ارز دیجیتال یا بورس ؟ برای سرمایه گذاری کدام بهتر است؟
حفظ ارزش پول، یکی از چالشهای بزرگ افرادی است که با شرایط اقتصادی ناپایدار و تورم دست و پنجه نرم میکنند. سرمایهگذاری در بازار ارزهای دیجیتال و بورس اوراق بهادار، از جمله پرمخاطب ترین روشهایی است که برای دستیابی به این مقصود، مورد استفاده قرار میگیرد. بازدهیهای قابل توجه و کسب سودهای هنگفت در مدت زمانی کوتاه، در تشویق افراد جامعه در حرکت به سمت این بازارها، نقش بسیار پررنگی داشته است.
کاربران بسیاری که با رونق بازار سهام بدون داشتن آگاهی لازم و آشنایی با بازار سرمایه، قدم در ان گذاشته و ضررهای سنگینی را تجربه کردند و برای جبران ضررهای قبلی، با موجی جدید همسو شده و وارد دنیای ناشناخته ارزهای دیجیتال میشوند.
سرمایهگذاری، فعالیتی ذاتا پرخطر است. عدم آگاهی و شناخت نسبت به بازار خطرات آن را دوچندان خواهد کرد. ارز دیجیتال چیست؟ عملکرد بورس اوراق بهادار چگونه است؟ کدام سرمایهگذاری مطمئن تری است؟ آیا بازارهای مالی تحت نظارت نهادهای قانون گذار هستند؟ سوالاتی از که میتواند در تصمیمگیری آگاهانه برای سرمایهگذاری موثر باشد. در این مطلب به بررسی دو بازار پرمخاطب و محبوب سرمایهگذاری، ارزهای دیجیتال و بورس اوراق بهادار، میپردازیم و تلاش میکنیم بستری برای شناخت بهتر سرمایهگذاری در رمز ارزها و سهام فراهم کنیم.
ارز دیجیتال چیست؟
ارز دیجیتال، ارزهای دیجیتالی و مجازی هستند که با هدف فراهم کردن بستری ایمن برای تراکنشها، بدون نیاز به حضور یک نهاد مرکزی و واسطه و با دسترسی همگانی، ایجاد شده اند. این ارزها توسط مرجع خاصی صادر نمی شوند و از یک سیستم غیرمتمرکز برای ثبت تراکنشها استفاده میکنند. این سیستم همتا به همتا، همگان را قادر میسازد نسبت به ارسال و دریافت تراکنشها بدون حضور بانکهای تایید کننده عملیات، اقدام کنند.
ارزهای دیجیتال برای تایید تراکنشهای ثبت شده از فرایند رمزنگاری استفاده میکند. به این ترتیب در ذخیره و انتقال دادههای ارز دیجیتال بین کیف پولها و دفتر کل عمومی، رمزنگاری نقش اساسی دارد و این فرایند رمزنگاری عامل امنیت این سیستم است.
ارز دیجیتال بر روی یک دفتر کل توزیع شده، به نام بلاک چین اجرا میشود. تمام تراکنشهای انجام و نگهداری شده توسط دارندگان ارز دیجیتال، در بلاکهای شبکه ذخیره میشود.
ماینینگ، فرایند استخراج واحدهای جدید ارز دیجیتال است. در این فرایند از نیروی کامپیوتر برای حل مسائل پیچیده ریاضی استفاده میشود. اما این فرایند در همه ارزهای دیجیتال یکسان نیست. برخی ارزهای دیجیتال برای فرایند استخراج از اشتراک ارزهای دیجیتال برای تولید ارزهای جدید استفاده میکنند.
معرفی بلاک چین
بلاک چین یک پایگاه داده یا دفتر کل توزیع شده است که بین شبکه کامپیوتری که با نام نود (nod) در شبکه شناخته میشوند، برای ثبت یک رکورد امن و غیرمتمرکز از تراکنشها، به اشتراک گذاشته میشود. اطلاعات ذخیره شده در بلاکهای شبکه غیر قابل تغییر هستند و میتوانند منبعی تغییر ناپذیر در صنایع مختلف مورد استفاده قرار گیرند. قابلیت تغییر ناپذیری بلاک چین نیاز به اشخاص ثالث برای تایید تراکنشها و اطلاعات را کاهش داده و به تبع آن کاهش هزینه و اشتباهات انسانی را به همراه دارد.
بلاک چین اطلاعات تراکنشها را جمع آوری میکند و آن را وارد یک بلاک کرده و از طریق الگوریتمهای رمزگذاری یک هش را ایجاد میکند. هش تولید شده، وارد بلاک شده و با سایر اطلاعات موجود رمزگذاری میشود و به این ترتیب یک زنجیره از بلاکها را ایجاد میشود.
ماهیت غیرمتمرکز بلاک چین شفافیت در بستر بلاک چین را به همراه دارد. به طوری که با داشتن یک کامپیوتر شخصی (nod) یا با استفاده از کاوشگرهای زنجیره بلوکی، تراکنشها به صورت شفاف قابل پیگیری هستند. هر نود یک کپی مخصوص به خود از زنجیره دارد که با تایید و اضافه شدن بلاکهای جدید به روز میشود.
پس از معرفی بیت کوین که در بستر بلاک چین ایجاد به بازار جهانی معرفی شد، استفاده از بلاک چین برای تولید ارزهای دیجیتال مختلف، برنامههای مالی غیرمتمرکز (DeFi)، توکنهای غیرقابل تعویض (NFT) و قراردادهای هوشمند، افزایش چشمگیری داشت.
با گسترش فناوری بلاک چین و شناخت کاربردهای عملی آن، صنایع بیشتری به سمت استفاده از آن تمایل پیدا کرده و دستخوش تحولات قابل توجهی شده اند. امروزه نام بلاک چین با سرمایهگذاری با واسطههای کمتر، عملیات تجاری دقیقتر و کارآمدتر، امنتر، ارزانتر همراه است.
همزمان با ورود به دهه سوم صنعت بلاک چین، دیگر موضوع پذیرش آن در صنایع و شرکتهای قدیمی مطرح نیست بلکه همگان در انتظار زمان تغییر صنایع قدیمی به فناوری جدید هستند.
معروفترین ارزهای دیجیتال
بازار ارزهای دیجیتال تا به امروز روندی رو به رشد را در پیش گرفته است. با گسترش پذیرش عمومی ارزهای دیجیتال، تعداد سرمایهگذاران در این بازار نیز رو به افزایش است. پس از آشنایی با ارزهای دیجیتال و یافتن پاسخ این سوال که ارز دیجیتال چیست؟ و از چه فناوری برای ایجاد آنها استفاده میشود، خوب است با ارزهای دیجیتال معروف این بازار نیز آشنا شویم.
