نوسان گیری در بورس ایران | آموزش کسب سود بیشتر در بورس

بروزرسانی در19 اردیبهشت 1403
زمان سرمایه‌گذاری کوتاه مدت می‌تواند به یک روز و یا یک هفته هم برسد که به آن نوسان‌گیری گفته می‌شود. در نوسان گیری روزانه شخص از نوسان‌های قیمتی در یک روز کسب سود می‌کند. در ادامه نکات مورد نیاز نوسان‌گیری در بورس را به شما متذکر خواهیم شد.

از نظر مدت زمان، سرمایه‌گذاری در بورس به سه نوعِ کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت تقسیم می‌شود. در سرمایه‌گذاری بلند مدت سهام به قصد نگهداری بیش از 6 ماه و در نوع میان مدت، برای یک تا 6 ماه خریداری و نگهداری می‌شود. در سرمایه‌گذاری کوتاه مدت، شخص سهام را برای دوره کمتر از یک ماه خریداری می‌کند و قصد نگهداری طولانی مدت سهام را ندارد. زمان سرمایه‌گذاری کوتاه مدت می‌تواند به یک روز و یا یک هفته هم برسد که به آن نوسان‌گیری گفته می‌شود. در نوسان گیری روزانه شخص از نوسان‌های قیمتی در یک روز کسب سود می‌کند. در ادامه نکات مورد نیاز نوسان‌گیری در بورس را به شما آموزش می‌دهیم.

 

نوسان گیری چیست؟

به طور معمول کسب سود در بازار سرمایه از دو طریق ممکن می‌شود:

سود تولید شده توسط شرکت راه اول است. این سود در قالب سود dps بین سهامداران تقسیم می‌شود. به این نوع سود، سود نقدی گفته می‌شود که مقدار آن در مجمع عمومی عادی سالیانه پس از بررسی سود شرکت مشخص می‌شود.

افزایش ارزش سهام شرکت دومین اما نام آشناترین راه است. به طور مثال شخص برای خریداری هر سهم 2000 تومان پرداخت می‌نماید و پس از مدتی با بالا رفتن ارزش سهام شرکت، هر سهم را با قیمت 2500 تومان به فروش می‌رساند. در این روش، شخص به ازای هر سهم، 500 تومان سود دریافت نموده است.

از راه افزایش یا کاهش ارزش نقدی سهام شرکت نوسانگیران کسب سود می‌کنند. نوسان‌گیری در بورس به دلیل ریسک و استرس بالای آن  نیاز به دانش معاملاتی بالا و رصد مداوم بازار سرمایه دارد. دانش و تجربه مورد نیاز در کسب سود از طریق نوسان‌گیری منجر شده تا فقط افراد حرفه‌ای بازار جرات شرکت در این رالی خطرناک را داشته باشند.

آموزش نوسان گیری در بورس

نوسان‌گیری در بورس نیاز به یادگیری مفاهیم معاملاتی دارد. علاوه بر این یادگیری نوسان گیری در بورس نیاز به آزمون و خطا  کسب تجربه نیز دارد. نوسان‌گیر حرفه‌ای کسی است که همواره تلاش می‌کند که با آموزش نوسان گیری روزانه احتمال موفقیت در معاملات را برای خود بیشتر از احتمال شکست کند. پس روشی برای این وجود ندارد که یک روزه تبدیل به یک نوسان گیر مطرح شوید. علاوه بر این که نوسان گیری نیاز به ریسک زیادی دارد، روش دقیق و مشخصی برای انتخاب سهم‌های مناسب برای نوسان‌گیری در بورس وجود ندارد. پس بهتر است برای کسب سود از نوسان گیری ابتدا آموزش نوسانگیری را جدی بگیرید.

 

بهترین سهم برای نوسان گیری روزانه

بازار بورس به عنوان یک بازار مالی ذات غیر قابل پیش بینی و نوسانی دارد. بنابراین تعیین سهم خاص برای نوسان گیری روزانه نیاز به بررسی و تحلیل وضعیت سهام بازار دارد. یکی از راه‌هایی که باعث می‌شود احتمال یافتن چنین سهمی برای نوسان گیری روزانه بیشتر شود، استفاده از فیلتر نویسی و کسب مهارت در استفاده از فیلترهای پرکاربرد است. از این طریق می‌توانید با صرف زمان کمتر تعدادی سهم برای نوسان گیری پیدا کنید.

