درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه ؛ خدماتِ پس از معامله در سامانه DDN

بروزرسانی در11 شهریور 1403
نحوه ورود به درگاه یکپارچه ذینفعان ، مشاهده وضعیت سبد دارایی، گردش معاملات، استعلام سبد سهام عدالت، حضور در مجامع، ارسال درخواست و پیگیری آن

شرکت سپرده‌گذاری مرکزی و تسویه وجوه (سمات) در سال 1384 به جهت ارائه خدمات پس از انجام معاملات، راه‌اندازی شد. این معاملات در بورس و یا خارج از بورس انجام می ‌شود.
سامانه سمات خدمات و دسترسی‌های متنوع و مختلفی را (به صورت غیرحضوری) در اختیار فعالان بازار سرمایه از جمله سرمایه ‌گذاران، ناشران و نهادهای نظارتی ارائه می‌دهد.
سامانه سجام، کارا، درگاه یکپارچه ذینفعان ، دیما و ... از درگاه های سامانه الکترونیکی سمات می‌ باشند. در ادامه درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه ، خدمات و دسترسی‌های آن را به شما معرفی می ‌کنیم.

معرفی درگاه یکپارچه ذینفعان و هدف از راه‌اندازی این سامانه

درگاه یکپارچه یکی از درگاه‌های سامانه سمات (شرکت سپرده گذاری مرکزی و تسویه وجوه) می‌باشد. هدف از راه‌اندازی این سامانه ارائه خدمات غیرحضوری به فعالان و ذینفعان بازار سرمایه است، به همین منظور برای سهامداران (درگاه دارا)، ناشران (درگاه دانا) و ... ایجاد شده است. در این مقاله از بین درگاه های نام برده، درگاه دارا را معرفی می کنیم.

لازمه دسترسی به این درگاه ثبت نام در سامانه سجام و احراز هویت می‌ باشد. هر کد بورسی ثبت شده در سامانه سجام یک صفحه اختصاصی در این درگاه دارد. با ورود به صفحه خود می ‌توانید از دسترسی‌ها و خدمات آن استفاده کنید. برای استفاده از خدمات آن ابتدا لازم است اطلاعات کافی در این زمینه کسب نمایید.

 

  • مشاهده تعداد دقیق دارایی هر سهم
  • مشاهده سود نقدی هر سهم
  • اطلاع دقیق از کارگزار ناظر سهم
  • دسترسی به گردش معاملات
  • نمایش تاریخ برگزاری مجامع عمومی شرکت‌ها
  • امکان شرکت و رأی‌گیری در مجامع به صورت الکترونیکی
  • امکان مشاهده وضعیت بازار
  • دسترسی به اطلاعات ثبت شده در سامانه سجام

نحوه ورود سهامداران به صفحه اختصاصی خود در درگاه یکپارچه

برای ورود به صفحه اختصاصی طبق مراحل تصویر درج شده ابتدا به سایت درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه مراجعه کنید. سپس مراحل درج شده در تصویر را به ترتیب اجرا کنید.

صفحه ورود به درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایهپس از کلیک بر روی گزینه ورود یک کد تایید 5 رقمی به شماره موبایل ثبت شده در سامانه سجام مشتری ارسال می ‌گردد.

کد تایید ارسال شده را در قسمت مربوطه وارد و سپس بر روی کلمه ورود کلیک کنید. پس از کلیک صفحه زیر برای شما باز می‌شود.

ایجاد رمز جهت ورود به درگاه یکپارچه ذینفعان

در این مرحله برای صفحه اختصاصی خود، یک رمز عبور تعریف کنید. رمز شما باید حداقل شامل 8 کاراکتر باشد. (وجود حروف بزرگ و کوچک انگلیسی، عدد و علامت‌های خاص در آن الزامی است)

در قسمت (1) و (2) رمز دلخواه خود را مطابق با شرایط ذکر شده وارد کنید. پس از وارد کردن کد امنیتی در قسمت (3)، دکمه ورود را انتخاب کنید، سپس وارد صفحه اختصاصی خود می‌شوید.

از طریق تلفن همراه خود نیز می‌توانید مراحل ذکر شده را انجام داده و وارد صفحه اختصاصی خود شوید.

صفحه اختصاصی هر سهامدار در درگاه یکپارچه ذینفعان

پس از ورود به درگاه، صفحه بالا برای شما باز می‌شود. در قسمت بالا، سمت راست نام خانوادگی و تصویر خود را مشاهده می‌نمایید. برای سهولت کار شما، این صفحه را تقسیم‌بندی و هر قسمت را به صورت جداگانه برای شما شرح می‌دهیم.