بیت کوین
سردمدار بازار ارزهای دیجیتال، در سال 2008، بر اساس یک فناوری دفتر کل توزیع شده (بلاک چین) در بازار رمز ارزها معرفی شد. این ارز دیجیتال، در راستای رفع نیاز انجام عملیات مالی الکترونیکی و حذف واسطههای متمرکز مانند بانکها و کارتهای اعتباری، ایجاد شد. بر این اساس دیجیتال و غیرمتمرکز بودن، دو مفهوم اصلی در تعریف بیت کوین هستند.
از جمله ویژگیهای بیت کوین میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- قدیمی ترین ارز دیجیتال که بزرگترین جامعه توسعه دهندگان و سرمایهگذاران را به خود اختصاص داده است.
- در تمام صرافیهای ارز دیجیتال پشتیبانی میشود و معاملات آن به آسانی در دسترس است.
- جایگاه خود را در اقتصاد جهانی به ثبت رسانده و پذیرش عمومی آن در حال گسترش است.
اما این ارز دیجیتال نیز مانند سایر هم خانوادههای خود معایبی دارد.
- سرعت پایین تراکنشها، چالش بزرگ این ارز دیجیتال است. یک تراکنش بیت کوین حدود 10 دقیقه زمان لازم دارد و بر این اساس در هر ثانیه شبکه تنها حدود 7 تراکنش را پردازش میکند.
- فرایند استخراج بیت کوین بسیار پر مصرف است و انرژی بالای لازم دارد. در حال حاضر بیت کوین با استفاده از سخت افزارهای گران قیمتی امکان پذیر است که مصرف برق بالایی دارند.
- کارمزد تراکنشها برای ارسال بیت کوین در بالاترین میزان خود قرار دارد.
اتریوم
دومین ارز دیجیتال با ارزش بازار رمز ارزها، اتریوم است. ویتالیک بوترین در سال 2015، اتریوم را در بازار ارزهای دیجیتال معرفی کرد. اتریوم یک پلتفرم مبتنی بر بلاک چین است که برای توسعه اپلیکیشنهای غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند استفاده میشود. اتر ارز دیجیتال بومی شبکه اتریوم است که در تمام تراکنشهای بلاک چین ان استفاده میشود. بلاک چین اتریوم به گونه ای طراحی شده است که هر فرد که ایده ای برای پروژه ای دارد میتواند از بلاک چین اتریوم استفاده کند. در واقع وجه تمایز اتریوم با سایر ارزهای دیجیتال برتر نیز این است که بستری برای ساخت سایر ارزها، بدون نیاز به بلاک چین اختصاصی، فراهم کرده است.
از ویژگیهای اتریوم این است که محبوب ترین پلتفرم برای ساخت قراردادهای هوشمند است. بهعلاوه بستری برای راه اندازی سایر پروژههای بلاک چین فراهم میکند. سرعت بالای تراکنشها برتری دیگری است که اتریوم را از بیت کوین متمایز میکند.
بیت کوین کش
در سال 2016، طی فرایند فورک از بیت کوین ایجاد شد. هنگامی که جامعه توسعه دهندگان بیت کوین در مورد تغییرات مورد نیاز در کد بیت کوین نتوانستند به توافق برسند، آن را به BCH فورک کردند. فرایند فورک در زمانی است که یک ارز دیجیتال به دو قسمت تقسیم میشود. رمز ارز والد ویژگیهای خود را حفظ میکند در حالی که رمز ارز ایجاد شده میتواند پیشرفتهای تکنولوژیکی را بپذیرد. هدف از ایجاد BCH حل برخی مشکلات بیت کوین مانند مقیاس پذیری و کارمزد تراکنشها بود.
با افزایش اندازههای بلاکها در بیت کوین کش، تراکنشها سریع تر از تراکنشهای بیت کوین انجام میشود.میانگین کارمزد تراکنشها نیز در بیت کوین کش نیز نسب به بیت کوین کاهش قابل توجهی داشت.
علی رغم هزینه بالا استخراج BCH، بازده کمتری دارد و مورد علاقه ماینرها نیست.
لایت کوین
لایت کوین بر روی بلاک چین بیت کوین و با هدف بهبود آن، در سال 2011 به بازار ارزهای دیجیتال معرفی شد. مانند بیت کوین بستری برای قراردادهای هوشمند ارائه نمی دهد. کاهش زمان پردازش تراکنشها در لایت کوین از ویژگیهای آن است. میانگین کارمزد تراکنشهای لایت کوین نسبت به تراکشنهای بیت کوین، کاهش قابل توجهی داشته است.
ریپل
ریپل با تمرکز بر رفع مشکلات صنعت انتقال بین المللی، در سال 2012 و با هدف انجام معاملات بین المللی سریع و ارزان، ایجاد شد. با استفاده از ریپل زمان انتقالهای پولی بین الملل که به طور معمول یک هفته زمان میبرد، در عرض چند ثانیه قابل انجام است. کارمزدها در این تراکنشها در مقایسه با کارمزدهای موسسات مالی ارائه دهنده خدمات بین المللی، بسیار پایین تر است. ریپل تنها برای انجام یک فعالیت، پرداختهای بین المللی، ایجاد شده است. به این ترتیب تمام فعالیت تیم توسعه دهنده ان برای بهبود فرایند در یک صنعت خاص، متمرکز شده است. در حال حاضر ریپل با بسیاری از موسسات مالی بزرگ روابط استراتژیک دارد.
با توجه به اینکه نیمی از کوینهای ریپل متعلق به خود شرکت است، مورد انتقادهایی برای متمرکز بودن ان قرار گرفت چرا که هدف از ایجاد ارزهای دیجیتال، تمرکززدایی است. با توجه به این که بزرگترین کاربران ریپل بانکها و موسسات مالی هستند، آغاز فعالیت این موسسات به تولید ارزهای دیجیتال خاص خود برای پرداختهای بین المللی، میتواند بازار ریپل را تحت تاثیر قرار دهد.
بازار بورس را بشناسیم
بورس اوراق بهادار که با نام بازار سهام نیز شناخته میشود، بازاری سازمان یافته برای خرید و فروش اوراق بهادار است. بورس اوراق بهادار بهعنوان بستری در نظر گرفته میشود که شرکتها میتوانند برای تامین نقدینگی مورد نیاز، سهام خود را به متقاضیان عرضه کنند. به عبارت دیگر میتوان گفت بورس اوراق بهادار بر هدایت پس اندازهای راکد موجود در جامعه به سمت سرمایهگذاری تمرکز میکند و در جهت تولید ثروت و ارزش آفرینی گام بر میدارد.
بهعلاوه بورس بهعنوان یک مکانیسم قیمت گذاری نیز شناخته میشود. این مکانیسم تلاش میکند قیمت یک سهم انعکاسی از ارزش واقعی سرمایهگذاری باشد و به این ترتیب، سرمایههای موجود را بین شرکتها تخصیص میدهد.
بر اساس تعریف سازمان بورس و اوراق بهادار بورس ایران، وظیفه اصلی بورس، "فراهم آوردن بازاری شفاف و منصفانه برای داد و ستد اوراق بهادار پذیرفته شده و سیستمی مناسب برای نظارت بر جریان داد و ستد، عملیات بازار و فعالیت اعضای آن است."