استفاده از تابلو خوانی نیز می‌تواند برای یافتن سهام مناسب به شما کمک کند. در این مرحله می‌توانید برای کسب نتیجه بهتر به بررسی نتیجه مرحله فیلترنویسی بپردازید. در نهایت در محله آخر با استفاده از تحلیل تکنیکال و به کار گرفتن اندیکاتورهای کاربردی چند سهم برای بررسی نهایی و خرید باقی می‌ماند که احتمال موفقیت در کسب سود از آن‌ها بیشتر است.

 

بهترین کارگزاری بورس برای نوسان گیری

 

اصول کسب سود از نوسان گیری

برای یک نوسان‌گیری حرفه‌ای نیاز است تا با تابلوخوانی و تحلیل تکنیکال در بورس آشنا باشید. یادگیری این علوم به بررسی ابعاد مختلف یک سهم کمک می‌کند و ریسک معاملاتی را کاهش می‌دهد. با بررسی و مشاهده دقیق تابلو معاملات، اطلاعات مهمی در دسترس ما قرار می‌گیرد. منظور از تابلو معاملات، صفحه مخصوص به هر سهم است که در سایت www.tsetmc.com قرار دارد. همچنین با مطالعه و بررسی صورت‌های مالی شرکت که در سایت کدال منتشر می‌گردند می‌توان از ارزش بنیادی سهام شرکت آگاه شد. این آگاهی ریسک معامله را کاهش می‌دهد. نکته مهم این است که برای نوسان گیری روزانه یا نوسان گیری کوتاه مدت از یک سهم نیاز به مطالعه و بررسی گزارشات مالی شرکت است که کاری بسیار زمان‌بر به شمار می‌آید. در ادامه  پس از آشنایی با مفاهیم کاربردی تابلو معاملات در نوسان گیری چند تکنیک که بتوانید بدون نیاز به بررسی صورت‌های مالی به راحتی در کوتاه مدت سود مناسبی کسب کنید را به شما معرفی می‌کنیم.

 

آشنایی با مفاهیم کاربردی تابلو معاملات در نوسان گیری

در این جا با چند مفهوم کاربردی تابلوخوانی آشنا شوید:

قیمت پایانی و آخرین قیمت معامله

به قیمت میانگین روز که اکثر معاملات در آن قیمت صورت گرفته است قیمت پایانی گفته می‌شود. در واقع هرگاه بخواهیم قیمت یک سهم را در روز بیان کنیم، قیمت پایانی آن را ذکر می‌کنیم زیرا اکثر معاملات در این قیمت و یا محدوده آن صورت گرفته است.

قیمت آخرین معامله، قیمتی است که آخرین معامله در آن قیمت صورت گرفته و به سایر معاملات هیچ ارتباطی ندارد. از مقایسه این دو قیمت اطلاعات مفیدی از وضعیت نماد به دست می‌آید که در نوسان‌گیری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

p/e  نسبت قیمت بر سود سهم

به نسبت قیمت بر سود بدست آمده شرکت p/e  گفته می‌شود. این میزان یکی از نسبت‌های محبوب برای تحلیل‌گران است. این نسبت در بررسی ارزش ذاتی سهم به معامله گر کمک کرده و در تابلو معاملات سهم نیز درج شده است. در تابلو معاملاتی میانگین p/e کلیه شرکت‌هایی که در یک صنعت خاص فعالیت می‌کنند با نام p/e گروه مشخص شده است.

eps  یا سود هر سهم

به سود بدست آمده به ازای هر سهم eps گفته می‌شود. برای تعیین ارزشمندی سهام شرکت از این نسبت استفاده می‌شود.

صف خرید و فروش

هرگاه یک سهم، تعداد زیادی فروشنده داشته و در مقابل خریداری نداشته باشد، صف فروش برای آن تشکیل می‌شود. در طرف مقابل نیز اگر یک سهم، تعداد زیادی خریدار داشته و فروشنده‌ای نداشته باشد، صف خرید برای آن تشکیل می‌گردد.