کلیت درگاه یکپارچه ذینفعان

امکان جداسازی خدمات سامانه در این قسمت به نمایش گذاشته می‌شود. خدمات کلی درگاه یکپارچه ذینفعان شامل: اطلاعات دارایی، سهام عدالت، بازار، مجامع الکترونیکی شرکت‌های سرمایه‌گذار و میز خدمت الکترونیکی می‌باشد. در اینجا به بررسی و توضیح هر یک به طور کامل می‌پردازیم.

سبد دارایی

این قسمت شامل خدمات دارا و اطلاعات دارایی هر سهامدار می ‌باشد. اطلاعات مندرج در این قسمت، شامل: سبد دارایی، گزارش گردش معاملات، مجامع الکترونیکی، اطلاعیه‌های نماد، گزارش دارایی، گزارش سودهای تعلق گرفته (از سال 96 به بعد) و گزارش استعلام وضعیت فریز می ‌باشد. به تصویر زیر توجه کنید:

مشاهده سبد دارایی در درگاه یکپارچه ذینفعان

در این تصویر اطلاعات سبد دارایی سهامدار وجود دارد. اطلاعات مندرج در این بخش از سمت راست به ترتیب شامل: کد سهامداری، نماد شرکت، نام شرکت، تعداد و ارزش ریالی هر سهم، درصد کل پورتفوی سهامدار، نوع دارایی، کارگزار ناظر سهم، وضعیت کد سهامداری و ممنوعیت می ‌باشد.

اطلاعات نماد

به عنوان مثال، نماد ذچخزر ، نماد شرکت صنایع چوب خزر کاسپین است. سهامدار دارای تعداد 7 سهم از این شرکت به ارزش ریالی 175,000 است. 39% از پرتفوی سهامدار را این نماد تشکیل می ‌دهد. نوع دارایی عادی است. کارگزار ناظر این سهم در قسمت کارگزار ناظر مشخص شده است.

وضعیت کد سهامداری

تعدادی از سرمایه‌گذاران به اشتباه دو یا چند کد بورسی دارند. این اختلال در بیشتر موارد برای سهامداران قدیمی رخ می‌ دهد. وضعیت کد سهامداری به منظور مشخص کردن کد بورسی می‌ باشد. در صورتی که کد بورسی یک سهم، در وضعیت غیرفعال باشد، به این معنی است که سهامدار نمی‌ تواند اقدام به معامله نماید، لذا باید اقدام به تصحیح و رفع مشکل خود نماید. تا زمانی که کد بورسی سهم یکتا و فعال نشود، شخص سهامدار با کد بورسی غیر فعال خود نمی‌تواند اقدام به معامله نماید.

کارگزار ناظر

هدف از ارائه این اطلاعات به معامله‌گران، آگاهی از شرکت کارگزار مربوط به سهام است. تعدادی از معامله گران با چند کارگزاری قرارداد داشته و از طریق چند کارگزاری اقدام به معامله می نمایند. سهامداران در این قسمت می توانند از کارگزار ناظر هر یک از سهام خود مطلع شوند.

کارگزار ناظر

نشان دهنده قابل معامله بودن یا نبودن سهم است. این وضعیت، معمولاً به دلیل معامله نکردن در طولانی مدت می‌باشد.

نمودار دایره‌ای پرتفوی سهامدار

نمودار بالا درصد هر سهم از کل دارایی را نشان می ‌دهد.

گزارش گردش معاملات

در این قسمت، گردش معاملات سهامدار قابل مشاهده می ‌باشد. با استفاده از فیلتر موجود در قسمت بالا می‌توان محدوده زمانی را جهت انجام معاملات (مطابق با تاریخ آنها) مشخص کرد. امکان دریافت فایل Excel گزارش گردش معاملات در پایین صفحه وجود دارد.

مجامع

در این قسمت، آگهی دعوت به مجامع نمادهای موجود در پرتفوی سهامدار قرار می ‌گیرد. سهامدار می‌ تواند برای شرکت در مجامع الکترونیکی تصمیم بگیرد. سهامدار می ‌تواند شخصی را به عنوان نماینده انتخاب کند تا از طرف او در مجمع حاضر شده و به جای او در رای گیری شرکت کند. 