در واقع بورس اوراق بهادار با جمع آوری سرمایههای خرد و کلان به منظور استفاده در صنایع کوچک و بزرگ، میتواند تاثیر قابل توجهی در رونق اقتصادی کشور داشته باشد.
توسعه بازار سهام در ایران و جهان
رشد علم و ظهور تکنولوژیهای جدید، تحولات قابل توجهی بر فعالیت بازارها از جمله بورس اوراق بهادار، در پی داشته است. در روشهای سنتی انجام معاملات، سفارش مشتری پس از ارسال به کارگزار، به دست متخصصین کارگزاری برای انجام معامله میرسید. با گسترش دسترسی به اینترنت و شبکههای ارتباطی، شبکههای ارتباط الکترونیکی (ECN) شکل گرفت که امکان تطبیق سفارش خریداران و فروشندگان اوراق بهادار را به طور مستقیم، فراهم کرد. به این ترتیب مشتری توانست سفارش خود را به صورت آنلاین در نرم افزار ثبت کند.
بورس اوراق بهادار ایران
طرح ایجاد بورس اوراق بهادار در ایران، به سال 1315 میرسد. در این سال مسئولیت بررسی و طراحی قانون تاسیس و اساسنامه بورس اوراق بهادار، به وان لوترفلد بلژیکی سپرده شد. اما شرایط نامساعد آن دوران و وقوع جنگ جهانی دوم، این طرح تا سال 1340 به تعویق افتاد. در سال 1341 با تاسیس هیئتی در وزارت بازرگانی، موافقتنامه ای برای تشکیل هیئت موسس بورس اوراق بهادار تنظیم شد. پس از تهیه طرح تاسیس بورس سهام ایران، با تصویب لایحه قانون بورس اوراق بهادار توسط مجلس شورای اسلامی در سال 1345، بورس اوراق بهادار تهران بهعنوان یکی از ابزارهای استراتژی اتکا به نظام بازار آزاد و تشویق فعالیت بخش خصوصی در ایران تاسیس شد.
در بهمن ماه 1346، بورس اوراق بهادار تهران، با پذیرش سهام بانک توسعه صنعتی و معدنی ایران، فعالیت خود را رسما آغاز کرد. معافیتهای مالیاتی درنظر گرفته شده برای شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار، از جمله عوامل تشویق شرکتها به عرضه سهام در بورس اوراق بهادار تهران بود. تا سال 1357، با رونق بورس، حجم معاملات در آن افزایش یافته و حدود 105 شرکت در بورس
اما بورس اوراق بهادار تهران همیشه مسیر همورای را پیش روی خود ندید و با پشت سر گذاشتن جریانات سیاسی و اقتصادی مختلفی فراز و فرودهای بسیاری را تجربه کرد، تا در سال 1387 علی رغم اینکه شاخص 12000 واحد را برای خود ثبت کرد، به تبعیت بحران اقتصادی جهانی، به زیر 8000 واحد سقوط کرد. با گذشت یکسال سخت برای بورس و عدم رشد بازارهای رقیب، فرصتی دوباره برای رونق بورس فراهم شد و موضع قبلی خود صعود کرد.
در حال حاضر سازمان بورس اوراق بهادار شامل، بورس اوراق بهادار، فرابورس، بورس کالا، بورس انرژی و سایر نهادهای مالی است.
اصلیترین بازیگران و کارگزاریها در بازار سهام در سال ۱۴۰۲
کارگزاریها، موسسات خدمات مالی هستند که نقش واسطه بین مشتریان و بازار سرمایه را ایفا میکنند. علاوهبر ارائه پلتفرمهای خرید و فروش، ارائه مشاوره به سرمایهگذاران، اطلاعات بازار و نظارت و رصد معاملات جهت جلوگیری از فعالیتهای خلاف مقررات نیز از جمله خدماتی است که کارگزاریها به مشتریان خود ارائه میدهند. کارگزاری فارابی، مفید، آگاه، مهرآفرین، مبین سرمایه، در آخرین رتبه بندی سازمان بورس و اوراق بهادار، رتبه الف را به خود اختصاص داده اند.
فاکتورهای بسیاری در رتبه بندی کارگزاری موثر است. ارزش معاملات، امکانات و خدمات ارائه شده توسط کارگزاری، از جمله مواردی است که در امتیاز دهی به کارگزاریها مورد بررسی قرار میگیرد. پشتیبانی قوی و استفاده از تیم متخصص جهت کمک به کاربران نیز از دیگر ویژگیهایی است که در جذب کاربران به افتتاح حساب موثر است.
فرصتها و ریسکهای سرمایهگذاری در بازار کریپتو
فرصتهای سوداور موجود در بازار ارزهای دیجیتال، به جذب سرمایهگذاران بسیاری به این بازار منجر شده است. پذیرش عمومی ارزهای دیجیتال و رونق بازار ارزهای دیجیتال، باعث شد سرمایه کلان به این بازار سرازیر شود. به همراه نوسانات شدید قیمت در این بازار، تصویری زیبا از سودهای میلیارد دلاری را برای افراد بسیاری ایجاد کرده است.
اما برخلاف تصور عموم، بازار ارزهای دیجیتال همیشه با روزهای خوب و پر سود روبرو نبوده است. روزهای تاریکی نیز در سابقه فعالیت این بازار به ثبت رسیده که با از بین رفتن سرمایههای بسیار و تحمیل ضررهای غیر قابل جبرانی همراه بوده است.
فعالیت در بازارهای مالی از جمله بازار ارزهای دیجیتال، علاوهبر فرصتهای سودآور، خطراتی نیز به همراه دارد. بههمین دلیل از جمله الزامات قبل از ورود به بازارهای سرمایهگذاری، آشنایی با فرصتها و خطرات احتمالی پیش روی سرمایهگذاری است که در کنار کسب دانش و تمرینهای مستمر میتواند برای سرمایهگذار فرصتی ایجاد کند تا ضررهای احتمالی را با اقدامات مناسب، کاهش دهد.
آیا به سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال فکر میکنید؟ اگرچه بیت کوین احتمالاً شناخته شده ترین پول دیجیتال است، هزاران ارز دیجیتال در حال حاضر وجود دارد.
ارائه فرصتهای سرمایهگذاری در بازار ارزهای دیجیتال
در بازار ارزهای دیجیتال، روشهای مختلفی ارائه شده تا سرمایهگذاران از فرصتهای سود آور در این بازار بهره مند شوند. خرید و نگهداری ارزهای دیجیتال یکی از روشهای کسب سود از نوسانات قیمت ارزهای دیجیتال است. بهعلاوه سرمایهگذار با مشارکت در فرایندهای استیکینگ میتواند از ارزهای دیجیتال راکد خود، درآمدی فعال کسب کند.
