دامیننس بیت‌ کوین چیست؟ آموزش ترید و تحلیل با دامیننس بیت کوین

بروزرسانی در19 اردیبهشت 1403
در این مقاله تلاش خواهیم کرد تا بینشی در مورد نحوه معامله ارزهای دیجیتال با استفاده از شاخص دامیننس بیت‌ کوین دست پیدا کنیم و همچنین بیاموزیم که چگونه چارت و نمودار دامیننس بیت‌ کوین را به‌تنهایی می‌توان تحلیل کرد.

وقتی صحبت از ارزش بازار یا حجم معاملات باشد، بیت کوین (BTC) اولین و برترین ارز دیجیتال جهان به‌شمار می‌رود. شاخص‌هایی مانند حجم معاملات و ارزش بازار بسیار مهم هستند و با‌توجه به اینکه بیشتر ارزهای دیجیتال در کنار بیت کوین معامله می‌شوند، دامیننس بیت‌ کوین می‌تواند به عنوان یک شاخص ارزشمند در معاملات ما عمل کند.

در این مقاله تلاش خواهیم کرد تا بینشی در مورد نحوه معامله ارزهای دیجیتال با استفاده از شاخص دامیننس بیت‌ کوین دست پیدا کنیم و همچنین بیاموزیم که چگونه چارت و نمودار دامیننس بیت‌ کوین را به‌تنهایی می‌توان تحلیل کرد.

نمودار دامیننس بیت‌ کوین

در پاسخ به دامیننس بیت‌ کوین چیست می‌توان نسبت بین ارزش بازار بیت کوین و ارزش بازار ارزهای دیجیتال دانست. به‌عنوان مثال، اگر فرضا ارزش بازار (مارکت کپ) ارزهای دیجیتال 100 میلیارد دلار باشد و ارزش بازار بیت کوین 40 میلیارد دلار، دامیننس بیت‌ کوین عدد 40 را نشان خواهد داد. هر چه ارزش بازار بیت کوین نسبت به ارزش بازار ارزهای دیگر بازار بیشتر باشد، دامیننس بیت‌ کوین نیز بیشتر می‌شود.

پلتفرم تریدینگ ویو به‌صورت چارتی بسیار کاربردی، این شاخص را در اختیار معامله‌گران قرار می‌دهد که به آن می‌توان نگاهی گذرا انداخت و فهمید که دامیننس بیت‌ کوین به عنوان مثال 40 درصد است یا 60 درصد. از سوی دیگر، معامله‌گران همچنین می‌توانند شاخص دامیننس حقیقی بیت کوین (Real Bitcoin Dominance) را نیز استفاده کنند، شاخصی که دامیننس بیت‌ کوین را تنها در بین کوین‌های اثبات کار (PoW) با هدف تبدیل شدن به نوعی ارز محاسبه می‌کند.

منطق پشت شاخص دامیننس حقیقی بیت کوین (Real Dominance Index) این است که بسیاری از آلتکوین‌ها مانند استیبل‌کوین‌ها قصد رقابت با بیت کوین را ندارند و بنابراین، این نوع محاسبه، ممکن است دیدگاه بلندمدت واقع‌بینانه‌تری در مورد دامیننس بیت‌ کوین به ما ارائه دهد. این شاخص (دامیننس حقیقی بیت کوین) حتی به کاربران این امکان را می‌دهد تا اتریوم را نیز از محاسبات خود کنار بگذارند، زیرا این بحث وجود دارد که آیا اتریوم واقعا بنا دارد تا بدل به یک ارز شود یا خیر.

تاثیر دامیننس بیت‌ کوین بر آلتکوین‌ها

دامیننس بیت‌ کوین می‌تواند مستقیماً بر آلتکوین‌ها تأثیر بگذارد، به همان علت که این شاخص، نشان می‌دهد که چه مقدار از حجم معاملات بازار در بیت کوین و چه مقدار از حجم معاملات در آلتکوین‌ها است. به طور کلی، اگر دامیننس بیت‌ کوین رو به افزایش باشد، معامله‌گران توصیه می‌کنند که دارایی‌های ارز دیجیتال خود را در بیت کوین بیشتر از آلتکوین‌های دیگر تمرکز دهید. از سوی دیگر اگر دامیننس بیت‌ کوین رو به کاهش باشد نیز، معامله‌گران حرفه‌ای توصیه می‌کنند که آلتکوین‌ بیشتری نسبت به بیت کوین نگه دارید.

در حالی که اشتباه است اگر بگوییم دامیننس بیت‌ کوین می‌تواند اینکه بازار خرسی یا گاوی‌ست را برای ما مشخص کند، هنوز اطلاعاتی در این موارد نیز به ما می‌‌‍دهد. به عنوان مثال، بازارهای صعودی و گاوی معمولا با دامیننس کاهشی روبه‌رو هستیم، زیرا معمولاً در آن زمان از بازار، نقدینگی به سمت آلتکوین‌ها سرازیر می‌شود. برعکس، در بازارهای نزولی و خرسی شاهد افزایش دامیننس بیت‌ کوین می‌شویم، زیرا معامله‌گران سرمایه‌های خود را از آلتکوین‌ها بیرون می‌کشند و پول خود را برای کاهش ریسک به بیت کوین وارد می‌کنند، زیرا این دارایی (بیت کوین) گزینه‌ای قابل‌اعتمادتر به شمار می‌رود.