اطلاعیه‌های نماد

اطلاعیه‌های منتشر شده در خصوص دارایی‌های سهامدار در سایت کدال در این قسمت قابل مشاهده می‌باشد. سهامدار با مطالعه اطلاعیه‌ها اقدام به تصمیم‌گیری در مورد سهامداری بلندمدت و یا کوتاه مدت می ‌نماید.

گزارش دارایی و دریافت برگه سهم

در این قسمت، جدولی مانند جدول سبد دارایی وجود دارد. اطلاعات کد سهامداری، نام شرکت، تعداد دارایی، دارایی غیر قابل معامله، کارگزار ناظر سهم، گواهی سهام (برگه سهام) در این قسمت وجود دارد. گواهی سهام مهم‌ترین بخش گزارش دارایی است.

هر سهامدار برای دارایی خود یک گواهی سهام دارد که در درگاه یکپارچه ذینفعان ، قسمت گزارش دارایی موجود است. برای دریافت برگه سهام دارایی مورد نظر کافیست قسمت دریافت گواهی سهام را که در مقابل نام نماد قرار دارد، انتخاب نمایید.

دریافت تصویر برگه سهام از درگاه یکپارچه ذینفعان تصویر برگه سهام عرضه اولیه «ذچخزر» (که به تازگی تخصیص داده شده است)

اطلاعات برگه سهام، شامل: نام و نام خانوادگی سهامدار، کد ملی، کد بورسی، تعداد دارایی، نماد و نام شرکت و ارزش سرمایه شرکت می‌باشد. درگاه یکپارچه ذینفعان آخرین تغییرات تعداد دارایی را نشان می‌دهد. لذا در بسیاری از موارد نهادهای نظارتی تصویر آخرین برگه سهام را از سهامدار می ‌خواهند.

گزارش سودهای تعلق گرفته (از سال 96 به بعد)

در این قسمت سودهای تخصیص داده شده به سهامدار (از سال 96 به بعد) قابل مشاهده می‌ باشد. سهامداران قدیمی برای دریافت سود خود باید با امور سهام شرکت مورد نظر تماس بگیرند و نحوه دریافت سود خود را جویا شوند.

مشاهده سود های دریافتی از قسمت گزارش سود های تعلق گرفته درگاه یکپارچه ذینفعان

در تصویر بالا نماد، کد سهامدار، تاریخ برگزاری مجمع عمومی (به منظور تقسیم سود نقدی)، سال مالی، تعداد سهامی که به آن سود تعلق گرفته، سود هر سهم و کل ارزش سود تعلق گرفته قابل مشاهده می ‌باشد. به عنوان مثال، شرکت آریا ساسول در تاریخ 1399/04/09 مجمع عمومی عادی سالیانه برگزار کرده است و به هر سهم مبلغ 8740 ریال سود تخصیص یافته است. در اینجا سود 30 سهم آریا معادل 262200 ریال می‌باشد.

گزارش استعلام وضعیت فریز

در صورتی که نمادی فریز (بلوکه شده) باشد تنها در شرایط خاصی قابل معامله می ‌باشد. این مشکل برای سهامدارانی اتفاق می ‌افتد که معمولاً به علت بدهی به کارگزاری و یا خرید اعتباری از کارگزاری، سهم آنان فریز شده است. در درگاه یکپارچه ذینفعان این وضعیت، قابل مشاهده می ‌باشد. سهامداران در این قسمت می ‌توانند از علت فریز سهم خود آگاه شوند.

استعلام سهام عدالت

استعلام سهام عدالت از طریق ورود به درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه

در سربرگ سهام عدالت، اطلاعات دارندگان سهام، قابل مشاهده است. این اطلاعات شامل: نام و تعداد دارایی، آخرین قیمت روز معاملاتی قبل، جمع ارزش ریالی بر حسب تعداد دارایی و درصد از کل سبد می ‌باشد. سبد سهام عدالت شامل 49 شرکت (36 شرکت بورسی و 13 شرکت غیر بورسی) است، که طبق تصویر اطلاعات این 49 شرکت در 5 صفحه مجزا قرار دارد. ارزش روز کل سبد (بر طبق قیمت پایانی هر نماد) در پایین تصویر قرار دارد.

در مورد سهام عدالت بیشتر بدانید.

بازار در درگاه یکپارچه ذینفعان

در سربرگ بازار، اطلاعات کل بازار در چهار قسمت مجزا قرار دارد. این چهار قسمت شامل بازار بورس، بازار فرابورس، اوراق بدهی و اوراق مشتقه می ‌باشد.