ماینینگ و استخراج ارزهای دیجیتال فرصت دیگری است که سرمایهگذار با ورود به ان میتواند در ازای استخراج یک ارز دیجیتال با دریافت پاداش بر دارایی دیجیتال خود بیفزاید. سرمایهگذاری در شرکتها و صندوقهای فعال در حوزه ارزهای دیجیتال فرصت دیگری است که سرمایهگذار میتواند با تحمل ریسک کمتر از فرصتهای سود اور بازار ارزهای دیجیتال بهره مند شود.
پتانسیل بازده بالا
پتانسیل رشد و بازده بالا، ویژگی متمایز کننده ارزهای دیجیتال از سایر بازارهای مالی است. نوسانات شدید بازار ازرهای دیجیتال، بازدهی بالقوه بسیار بالایی را برای سرمایهگذاری ایجاد کرده است. نوسانات شدید سریع قیمت رمز ارزها، فرصتهایی را برای معامله گران و سرمایهگذاران فراهم میکند تا از حرکات کوتاه مدت قیمت نیز بهره مند شده و سود کسب کنند. البته نباید فراموش کرد که قیمت به همان سرعتی که رشد میکند میتواند سقوط را نیز تجربه کند.
بهعنوان مثال بیت کوین، محبوب ترین و اولین ارز دیجیتال این بازار، روند صعودی قابل توجهی را در پیش گرفت. از زمان راه اندازی این ارز دیجیتال، ارزش آن از 0.40 دلار در سال 2010، در سال 2021 بالاترین قیمت را در سابقه عملیاتی خود ثبت کرد و به قیمت 65000 دلار رسید. این پتانسیل بالا در بازدهی، سرمایهگذاران بسیاری را برای ورود به این بازار تشویق کرده است.
خطرات مرتبط با سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال
سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال، مانند سرمایهگذاری در سایر بازارهای مالی، به خطراتی همراه است. رمز ارزها برخلاف ارز فیات، حمایت دولت را به همراه ندارند. اما به دلیل استفاده از سیستم دفتر کل عمومی، یک سیستم قابل اعتماد و امن محسوب میشوند. ماهیت غیرمتمرکز بودن ارز دیجیتال، در کنار ناشناخته بودن تمام جنبههای این داراییهای دیجیتا، میتواند سرمایهگذاری در رمز ارزها را با خطراتی همراه کند. در ادامه با برخی خطراتی که سرمایهگذاری در ازرهای دیجیتال را تهدید میکند، آشنا میشویم.
نوسانات قیمت
از شاخصهای سلامت مالی یک دارایی نوسانات قیمت آن است. از بی ثبات ترین گزینههای سرمایهگذاری موجود در بازار، میتوان به ارزهای دیجیتال اشاره کرد. سوداگری و سفته بازی عواملی است که به نوسانات شدید در بازار ارزهای دیجیتال دامن میزند. کوچکترین احتمال در مورد آینده ارزهای دیجیتال، انتشار خبر یا توییت، به میتواند به سرعت به حرکات شدید صعودی و نزولی در قیمت آنها منجر شود.
هک و سرقت سایبری
سرمایهگذاران، به طور معمول داراییهای دیجیتال خود را در کیف پولهای دیجیتالی نگهداری میکنند و از طریق پلتفرم صرافیهای ارز دیجیتال به معاملات و انتقال رمز ارزها اقدام میکنند. وابستگی به بسترهای آنلاین و غیر قابل پیگیری ارز دیجیتال، این داراییهای دیجیتال را برای مجرمان سایبری به گزینه ای جذاب تبدیل کرده است. با استفاده از حملات فیشینگ، مجرمان به کیف پولهای ارز دیجیتال و پلتفرمهای معاملاتی دسترسی پیدا کرده و اهداف سودجویانه خود را اجرایی میکنند.
غیرمتمرکز بودن
عدم وابستگی به مرجع مرکزی، جذاب ترین ویژگی ارزهای دیجیتال است. اما این کمبود مشکلاتی نیز به همراه دارد. به خصوص زمانی که اوضاع بر وفق مراد پیش نمی رود. در تراکنشهای سنتی که یک موسسه مالی نهاد واسطه و پشتیبان تراکنشهاست، در صورت وقوع مشکل در تراکنش، به راحتی میتوان با مرکز تماس و برای حل آن اقدام کرد. اما بر اساس ویژگی غیرمتمرکز بودن رمز ارزها، این امکان برای تراکنشهای ارز دیجیتال فراهم نیست. به این ترتیب حل و فصل اختلافات قانونی مرتبط با تراکنشهای ارز دیجیتال عملاً غیرممکن است.
خطرات مرتبط با معاملات همتا به همتا
در پلتفرمهای همتا به همتا (P2P)، خریداران و فروشندگان مستقیماً به هم مرتبط میشوند و هر تراکنش به طور مستقیم بین دو طرف انجام میشود. استفاده از خدمات و پلتفرمهای P2P صرافیها از ساده ترین راههای تبدیل ارزهای دیجیتال به ارز فیات هستند. اما نباید خطرات ناشی از اشتباهات و سهل انگاریهای انسانی را نادیده گرفت که ممکن است به از دست دادن داراییها منجر شود. بهعلاوه خطر کلاهبرداری و طرحهای سودجویانه کلاهبرداران در این بازار پر هیجان را نباید فراموش کرد.
از بین رفتن کلیدهای خصوصی
ارزهای دیجیتال بر روی یک سیستم رمزنگاری ساخته شده اند که از جفت کلید برای احراز هویت تراکنشها استفاده میکند. کلید عمومی که در دسترس عموم است و کلید خصوصی که برای شناسایی و احراز هویت استفاده میشود. با بازکردن یک کیف پول رمزنگاری، یک کلید خصوصی ایجاد میشود و مالکیت وجوه موجود در آن کیف را به کاربر تایید میکند. با ازبین رفتن کلید خصوصی به معنای از دست دادن کنترل و دسترسی به داراییهای دیجیتال موجود در آن کیف است.
پلتفرمهای معاملاتی غیرمجاز
با رونق بازار ارزهای دیجیتال، تعداد مبادلات ارزهای دیجیتال و پلتفرمهای معاملاتی نیز افزایش یافته است. صرافیهای ارز دیجیتال، خدمات مشابهی با موسسات مالی سنتی به بازار مالی ارائه میدهند. عدم نظارت در این بازار باعث ایجاد روند رو به رشد مبادلات کلاهبرداری و دستکاری بازار در معاملات رمز ارزها شده است. در برخی مبادلات، کارمزدهای سنگین تحمیل میشده و سیاستی برای جلوگیری از این معاملات وجود ندارد. بهعلاوه صرافیهای غیرقانونی ممکن است در اقدامات سودجویانه دسترسی به داراییهای دیجیتال سرمایهگذاران را قطع کرده و اموال آنها را به سرقت ببرند.