برخی از فعالان بازار ارزهای دیجیتال اعتقاد دارند که دامیننس کمتر بیت کوین اتفاق خوبی است، زیرا به این معنی است که بازار کریپتو در حال گسترش است و دیگر پروژه‌ها غیر از بیت کوین نیز در حال جذب توجه و سرمایه به خود هستند. اما، همچنین لازم به ذکر است که در محاسبه ارزش بازار کریپتو به‌صورت کلی، کوین‌های از پیش استخراج شده و فورک شده نیز محاسبه می‌شوند، به این معنی که ممکن است تعداد آلتکوین‌ها و طبیعتا ارزش بازار آن‌ها به طور مصنوعی افزایش یابد.

همچنین باید این واقعیت را در نظر گرفت که دامیننس بیت‌ کوین می‌تواند حتی همزمان با افزایش قیمت بیت کوین، کاهش یابد. این ممکن است زمانی اتفاق بیافتد که پول به همراه بیت کوین به بازار کریپتو به‌صورت کلی سرازیر شده، و پول بیشتری نسبت به بزرگترین ارز دیجیتال جهان به آلتکوین‌ها منتقل شده است.

نکته مهم این است که اگرچه دامیننس بیت‌ کوین می‌تواند شکلی کلی از بازار برای ما ترسیم کند، اما عوامل مختلفی وجود دارد که باید برای تشکیل یک دیدگاه آگاهانه و یک سیگنال بیت کوین در نظر گرفت. گاهی اوقات ممکن است به دلیل رونق کوتاه‌مدت آلتکوین‌ها، دامیننس کاهش یابد، در حالی که در برخی مواقع، کل بازار ممکن است در حال خون‌ریزی باشد. همیشه بهتر است قبل از تصمیم‌گیری برای سرمایه‌گذاری، تحقیقات بیشتری انجام دهید.

چگونه دامیننس بیت‌ کوین را معامله کنیم؟

در هنگام تلاش برای ترید براساس دامیننس بیت‌ کوین‌، عوامل مختلفی وجود دارد که باید در نظر گرفت. اول، درک کنید که ممکن است تنها اگر علاقه به یک آلتکوین زیاد شود، دامیننس بیت‌ کوین می‌تواند کاهش یابد. این علاقه و رشد در یک آلتکوین واحد، به معنای این نیست که همه آلتکوین‌ها روندهای رو به بالا را تجربه خواهند کرد. بازار ممکن است مدتی زمان بخواهد تا خودش را اصلاح کند.

همچنین خوب است هدف برخی از آلتکوین‌های محبوب را در نظر بگیرید و اینکه آیا این هدف به تأثیری ماندگار در بازار آلتکوین‌ها تبدیل می‌شود یا خیر. به عنوان مثال، ممکن است در حال حاضر یک استیبل‌کوین حجم بالایی را از آن خود کند و قطعا این به معنای رشد دیگر آلتکوین‌ها نخواهد بود.

با این حال، معامله‌گران ممکن است در یک استیبل‌کوین سرمایه‌گذاری کنند تا وجوه خود را به بیت کوین منتقل کنند، زیرا استیبل‎کوین‌ها می‌توانند راهی آسان برای سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال باشند.

در نتیجه این اتفاق، دامیننس بیت‌ کوین می‌تواند به سرعت کاهش یابد و دوباره برگردد و بر معاملات کوتاه‌مدت شما تأثیر منفی بگذارد. یکی دیگر از عواملی که می‌تواند منجر به ریزش‌های کوتاه مدت غیرقابل پیش بینی یا افزایش در دامیننس بیت کوین شود، ترس از دست دادن (FOMO) است.

کوین‌های جدید هر لحظه که می‌گذرد وارد بازار ارزهای دیجیتال می‌شوند. برخی از این آلتکوین‌های جدید که وارد بازار می‌شوند، مقدار زیادی هیجان ایجاد می‌کنند که منجر به خلق صدها میلیون دلار می‌شود که به سمت آلتکوین‌ها جریان می‌یابد و به طور نامتناسبی دامیننس بیت‌ کوین را کاهش می‌دهد.

با این حال، بسیاری از پروژه‌های جدید غالباً اقبال خود را از دست می‌دهند و یا حتی به کلاهبرداری بدل می‌شوند که باعث می‌شود کاربران به همان سرعتی که وارد شده‌اند، منابع خود را بیرون بیاورند. در این حالت، دامیننس بیت‌ کوین ممکن است به مکان اصلی خود بازگردد.