قدرت خریدار و فروشنده

یک پارامتر بسیار مهم و کاربردی در علم تحلیل، بررسی و مقایسه قدرت خریداران و فروشندگان است. این میزان نشان می‌دهد که به ازای حجم معامله شده خریداران بیشتر راغب به خرید سهم بوده‌اند و یا فروشندگان سهام بیشتری فروخته و از سهم خارج شده‌اند.

به منظور محاسبه، باید تعداد و حجم معامله شده توسط خریداران و فروشندگان را داشته باشید. اگر قدرت خریداران بیش از قدرت فروشندگان باشد این یک نشانه مثبت برای سهم است.

 

یافتن نماد‌های مناسب برای نوسان گیری روزانه

تا به اینجا با مفاهیم مقدماتی تابلوخوانی آشنا شدیم. با این وجود برای تعیین اینکه کدام سهم مناسب نوسان گیری است باید قواعد دیگری را نیز بیاموزید. تحلیل‌گران فاکتور‌ و معیار‌های خاصی برای سهم‌ها در نظر می‌گیرند و آن‌ها را بر طبق آن قواعد می‌سنجند. این قواعد همانند استراتژی‌ هر شخص در بازار معاملات می‌تواند متفاوت باشد. در ادامه تکنیک فیلترنویسی را به شما معرفی می‌کنیم تا بتوانید نمادهای مناسب را با سرعت و دقت بیشتری بیابید و بررسی کنید.

 

استفاده از فیلترنویسی برای یافتن بهترین نماد نوسانگیری

برای یافتن سریع و آسان سهم‌هایی که برای نوسان گیری روزانه یا نوسان گیری کوتاه مدت مناسب باشند می‌توانیم از طریق فیلترنویسی در سایت tsetmc اقدام کرده و با اعمال برخی از فیلترها سهامی که ویژگی مورد نظر را دارند، گلچین کنیم. برای مثال می‎توانیم فیلتری در بازار تعریف کنیم تا سهم‌هایی که تفاوت حداقل 5 درصدی بین قیمت پایانی و آخرین معامله دارند را لیست کند. برای این کار به سایت tsetmc وارد می‌شویم و در بخش مربوط به فیلتر کد زیر را کپی نموده و در قسمت فیلتر جدید جای‌گذاری می‌کنیم. پس از اعتبار سنجی و ثبت کد نمادهایی که ویژگی مورد نظر را دارند نمایش داده می‌شوند.

فیلتر نویسی در سایت tsetmc
ابتدا بر روی فیلتر جدید زده و در صفحه باز شده کد مورد نظر را جای‌گذاری نمایید. سپس اعتبار سنجی نموده و در صورت عدم خطا بر روی ثبت کلیک کنید.

 

فیلتر تفاوت قیمت پایانی و آخرین معامله:

(pl)+((pl)*0.05)<(pc)

پس از یافتن سهم‌هایی که تفاوت قیمتی بیش از 5 درصد دارند حال از بین آنان به دنبال نمادی می‌گردیم که خریداران در آن قدرتمند‌تر باشند. در نماد‌هایی که قدرت خریدار چند برابر فروشنده است احتمال موفقیت نوسان گیری نیز بیشتر است. برای صرفه‌جویی در زمان و سرعت بخشیدن به یافتن و بررسی نمادها، کافیست تا با فیلتری نماد‌هایی که خریداران قدرتمندی دارند را به لیست کنیم. فیلتر زیر نماد‌هایی که قدرت خریدار 3 برابر نسبت به قدرت فروشنده دارد را نمایش می‌دهد. دقت داشته باشید که می‌توانید با تغییر کوچکی عدد مد نظر خود را اعمال نمایید.

 

فیلتر قدرت خریدار بالاتر از قدرت فروشنده:

((ct).Buy_I_Volume/(ct).Buy_CountI)> 3* ((ct).Sell_I_Volume/(ct).Sell_CountI)

 

مهمترین نکات نوسان گیری

_ نوسان گیری در ساعت اولیه بازار ریسک بالاتر و اواخر بازار ریسک کمتری دارد.