قوانین و مقررات دولتی
از جدی ترین تهدید ها برای روند رو به رشد ارزهای دیجیتال، مقررات است. بسیاری از دولتها ارزهای دیجیتال را راهی برای دور زدن مقررات مالی و تسهیل پولشویی میدانند. بههمین دلیل در برخی از کشورها، دولت به تصویب مقرراتی به منظور محدود کردن استفاده از ارزهای دیجیتال اقدام کرده اند. اما به طور کلی دولتها در مورد استفاده از ارزهای دیجیتال اتفاق نظر ندارند. در برخی از کشورها رمز ارزها با استقبال گسترده روبرو شده و دولت در مسیر راه اندازی ارز دیجیتال ملی خود اقدام کرده است. در مقابل آن دولتهایی هستند که استفاده از ارزهای دیجیتال را غیرقانونی اعلام کرده اند.
قوانین مالیاتی
ارزهای دیجیتال بهعنوان داراییهای سرمایه ای طبقه بندی میشوند، بر این اساس مشمول مقررات مالیاتی مشابه سهام هستند. طبق IRS، زمانی که از ارز دیجیتال برای خرید کالا و خدمات یا مبادله آن با ارزهای دیگر استفاده شود، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه هستید. همچنین، هر ارز دیجیتالی که از طریق استخراج به دست بیاید مشمول مالیات است.
سرمایهگذاران ارزهای دیجیتال باید درآمد خود را بهعنوان درآمد در اظهارنامه مالیاتی خود گزارش کنند. با این حال، همه تراکنشهای ارز دیجیتال مشمول مالیات نیستند. خرید ارزهای دیجیتال، نگهداری و انتقال آنها بین صرافیها یا کیف پولها همگی معاف از مالیات هستند.
فرصتها و ریسکهای سرمایهگذاری در بازار سهام
سرمایهگذاری را میتوان استفاده از منابع موجود جهت کسب منافع مالی اینده، تعریف کرد. تورم و نوسانات اقتصادی و کاهش قدرت خرید پول از عواملی است که افراد در تلاشند با سرمایهگذاری در بازارهای مالی مختلف، ارزش داراییهای خود را حفظ کنند. از جمله سرمایهگذاری در سهام از بین سایر بازارهای مالی، محبوبیت بسیاری دارد. باید توجه داشت سرمایهگذاری در کنار فرصتهای سود اور، به طور ذاتی با خطراتی همراه است. ممکن است با گذشت زمان یک سرمایهگذاری برخلاف هدف اولیه، با افزایش سرمایه همراه نشود. بههمین دلیل مهم است سرمایهگذار برای دستیابی به اهداف بلندمدت و کوتاه مدت مالی، بتواند برای مدیریت ریسک تحمیلی، اقدام کند.
فرصتهای سرمایهگذاری در بازار سهام در سال ۱۴۰۲
بازار سهام با ارائه بستری گسترده برای عرضه و تقاضای سهام، فرصتهای بسیاری را پیش روی سرمایهگذاران قرار میدهد. سرمایهگذار میتواند شخصا اقدام به خرید و فروش سهام و اوراق بهادار اقدام کند. بر این اساس، با پیگیری و رصد بازار و با استفاده از ابزارهای تحلیلی تکنیکال و بنیادی، برای شناسایی فرصتهای سود اور و سهمهای دارای پتانسیل رشد، اقدام میکند و در فرصت مناسب اقدام به خرید یا فروش سهم اقدام میکند.
علاوهبر این سرمایهگذار با مشارکت در صندوقهای سرمایهگذاری یا استفاده از خدمات سبدگردانی اختصاصی، از فرصتهای سوداور بازار سهام بهره مند میشود. برای این منظور سرمایهگذار با بررسی وضعیت ریسک و بازدهی صندوقها و سابقه عملکرد آنها، سرمایه خود را در اختیار آنها قرار داده و بدون در نظرگرفتن چالشهای تحلیل و رصد بازار، از سودهای بالقوه موجود در بازار بهره مند میشود.
پتانسیل رشد و سود سهام در بازار سنتی
عملکرد بازارسهام به گونه ای است که هم سرمایهگذاران بلندمدت و هم سرمایهگذاران کوتاه مدت، از فرصتهای سود آور موجود در این بازار بهره مند شوند. بورس اوراق بهادار چرخههای صعود و نزول بسیاری را پشت سر میگذارد و همین نوسانات قیمت میتواند فرصتی برای سرمایهگذاران ایجاد کند تا با خرید و فروش سهام، کسب سود کنند. بهعلاوه پتانسیل رشد سهم شرکتهایی که دارای بنیاد و چارچوبی قوی هستند نیز میتواند برای سرمایهگذاران با دیدگاه بلند مدت، هدفی مناسب برای کسب سود باشد.
پتانسیل درآمد سود سهام، را میتوان برتری سرمایهگذاری در سهام نسبت به سایرین در نظر گرفت. با توجه به این که با خرید سهام، سرمایهگذار متناسب با میزان سهام خود،مالکیت بخشی از شرکت را ازآن خود میکند، در سوداوری شرکت نیز سهیم بوده و با دریافت سهم سود خود از شرکت، درآمدی پایدار از سرمایه غیر فعال نیز برای خود ایجاد کند.
ریسک سرمایهگذاری در بازار سهام
مانند سایر بازارهای مالی، سرمایهگذاری در بازار سهام همیشه پرسود نبوده و خطراتی نیز به همراه دارد. به طور کلی ریسکهای احتمالی در بازار سهام در دو دسته اصلی، ریسک سیستماتیک و ریسک غیرسیستماتیک، قرار میگیرند.
احتمال مواجهه با ریسک سیستماتیک همواره برای سرمایهگذار وجود دارد و تدابیر پیشگیرانه مدیریت سبد سرمایهگذاری، از جمله تنوع بخشیدن به واحدهای سرمایهگذاری، نمی تواند به حذف این ریسک کمک کند. اما میتوان از روشهای دیگر برای پوشش این ریسک استفاده کرد. ریسک سیستماتیک که با نام ریسک ذاتی نیز شناخته میشود، ناشی از عوامل کلان اقتصادی بوده و کل بازار را تحت تاثیر قرار میدهد. این ریسک با بتای سهام اندازه گیری میشود.
رایج ترین انواع ریسک سیستماتیک میتوان به ریسک بازار، ریسک نرخ بهره، تورم و نوسانات نرخ ارز، اشاره کرد.
عواملی مثل رکود، بحرانهای سیاسی، بلایای طبیعی، یا عواملی که تغییرات کلان اقتصادی میشوند و کل بازار و شرکتها را تحت تاثیر قرار میدهند در گروه ریسک بازار قرار میگیرند.
