتواند اهمیت زیاد دارد.
استراتژیهای معاملاتی شاخص
معامله در شاخص به دلیل قابلیت تشکیل روندهای قوی در فریمهای زمانی پایین و بالا، از معاملات محبوب بین معاملهگران کوتاهمدت و هم معاملهگران بلندمدت است. استراتژیهای مورد استفاده در معاملات شاخصها شامل معاملات روزانه، سوینگ تریدینگ، پوزیشن تریدینگ، الگوهای فصلی و هجینگ (پوشش ریسک)، هستند.
شاخصهای جهانی معاملهگران مختلف را به خود جذب میکنند و اندیکاتورهای معاملاتی مانند RSI، استوکاستیک، MACD، باندهای بولینگر، از اندیکاتورهای موثر در این بازار است. 19 شاخص جهانی مختلف در دسترس معاملهگران است و میتوانند فرصتهای معاملاتی سودآور را در بین این بازار شناسایی کنند، اما معاملهگران کوتاه مدت ترجیح میدهند تمرکز بیشتری روی شاخصهای اصلی جهانی داشته باشند. شاخصهایی مانند DAX 40، FTSE100، SP500، NQ 100، DJI 30 و JP225، از جمله شاخصهای اصلی اروپا، آسیا و ایالات متحده هستند. در ادامه با استفاده از استراتژی معاملات روزانه نمودار شاخص DAX 40 را بررسی میکنیم.
استراتژی معاملاتی شاخص DAX 40
معاملات روزانه بر روی سهام رایج ترین فعالیت معاملاتی معاملهگران است، اما اسپردها و کامرزدهای کم، بسیاری از معاملهگران ترجیح میدهند تکنیکهای معاملات روزانه را در شاخصهای بازار استفاده کنند. در یادگیری معامله روزانه در بازار CFD شاخص DAX 40، لازم است به این نکته مهم توجه داشته باشید که با چندین معامله روزانه روبرو هستید. این موضوع از آن جهت اهمیت دارد که با افزایش تعداد معاملات، تعداد معاملات سود و ضرر نیز افزایش مییابد.بههمین دلیل اساس استراتژی معاملاتی باید بر مدیریت ریسک بنا شود. در ادامه برخی از شاخصها و تکنیکهایی که در استراتژیهای قبلی اشاره کردیم را مورد استفاده قرار میدهیم.
نمودار قیمت DAX 40 CFD در تایم فریم 5 دقیقه ای،با باندهای بولینگر، MACD و EMA 50.
تصویر بالا، نمودار شاخص DAX 40 CFD را در تایم فریم پنج دقیقه نشان میدهد. با استفاده از انواع اندیکاتورهای معاملاتی، معاملهگر میتواند فرایند شناسایی روند بازار و زمانبندی معاملات خود را تسهیل کند. بهعنوان مثال:
قانون 1: زمانی که قیمت بالاتر از 50 EMA است + MACD بالای خط صفر است + قیمت خط پایین باند بولینگر را رد کرده است، شرایط برای ورود به موقعیت خرید مناسب است.
قانون 2: وقتی قیمت زیر 50 EMA است + MACD زیر خط صفر است + قیمت خط باند بولینگر بالایی را رد کرده است، به معاملات فروش وارد شوید.
در تصویر زیر اعمال برخی قوانین مطرح شده در قبل نمایش داده شده است.
نمودار قیمت DAX 40 CFD ، تایم فریم پنج دقیقه با باندهای بولینگر، MACD، 50 EMA و نمونههای تجاری.
در نیمه ابتدایی نمودار، نوسانات قیمت به وضوح قابل مشاهده است. در این شرایط استفاده از میانگین متحرک نمایی و همگرایی مکدی، میتواند موثر واقع شود.
بخش میانی نمودار شرایطی را نشان میدهد که قیمت وارد حرکتی پایدار و رنج میشود. در این قسمت با سه فرصت معاملاتی (محدود قرمز رنگ) روبرو هستیم که با استفاده از میانگین متحرک نمایی و همگرایی مکدی، شناسایی شده است. در محدوده قرمز رنگ اول، قیمت از باند بولینگر بالایی به سمت باند پایینی در حرکت است و یک موقعیت فروش را نشان میدهد. محدوده قرمز دوم و سوم، با اینکه قیمت به سمت باند بولینگر بالایی حرکت کرده اما شرایط پایداری نداشته و احتمالا به دو معامله ضررده منجر شدهاند.
در قسمت انتهایی نمودار، نمودار روندی صعودی را در پیش گرفته است. میانگین متحرک نمایی و همگرایی مکدی، شرایط را برای ورود به معاملات خرید، مناسب نشان میدهند. حرکت قیمت از باند بولینگر پایین به سمت بالا به شناسایی دو فرصت معاملاتی خرید کمک کرده است.
سخن پایانی - استراتژیهای معاملاتی 2023
استراتژی معاملاتی، تعیین قوانین و معیارهایی است که میتواند در فرایند معاملاتی به معامله کمک کند. معاملهگران با استفاده از استراتژیهای مختلف متناسب با شخصیت معاملاتی خود میتوانند فرایند تجزیه و تحلیل آسانتری را پشت سر بگذارند و تصمیمات معاملاتی آگاهانهتری اتخاذ کنند.
دی تریدینگ، سوینگ تریدینگ، پوزیشن تریدینگ، سرمایهگذاری و استراتژیهای بلند مدت، از جمله استراتژیهای رایج و پرکاربرد در بازارهای مالی است. این استراتژیها چشم انداز کلی از حرکت قیمت برای معاملهگر ایجاد میکنند اما هنوز برای اجرای معاملات کافی نیستند. ترکیب استراتژیهای معاملاتی با سایر معیارهای شناسایی روند، تعیین نقاط ورود و خروج بهینه، تکنیکهای مدیریت ریسک میتواند به طراحی یک استراتژی معاملاتی موثر منجر شود.
باید به این واقعیت نیز توجه داشت که معاملات در بازارهای مالی همواره سود آور نیست و معاملات ضررده در کنار معاملات سودآور، اجتناب ناپذیر است. مهم این است که با استفاده از تکنیکهای مدیریت ریسک، ضررهای احتمالی را کاهش داده و بازده بیشتری از معاملات کسب کنید.
در این مقاله با استراتژیهای رایج معاملاتی اشنا شدیم که طرفداران بسیاری در بازارهای مالی دارد و معاملهگران با هر سطح دانش و تجربه میتوانند از آنها بهره مند شوند. بهعلاوه نمونههایی از کاربرد این استراتژیها را در بازارهای مختلف بررسی کردیم.
سوالات متداول
📊 معرفی ۱۰ کارگزاری برتر بورس ایران 🇮🇷
به دنبال بهترین کارگزاری بورس برای نیازهای خود هستید؟
ما ۱۰ کارگزاری برتر را با توجه به تنوع بازارها و خدمات ویژه بررسی کردهایم:
✅ خرید و فروش سهام با کارمزد مناسب
✅ اختیار معامله برای حرفهایها
✅ بورس کالا و معاملات متنوع
✅ سرعت بالای تراکنشها برای تریدرهای حرفهای
✅ اعتبار خرید سهام برای سرمایهگذاران
🔥 هر نیازی دارید، این کارگزاریها بهترین خدمات را به شما ارائه میدهند!
👇 همین حالا بهترین کارگزاری بورس را انتخاب کنید!