حضور در مجامع از طریق درگاه یکپارچه ذینفعان

حضور در مجامع عمومی شرکتها از طریق دسترسی به درگاه یکپارچه ذینفعان

یکی از مهمترین خدمات ارائه شده در درگاه یکپارچه ذینفعان ، مجامع الکترونیکی می ‌باشد. در این قسمت، نحوه شرکت و حضور الکترونیکی سهامداران و شرکت‌های آنها در مجامع فراهم شده است. علاوه بر آن، سهامدار می ‌تواند در این قسمت برای خود نماینده‌ای اختیار کند تا از طرف وی در مجمع شرکت کند. کافیست در قسمت تعیین نماینده، کد ملی شخص مورد نظر را وارد کرده و بر روی جستجوی کاربر کلیک کنید.لازم است نماینده مذکور سجامی باشد و حتماً یک بار وارد صفحه اختصاصی خود در درگاه یکپارچه شده باشد.

میز خدمت الکترونیک

یکی دیگر از خدمات سامانه سمات میز خدمت است. این قسمت به منظور ثبت سریع و هوشمندانه درخواست و پیگیری آن (به صورت غیرحضوری) به جهت سهولت کار شما ایجاد شده است. 

این قابلیت در درگاه یکپارچه ذینفعان (DDN) قرار دارد. در صورتی که قبلاً درخواست خود را ثبت کرده‌اید، از طریق کد پیگیری می‌توانید از نتیجه درخواست خود مطلع شوید. برای ثبت درخواست، گزینه ثبت درخواست را انتخاب نمایید.

مراحل ثبت درخواست در میز خدمت

مراحل ثبت درخواست در درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه

درگاه یکپارچه ذینفعان در یک فهرست

این فهرست در سمت راست صفحه اختصاصی قرار دارد. تمامی خدمات و دسترسی‌های گفته شده در این قسمت نیز وجود دارد. اگر شخصی در بورس کالا و انرژی فعالیت داشته باشد، می تواند به اطلاعات آن ها در این قسمت دسترسی داشته باشد. در اینجا موارد مهم را برای شما شرح می ‌دهیم.

پروفایل من

این گزینه شامل سه بخش: پروفایل سجام، تغییر رمز عبور و فعالیت‌های اخیر می ‌باشد. در قسمت پروفایل سجام، اطلاعات ثبت شده مشتری در سامانه سجام قرار دارد. درصورت عدم تطابق اطلاعات می ‌توانید وارد سایت سجام شده و در قسمت ویرایش اطلاعات، موارد لازم را اصلاح کنید.

در این قسمت می ‌توانید رمز عبور خود را تغییر دهید. رمز عبور جدید باید حداقل شامل هشت کاراکتر (حروف کوچک و بزرگ انگلیسی ، عدد و یک کاراکتر مانند @/#$%&*!) باشد. وجود هر یک از موارد ذکر شده الزامی است. در فعالیت‌های اخیر، ساعت و تاریخ ورود و خروج‌ها ثبت شده است.

پشتیبانی درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه (DDN)

در صورت نیاز به پشتیبانی می‌توانید با شماره 1569 تماس بگیرید و یا به آدرس: تهران، بلوار کشاورز، خ شهید نادری، پ ۱۳ مراجعه نمایید. در این بخش به سؤال‌های متداول کاربران پاسخ داده شده است.

صاپست

صاپست یک صندوق مجازی است که افراد با ثبت اطلاعات خود در آن یک شناسه صاپست دریافت می‌ نمایند. با ثبت نام در این صندوق، در صورت دریافت مرسوله، شناسه صاپست در اختیار فرستنده قرار می ‌گیرد.

صاپست مزایای بسیاری دارد که در اینجا به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • شناسه صاپستی هر شخص منحصر به فرد و یکتا می ‌باشد.
  • در ارسال مرسولات با استفاده از شناسه صاپستی امکان ایجاد خطا و یا عدم ارسال به گیرنده به میزان قابل توجهی کاهش می ‌یابد.
  • گیرنده می ‌تواند قبل از تحویل مرسوله، آخرین مکانی که در آن حضور دارد را در صاپست ویرایش و یا ثبت کند تا مرسوله همانجا به او تحویل داده شود.
  • آدرس محل سکونت و اطلاعات شما محرمانه تلقی شده و تنها در صورت تمایل می ‌توانید آن را در اختیار دیگران قرار دهید.
  •  تنها با شناسه صاپستی می ‌توانید مرسوله خود را دریافت کنید.
  • شناسه صاپستی، امکان خرید آسان از فروشگاههای اینترنتی را برای شما فراهم می ‌نماید.