ریسک نرخ بهره، نوسانات ارزش سهام تحت تاثیر تغییرات نرخ بهره را نشان میدهد. نرخ بهره و ارزش اوراق بهادار رابطه معکوس دارند، به طوری که با افزایش نرخ بهره، ارزش اوراق کاهش مییابد و بالعکس. ریسک تورمی، کاهش ارزش سرمایهگذاری را در اثر تورم و کاهش قدرت خرید پول ایجاد میشود. نوسانات نرخ ارز نیز از جمله عواملی است که تحت کنترل هیچ شرکتی نیست و نوسانات واحد پولی شرکت را نشان میدهد و میتواند به ضررهای سنگین در سرمایهگذاری منجر شود.
در مقابل ریسک غیرسیستماتیک قرار داد که مختص به یک شرکت یا صنعت خاص است. ضررهای احتمالی ناشی از این ریسک را میتوان با ایجاد تنوع در سبد سرمایهگذاری، کاهش داد. بی ارزش شدن سهام در نتیجه ورشکستگی شرکت را میتوان در گروه ریسکهای غیر سیستماتیک طبقه بندی کرد.
تحلیل مقایسهای: کریپتو برابر بازار سهام بورس ایران
بازارهای مالی و سرمایهگذاری در این بازارها، از جمله گزینههای پرطرفدار سرمایهگذاری است. حفظ قدرت خرید، ایجاد منبع درآمدی فعال از سرمایههای راکد، تنوع روشهای کسب سود و عوامل بسیار دیگر از دلایلی است که افراد را به سرمایهگذاری در بازارهای مالی هدایت میکند. بازار سهام و بازار ارزهای دیجیتال با ارائه بازدههای قابل توجه در چند سال گذشته، نظر سرمایهگذاران بسیاری را به خود جلب کرده اند. با ورود سرمایههای کلان ، بورس اوراق بهادار و بازار ارزهای دیجیتال رونق بسیار گرفت و هر روز بر تعداد کاربران و سرمایهگذاران این بازارها افزوده شد. حال این سوال مطرح میشود که سرمایهگذارای در کدام بازار بهتر است، کریپتو یا بازار سهام بورس ایران؟ پاسخ این سوال میتواند به سرمایهگذار کمک کند تا آگاهانه نسبت به انتخاب مسیر سرمایهگذاری تصمیمگیری کند. در ادامه با برخی ویژگیهای هر دو بازار اشنا میشویم.
سهم، ورق بهاداری است که مالکیت در یک شرکت سهامی عام را نشان میدهد. با سرمایهگذاری و خرید سهام یک شرکت، در داراییها و درامدهای آن سهیم میشوید. ارزش سرمایهگذاری در سهام تحت تاثیر عوامل مختلفی مثل شرایط بازار، عملکرد مالی و روندهای اقتصادی، در نوسان است.
در مقابل ارز دیجیتال، دارایی دیجیتال و مجازی است که بر اساس فناوری بلاک چین با هدف افزایش امنیت و حذف نهادهای واسطه و تمرکززدایی، ایجاد شد.
هردو بازار کریپتو و بازار سهام، پتانسیل بازده سرمایهگذاری بالایی دارند اما از نظر اصول اساسی تفاوتهایی با هم دارند. ثبات و عملکرد بلندمدت، درآمد حاصل از سود سهام، مقررات مصوب و حمایت از سرمایهگذار، ایجاد زیرساخت و دسترسی، دسترسی به اطلاعات مالی و تحلیل بنیادی شرکتهای سهامی، از ویژگیهایی برجسته بازار سهام است.
در مقابل بازار سهام، بازار ارزهای دیجیتال قرار دارد. عدم تمرکز و استقلال بازار، دسترسی عمومی و فراگیری، کنترل بر امور مالی بدون دخالت نهادهای واسطه، پتانسیل بازده بالا، نقدینگی بالا، شفافیت و امنیت، از ویژگیهایی است که به رونق و افزایش استفاده و پذیرش گسترده ارز دیجیتال در سراسر جهان شده است.
هر بازار ویژگیهای منحصر به فرد خود را داشته و سرمایهگذار باید با بررسی دقیق تمام معیارهای مد نظر خود و سنجش میزان ریسک پذیری خود، نسبت به ورود به بازار تصمیم درستی را اتخاذ کند.
تحلیل عملکرد تاریخی هر دو بازار در سال ۱۴۰۲
روند صعودی شگفت انگیز بورس اوراق بهادار در سال 99، در بین ضربههای سنگین تورم، جرقه امیدی برای مردم جهت حفظ ارزش سرمایههای خود، ایجاد کرد. هجوم افراد مختلف با هر سطح دانش و آگاهی و ورود نقدینگی سنگین به این بازار، رونق بازار را دو چندان کرد. اما طعم شیرین سودهای نجومی، چندان دوام نداشت و در همان سال، حباب بازار به یکباره نابود شد و تنها رویایی از ثروتهای عظیم برای سرمایهگذاران باقی گذاشت.
در اوج ناامیدی سرمایهگذاران، رقیب بازار سهام، ارزهای دیجیتال، خودنمایی میکرد. سرمایهگذاران شکست خورده به امید کسب سودهای دلاری، برای جبران ضرر قبلی، به سمت این بزار هجوم بردند. داستان دوباره از سر گرفته شد و ورود نقدینگی به بازار جهانی و نوسانات شدید و سودهای هنگفت و امید کسب ثروت.
اما اقتصادی جهانی که تازه از میدان مبارزه با کووید-19 خارج شده بود، با بحران شدیدی روبرو شد. آغاز درگیریها در اروپا، سیاستهای انقباضی شدید دولتها برای کنترل تورم، پیامدهای ماندگار همه گیری کووید-19، مشکلات ایجاد شده در زنجیره تامین از عواملی بود که بازارهای مالی از جمله رمز ارزها را دستخوش تغییر کرد و بازار سقوط شدیدی را تجربه کرد. سقوط ترا و ورشکستگی FTX یکی از صرافیهای بزرگ، بر این سقوط دامن زد و شوک عظیمی به بازار وارد شد.
بورس ایران نیز که تازه خود را برای حرکتی جدید آماده میکرد تحت تاثیر بحران اقتصاد جهانی از حرکت باز ایستاد و چاره ای جز مقاومت پیش روی خود ندید. در سال جاری به نظر رسید بازار بورس از رشد سایر بازارهای رقیب خود جا مانده و در صورت پایداری اقتصادی و سیاسی جهانی، میتوان حرکت رو به رشدی را برای بورس اوراق بهادار انتظار داشت.
گسترش پذیرش عمومی رمز ارزها نیز در بازار کریپتو در میان موج بحران اقتصادی، میتواند نور امیدی برای ظهور محرکهای تکان دهنده بازار در سالهای آتی باشد. پیشرفت در زیرساختهای بلاک چین، گسترش برنامههای دیفای، پذیرشهای سازمان رمز ارزها، ارتقا شانگهای اتریوم، از دیگر مواردی است که چشم انداز روشنی برای ارزهای دیجیتال را نوید میدهد.