_ کارمزد معاملات را در نوسان گیری کوتاه مدت و نوسان گیری روزانه در نظر بگیرید.

_ در بهترین حالت با خرید سهمی که قیمت آن در محدوده منفی 5 بوده و فروش همان سهم در قیمتی معادل با مثبت 5، می‌توانید در یک روز حدود 8.5 درصد سود کنید. به عبارتی حدود 1.5 درصد بابت کارمزد معاملات از شما کسر می‌شود.

_ معمولا سهمی که صف فروش سنگین دارد مناسب نوسان‌گیری نیست. زیرا ممکن است سهم تا چند روز متوالی صف فروش باشد و امکان خروج از آن نباشد. اما سهمی که صف فروش آن در حال جمع شدن است گزینه مناسبی است.

_ با استفاده از فیلتر مخصوص می‌توانید متوجه ورود پول به سهم یا خروج آن از سهم شوید.

_ برای نوسان گیری بهتر است قدرت خریدار حقیقی بیشتر از قدرت فروشنده حقیقی باشد. معمولا قیمت سهامی که قدرت فروشنده در آن بیشتر باشد رشد نمی‌کند و نوسانگیری با شکست مواجه می‌شود.

_ بررسی نماد‌هایی که در یک گروه قرار دارند، به خصوص بررسی رفتار لیدر گروه، می‌تواند معامله گر را از انتخاب سهم مطمئن کند.

_ پس از بررسی نکات بنیادی، حتما سهم را از لحاظ تکنیکالی بسنجید. این کار از این جهت که در قله قیمتی سهم را خریداری نکنید مهم و حائز اهمیت است. تحلیل نمودار سهم اطلاعات مهمی در خصوص نقطه ورود و خروج در اختیارتان قرار می‌دهد.

_ خرید سهم در سقف کانال به منظور نوسان گرفتن کار اشتباهی است و ممکن است سهم از آنجا روند خود را تغییر دهد.

_ نکته آخر اما با اهمیت: به حد ضرر خود پایبند باشید! در معاملات نوسانی با رسیدن به حد ضرر تعلل نکنید و سهم خود را بفروشید.

 

سخن پایانی

نوسان گیری روزانه را می‌توان پر ریسک‌ترین نوع معامله در بازار سهام برشمرد. قبل از نوسان گرفتن از بازار، باید روحیات و قدرت ریسک خود را بدانید. علاوه بر این نیاز به آشنایی با روحیات بازار و تسلط بر مباحث تابلوخوانی و تحلیلی دارید. شکست و ضرر در معاملات جزو جدایی‌ناپذیر بازار سرمایه است. بنابراین قبل از معامله باید با آموزش نوسان گیری در این حوزه متخصص شده و پس از آن با انتخاب بهترین سهم برای نوسانگیری معاملات خود را طرح ریزی کنید.

سوالات متداول

بازار بورس به عنوان یک بازار مالی ذات غیر قابل پیش بینی و نوسانی دارد. بنابراین تعیین سهم خاص برای نوسان گیری روزانه نیاز به بررسی و تحلیل وضعیت سهام بازار دارد. برای مشاهده روش انتخاب بهترین سهام برای نوسانگیری به متن مقاله مراجعه کنید.
برای نوسان‌گیری حرفه‌ای نیاز است تا علاوه بر تابلوخوانی و تحلیل تکنیکال با تحلیل بنیادی در بورس آشنا باشید. یادگیری این علوم به بررسی ابعاد مختلف یک سهم کمک می‌کند و ریسک معاملاتی را کاهش می‌دهد.
برای نوسانگیری بهتر است پس از بررسی نکات بنیادی، حتما سهم را از لحاظ تکنیکالی نیز بسنجید. این کار از این جهت که در قله قیمتی سهم را خریداری نکنید مهم و حائز اهمیت است.
به شخصی که اقدام به کسب سود در یک یا چند روز می‌نماید نوسان‌گیر می‌گویند. نوسان‌گیر باید با مفاهیم بورسی آشنا بوده و سرعت عمل بالایی داشته باشد.