همچنین باید سقف و کف‌های دامیننس بیت‌ کوین را نیز در نظر گرفت. به عنوان مثال، دامیننس بیت کوین قبل از ورود آلتکوین‌ها به بازار بیش از 90  درصد بود. با این حال، کارشناسان به این نکته اعتقاد دارند که دامیننس بیت‌ کوین به دلیل شیوع آلتکوین‌ها در بازار امروز، امکان بازگشت به سطوح 90 درصدی را نخواهد داشت. اما، هیچ چیز غیرممکن نیست، شاید کشورها از السالوادور پیروی کنند و بیت کوین را به عنوان ارز رایج قانونی بپذیرند، اتفاقی که ممکن است باعث افزایش شدید و دوباره دامیننس بیت‌ کوین شود.

در نهایت اما، کشف کف‌های جدید توسط دامیننس بیت‌ کوین امری محتمل‌تر به‌شمار می‌رود، زیرا با گذشت زمان انتظار افزایش اقبال به دیگر ارزهای موجود در بازار را خواهیم داشت.

در نتیجه، معامله‌گران باید توجه داشته باشند هنگامی که شاهد رشد دامیننس تا سقف‌های تاریخی آن هستیم، احتمالا زمان مناسبی‌ست برای روبه‌رو شدن با مقاومتی سنگین در دامیننس. از طرف دیگر، کاربران مراقب سقوط بیت کوین تا کف‌های جدید و واکنش بازار آلتکوین‌ها به این مساله نیز باشند.

زمانی که بیت کوین کف جدید می‌سازد چه اتفاقی می‌افتد؟

کاهش قیمت بیت کوین می‌تواند در کنار دامیننس کاهش یافته به این علت باشد که کاربران وجوه را از بیت کوین به سایر کوین‌ها منتقل می‌کنند، اما قیمت بیت کوین در حالت کلی می‌تواند ارتباط معناداری با دامیننس داشته باشد. اگر دامیننس بیت‌ کوین کاهش یابد، مطمئناً کاربران می‌توانند انتظار داشته باشند که یک روند صعودی در آلتکوین‌ها شروع شود و از آن در معاملاتشان سود ببرند.

باتوجه به آنچه گفته شد، اگر معامله‌گران در حال خروج وجوه خود از همه ارزهای دیجیتال باشند، در نتیجه شرایط سرمایه‌گذاری در بازار ارز دیجیتال راکد می‌شود، و ارزش بازار ارزهای دیجیتال به‌صورت کلی کاهش می‌یابد. در این حالت، دامیننس بیت‌ کوین ممکن است با وجود پیش‌بینی معامله‌گران از یک بازار بالقوه خرسی، در درصد مشخصی باقی بماند.

این مثال یک یادآوری اساسی برای این است که دامیننس بیت‌ کوین نباید تنها ابزار یک معامله‌گر باشد، بلکه یکی از موارد بسیاری باشد که قبل از انجام هر معامله بررسی می‌کند.

رابطه دامیننس بیت‌ کوین و تتر

سناریوهای مختلفی در تحلیل دامیننس بیت کوین و تتر در کنار یک دیگر وجود دارد. به عنوان مثال هنگامی‌که دامیننس تتر و بیت کوین همزمان با هم در حال افزایش هستند به احتمال زیاد در روندی نزولی برای کل مارکت قرار داریم. یا زمانی که هردو همزمان با یکدیگر صعودی هستند انتظار افزایش قیمت‌ها را داریم. در جدول زیر می‌توانید برداشت معمول معامله‌گران از این دو شاخص را در کنار یکدیگر مشاهده کنید.

تاثیر ریزش بیت کوین بر بازار کریپتو

از دامیننس گذشته، هر سقوط قابل توجه قیمت بیت کوین از لحاظ تاریخی اغلب منجر به ریزش کلی بازار شده است، اگرچه استثنائات کمی نیز وجود دارد. این همبستگی بین بیت کوین و بازار به این دلیل است که بیت کوین اولین ارز دیجیتال جهان است و همه رمزارزها بر اساس آن معامله می‌شوند.

به این شکل به قضیه نگاه کنید: اگر یک کشور ممنوعیت بیت کوین را اعلام کند و قیمت آن به طور قابل توجهی کاهش یابد، ممکن است معامله‌گران و دلالان اعتماد خود را روی بیت کوین از دست بدهند و وجوه خود را از آلتکوین‌ها نیز بیرون بکشند.

از این‌ها گذشته، یک سقوط بیت کوین همیشه به معنای سقوط کلی بازار نیست. چندین مقطع در گذشته وجود دارد که با سقوط بیت کوین اتریوم همچنان ثبات خود را حفظ کرده است. یادآوری این نکته حائز اهمیت است که دارایی‌های مختلف اهداف مختلفی را ارائه می‌دهند، و روند نزولی یکی ممکن است با پایین آمدن دیگری ارتباط نداشته باشد.

در حقیقت ، با گذشت زمان و افزایش اقبال به آلتکوین‌ها، ریزش‌های آینده بیت کوین ممکن است تأثیر کمتری در بازار به‌صورت کلی داشته باشد. تسلط و دامیننس بیت‌ کوین اکنون اهمیت دارد زیرا هنوز هم محبوب‌ترین رمزارز در جهان است. اگر کوین‌های دیگر این روایت را از بیت کوین دور کنند، دامیننس کمتر و کمتر خواهد شد.