علی رغم ظهور نشانههایی از قدرت گرفتن بازارهای بورس و ارز دیجیتال، باید به این نکته توجه داشت که حرکات صعودی و نزولی بازارهای مالی تحت تاثیر عوامل مختلفی است. به جز عرضه و تقاضا که اصلی ترین عامل حرکات قیمت است، جنگ و درگیریها، افزایش یا کاهش تورم و تاثیرات آن، سیاستهای مالی و پولی دولتها، تغییرات تکنولوژیک، بلایای طبیعی و رویدادهای شدید آب و هوایی، شاخصهای عملکرد شرکت یا دولت، اعمال مقررات یا حذف آنها، تغییر در سطح اعتماد سرمایهگذاران، از جمله عواملی است که میتواند بازارهای مالی را تحت تاثیر قرار دهد.
چشمانداز قوانینی: قوانین کریپتو و بازار سهام
قوانین و مقررات اعمال شده در بازارهای مالی، از جمله عواملی است که میتواند بر سطح اعتماد سرمایهگذاران تاثیرگذار باشد. سرمایهگذاران منابع مالی خود را وارد بازار سرمایه میکنند و از اولین چالشی که در زمان سرمایهگذاری با ان روبرو میشوند، موضوع قانونی بودن و مقررات حاکم بر بازار مالی است. مقررات حاکم بر بازار بورس اوراق بهادار و بازار کریپتو، بهعنوان دو بازار پرمخاطب و پربازده سرمایهگذاری، میتواند گزینه ای امن و مورد اعتماد را پیش روی سرمایهگذار قرار دهد.
قوانین ارزهای دیجیتال و سهام بورس در ایران و جهان
در سراسر دنیا، فعالیت بورس اوراق بهادار تحت نظارت و بر اساس چارچوبهای مصوب قانونی، انجام میشود. قوانینی که به منظور شفافیت و ارتقا امنیت بازار سرمایه تدوین میشود. در امریکا SEC (کمیسیون بورس و اوراق بهادار) نهاد ناظر بر فعالیت بورس معرفی شده است. به طور مشابه در سایر کشورها نیز نهادی قانونی به منظور نظارت بر فعالیت بازار سهام، تعیین میشود.
بورس اوراق بهادار ایران
تصویب لایحه قانون بورس اوراق بهادار در مجلس شورای ملی ایران، در سال 1345، خود حکایت از پشتیبانی و نظارت نهادی قدرتمند از فعالیتهای بازار بورس اوراق بهادار دارد. بهعلاوهبر اساس ماده 8 قانون تاسیس بورس، که به معرفی ارکان مختلف سازمان بورس پرداخته است، مسئله نظارت بر فعالیت بازار بورس اوراق بهادار در تمام مراحل، مورد توجه بوده است. سازمان بورس اوراق بهادار مسئولیت اجرای قوانین بازار اوراق بهادار را به عهده دارد و بر اساس این ماده قانونی شورای عالی بورس، بالاترین رکن تصمیمگیری و مسئول و ناظر فعالیتهای سازمان کارگزارن بورس و هیات داوری بورس بهعنوان مرجع حل اختلاف بین کارگزاران و مشتریان بازار سرمایه، معرفی شده اند.
اعمال چارچوب قانونی بر فعالیت بورس، کارگزاران و مشتریان، سطح اعتماد سرمایهگذاران را نسبت به بازار و فعالیتهای قانونی افزایش داده و با اطمینان بیشتر و بدون نگرانی از اختلافات احتمالی اتی، میتوانند نسبت به ورود منابع مالی به بازار بورس، اقدام کنند.
از سال 1400، به منظور اجرای کلیه امور مرتبط با تدوین و انتشار قوانین و مقررات بازار سرمایه، مرکز تدوین و تطبیق قوانین و مقررات بازار سرمایه زیر نظر معاونت حقوقی سازمان بورس اوراق بهادار، تاسیس شده است.
بازار کریپتو
دیدگاه عموم مردم جهان به ارزهای دیجیتال، در حال تغییر است. در حال حاضر نه فقط در بین علاقه مندان به تکنولوژی بلکه در میان طیف وسیعی از مردم رمز ارزها بهعنوان یک دارایی قابل اعتماد پذیرفته شده و در اکثر صرافیهای معتبر در دسترس قرار دارند.
رشد سریع صنعت ارزهای دیجیتال و تاثیر غیرقابل انکار آن بر سیستم مالی سنتی، میتواند اقتصاد جهانی را تحت تاثیر قابل توجهی قرار دهد. از سوی دیگر ماهیت فناوری زیربنای ارزهای دیجیتال، به حذف واسطههای مالی در مبادلات برون مرزی منجر شده است. برنامههای جدید توکن سازی، امور مالی غیرمتمرکز، NFT سیستم مالی سنتی را به چالش میکشد. تمامی این موارد از جمله عواملی است که مقررات موجود در جریانهای مبادلات فرامرزی و حقوق مالکیت معنوی و کنترلهای سرمایه را با چالش روبرو کند و همچنین امور مالیاتی را نیز با ابهام روبرو کند. این پیامدهای بالقوه، به اولویت بحثها و تصمیمات نظارتی در سطح ملی و بین المللی بدل شده است.
تا کنون دولتها به اتفاق نظر و تصمیم واحدی نسبت به مقررات و نظارت بر بازار ارزهای دیجیتال نرسیده اند. برخی از کشورها با استقبال از این فناوری، به اقداماتی برای استحکام دادن به سیستمهای پولی خود و ترویج نوآوری دست زده اند اما برخی دیگر از کشورها رویکردی متفاوت را در پیش گرفته اند.
تصمیمات دولتهای قدرتمند جهان، از رویکرد هماهنگ جهانی خبر میدهد که شامل همکاری بین المللی در زمینه تدوین مقررات برای ارزهای دیجیتال است. این همکاری با هدف بهبود شرایط اقتصادی، حمایت از سرمایهگذار و جلوگیری از سوء استفاده از رمز ارزها برای فعالیتهای غیر قانونی، شکل گرفته است.
چشمانداز آینده بازار ارز دیجیتال و بازار سهام
علی رغم ظهور نشانههای رشد بازارهای مالی، نباید نقش عوامل سیاسی و اقتصادی مختلف را بر آینده بازار سرمایه نادیده گرفت. سیاستهای دولتها، معاملات و روابط بین المللی، احساسات فعالان بازار و عرضه و تقاضا، از جمله عواملی است که میتواند پیش بینیهای اینده در مورد بازارهای مالی را تحت تاثیر قرار دهند.
تصمیمات و سیاستهای دولتها میتواند بر روند معاملات و روابط بین الملل تاثیر گذاشته و تغییرات عرضه و تقاضا را در پی داشته باشند.
جریانهای پولی بین الملل از عوامل تاثیر گذار بر اقتصاد کشور است. خروج ارز از کشور، ضعف اقتصاد را نمایان میکند و در مقابل ورود دائم ارز به کشور به قدرت گرفتن اقتصاد کمک میکند و این به نوبه خود بازار سرمایه کشور را تحریک میکند.
رفتار سرمایهگذاران بر اساس پیش بینها و انتظارات آنها از اقتصاد شکل میگیرد. اقدامات فعلی سرمایهگذاران، آینده بازار را میسازد. تحلیل شاخصهای سنجش احساسات و تحلیل رفتاری در بازار میتواند سوگیری و انتظارات اتی بازار را نشان دهد.
همچنین گسترش فناوری ارزهای دیجیتال و استفاده از این صنعت جدید در حوزههای مختلف، میتواند تحولات عظیمی در جهان ایجاد کند. به نظر میرسد سیستمهای سنتی کم کم در حال پذیرش واقعیت جایگزینی با تکنولوژیهای جدید هستند. استفاده گسترده از رمز ارزها، امور مالی غیرمتمرکز و رونق دیفای، استقبال از NFTها تماما نشان میدهد ارزهای دیجیتال در حال تثبیت جایگاه اصلی خود در جوامع جهانی هستند. با وجود چالشهای مختلف، حرکت پر قدرت ارزهای دیجیتال ادامه دارد و میتواند آینده ای روشن را برای این صنعت متصور شد.
نکاتی برای سرمایهگذاری آگاهانه
فعالیت در بازارهای مالی و ورود به بازارهای پرهیجان و محبوب بورس اوراق بهادار و کریپتو همواره با ریسکهای متعددی همراه است. چه بسیار افرادی که تحت تاثیر هیجانات و تبلیغات، بدون آگاهی و بررسیهای لازم، با رویای کسب ثروتهای میلیاردی وارد بازار شده و با شوک از دست دادن سرمایه و تحمل ضرری هنگفت از بازار خارج شده اند. بر این اساس آگاهی و کسب دانش قبل از ورود به بازارهای مالی و بررسی همه جانبه گزینههای متعدد سرمایهگذاری در این بازارها، میتواند یکی از ابزارهای باشد که میتواند در کاهش خطرات و ضررهای احتمالی اتی، موثر واقع شود.
توجه به جزئیات و رعایت نکاتی به ظاهر ساده میتواند در تصمیمگیریهای آگاهانه جهت سرمایهگذاری پرسود، موثر بوده و ضررهای احتمالی را کاهش دهد.
- هرگز از سرمایه ای بیش از آنچه قدرت تحمل از دست دادن آن را دارید، استفاده نکنید.
- به نوسانات قیمت توجه کنید و سرمایهگذاری خود را بر اساس میانگین قیمت، تنظیم کنید.
- برای ورود به سرمایهگذاری، موقعیت را از تمام جنبههای ممکن بررسی کرده و از ابزارهای تحلیلی کمک بگیرید.
- داراییهای پر مخاطب و با نقد شوندگی بالا را برای سرمایهگذاری انتخاب کنید.
- نسبت به محل نگهداری داراییهای خود حساس باشید. کارگزاری یا صرافی مورد اعتماد را انتخاب کنید.
- احساسات و هیجانات خود را کنترل کنید. هرگز تحت تاثیر تبلیغات و هیجانات بازار به سرمایهگذاری تصمیمگیری نکنید.
نتیجهگیری
شرایط اقتصادی، تورم، کاهش قدرت خرید پول و بسیاری عوامل دیگر، مردم را با چالش حفظ ارزش سرمایه و داراییهای خود روبرو کرده است. به این منظور از ابزارهای مختلفی جهت حفظ قدرت پول و در مرحله بعدی افزایش سرمایههای خود استفاده میکنند. سرمایهگذاری در املاک، فلزات گرانبها، خودرو، سهام و ارزهای دیجیتال، از جمله روشهای محبوب سرمایهگذاری است.
درسالهای اخیر با مشاهده بازدهیهای هنگفت در بازار سهام و پذیرش گسترده ارزهای دیجیتال در سطح جهانی، این دو بازار رونق گرفته و با ورود سرمایهگذاران بسیار، نقدینگی زیادی وارد این بازارها شده است. هر بازار ویژگیهای منحصر به فرد خود را داشته و نمی توان به قطع تعیین کرد که کدام بازار بهتر از دیگری است.
فیدبین و قانونمندی، ثبات و بلندمدت بودن، در دسترس بودن اطلاعات مالی شرکتها و تحلیلهای بنیادی، از جمله ویژگیهایی است که بازار سهام را جذاب میکند. در مقابل، استقلال و دسترسی عمومی، سرعت انجام تراکنشها، از جذابیتهای ارزهای دیجیتال است.
در کنار تمامی ویژگیهای مثبت، نباید خطرات سرمایهگذاری در این دو بازار را نادیده گرفت. بررسیهای دقیق و آگاهی از تمام جنبههای سرمایهگذاری، شناخت کافی در مورد سهام شرکتها و یا ارزهای دیجیتال و رعایت نکاتی ساده، میتواند در تصمیمگیری آگاهانه سرمایهگذار تاثیر گذار باشد.
بازار سهام و بازار ارزهای دیجیتال، هر دو گزینههای جذابی برای سرمایهگذاران هستند. در یک طرف تکنولوژی و فناوریهای روز قرار دارد که در حال بلعیدن دنیای سنتی است، در طرف دیگر صنایعی که چرخ های حیات اقتصاد جهانی را به حرکت در می آورند. سرمایهگذاری در سهام و ورود به دنیای صنایع، علاوهبر کسب سود و ایجاد درآمد از سرمایههای غیرفعال، فرصتی را فراهم میکند تا در تقویت اقتصاد و رشد صنایع مشارکت کنید. بهعلاوه با ورود به دنیای ارزهای دیجیتال، با حرکت رو به گسترش این صنعت نوظهور همراه شده و علاوهبر استفاده از فرصتهای سود آور، از امتیازات تکنولوژی جدید و استفاده از آن در بخشهای مختلف جامعه، بهره مند میشوید.
منابع:
Blockchain Facts: What Is It, How It Works, and How It Can Be Used (investopedia.com)
Top 10 Cryptocurrencies 2023: Which Ones Are Dominating? (bitdegree.org)
https://www.seo.ir/Upload/Pages/Investment/sherkatBurs.pdf
Getting to Know the Stock Exchanges (investopedia.com)
Stock exchange | Definition, Meaning, History, & Facts | Britannica
Market Risk Definition: How to Deal with Systematic Risk (investopedia.com)
سوالات متداول
📊 لیست ۱۰ بروکر معتبر فارکس برای ایرانیان 🇮🇷
بهترین بروکرهای فارکس برای ترید و سرمایهگذاری امن را بشناسید!
در این مقاله، ۱۰ بروکر برتر با امکاناتی مانند اسپرد پایین، امنیت بالا، و پشتیبانی ۲۴ ساعته بررسی شدهاند.
🔥 اگر به دنبال بهترین گزینه برای شروع ترید هستید، همین حالا کلیک کنید و بروکر مناسب خود را انتخاب کنید!
👇 کلیک کنید!