آینده پالایش یکم | بازگشت صندوق پالایش یکم به بازار مثبت

پالایش یکم دومین صندوق سرمایه گذاری دولت بود که شهریور ماه 1399 در قالب صندوقهای ETF عرضه شد. این صندوق که متشکل از سهام دولت در چهار پالایشگاه تهران، اصفهان، تبریز و بندرعباس است از همان ابتدا پر از حرف و حدیث و حاشیه بود. اولین حاشیه پیرامون پالایش یکم را وزیر نفت ایجاد کرد. وی درست زمانی که چند روزی بیشتر به عرضه پالایش یکم باقی نمانده بود، ساز مخالفت زد.
برخی سهامداران سرمست از سود دارایکم، بی صبرانه منتظر عرضه صندوق پالایش یکم یا به قولی دارا دوم بودند! برخی نیز با مشاهده سود اطرافیان خود در دارایکم به تکاپو افتاده بودند که این بار جانمانند. در این میان زمزمههایی هم به گوش میرسید که دارایکم در باغ سبزی بود که دولت به مردم نشان داد تا سودها را در دارا دوم از مردم پس بگیرد!
خلاصه با تمام این حواشی پالایش یکم با میزان مشارکت نسبتا بالای مردم عرضه شد. در همان ابتدای بازگشایی صندوق، اوضاع به قدری خراب بود که بیشتر افراد با همان مبلغ سر به سر، سهام خود را فروختند. عدهای نیز کمی بعدتر با قیمتی حتی پایینتر از ارزش ذاتی پالایش یکم نسبت به فروش سهام خود اقدام کردند. عدهای نیز (از جمله خودم) به امید بازگشت صندوق پالایش به بازار مثبت، هنوز هم سهامدار آن هستند!
در این مطلب سعی داریم به تحلیل و بررسی این صندوق دولت بپردازیم تا بلکه بتوانیم تکلیف خود را با آن روشن کنیم که بفروشیم یا نگهداریم؟! اگر قرار به نگهداری سهام این صندوق است، چه زمانی باید نسبت به فروشش اقدام نماییم؟ این مطلب میتواند حتی برای افرادی که پالایش یکم ندارند هم مفید باشد، چرا که پس از بررسی آن اگر نقطهای برای ورود به این سهم مناسب باشد معرفی خواهیم کرد.

سود پالایش یکم
همان طور که اشاره شد و میدانید، صندوق پالایش یکم متشکل از چهار سهم پالایشی است. در این قسمت بنده صرفا با دانش اندکم، نظر شخصی خودم را بیان میکنم. ابتدا نظری به بازدهی داراییهای صندوق داشته باشیم.
- بازدهی شپنا 3 ماهه حدود 5 درصد
- بازدهی شبندر 3 ماهه 85 درصد
- بازدهی شتران 3 ماهه 24 درصد
- بازدهی شبریز 3 ماهه 20 درصد
- بازدهی صندوق صفر درصد (نه منفی نه مثبت)
زمانی که NAV صندوق 7 هزار تومان است و روی قیمت 10 هزار تومان میخریم، و وقتی NAV صندوق نزدیک 10 تومان است و روی 7 هزار تومان اقدام به فروش آن میکنیم، یعنی ما در معاملات خود تصمیمات اشتباهی میگیریم. از برخی فعالان هم میشنویم که روند پالایش ارتباطی با NAV ندارد! سوالم اینجاست که وقتی به NAV ربط ندارد به چه متغیرهایی ارتباط دارد؟ از نظر بنیادی ارزش داراییهای یک صندوق است که میتواند ارزش آن را مشخص کند چرا که خود صندوق که درآمدی ندارد! کافیست نگاهی به صندوقهای دیگرداشته باشیم، خواهیم دید که به جز دارایکم هیچ صندوق دیگری با این فاصله از NAV خودش معامله نمیشود.
توجه داشته باشید که حاشیه سودهای پالایشیها به شدت افزایش پیدا کرده، قیمت نفت در حال افزایش است، معاملات آتی نفت و محصولات مشتقه همگی روندی صعودی دارند. به نظرم اگر اشتباه خرید کرده باشیم و حتی اگر گران خریده باشیم، این شرایط موقع فروش نیست!
تحلیل تکنیکال پالایش یکم
** تحلیل در فروردین 1401 بروز شده است. **

سهام جایزه پالایش یکم چقدر است؟
محمدعلی دهقان دهنوی رئیس سابق سازمان بورس در 7 اردیبهشت 1400 در این خصوص گفت: «کسانی که واحدهای سرمایهگذاری صندوق پالایش یکم یا ETF دولتی را خریدهاند، برخی از آنها به خاطر ریزش بازار دچار زیان شدهاند. قرار شد زیان آنها جبران شود، به این ترتیب که یا از واحدهای سرمایهگذاری همین صندوق پالایشی یا واحدهای صندوق بعدی به عنوان سهام جایزه به اندازه زیان آنها داده شود تا زیان خریداران پالایشی جبران شود و این در راستای تقویت اعتماد سرمایهگذاران به دولت ارائه شده است که در هیأت دولت موافقت شد.»
اکنون چند ماهی از این تصمیم گذشته و پالایش یکم حدود 30 درصد زیان را به سهامداران خود تحمیل کرده است. سازمان بورس به پرس و جو بابت سهام جایزه پالایش یکم این گونه جواب داد:
«سهام جایزه پالایش یکم، موضوعی است که در مصوبات 7+3 دیده شده بود. به محض ابلاغ از سوی مقام معظم رهبری حتما کار اجرایی میشود.»
بنابراین طبق گفته سازمان بورس و اوراق بهادار، سهامداران پالایش یکم به منظور رسیدن به سهام جایزه میبایست منتظر ابلاغ مقام معظم رهبری باشند.
ارزش ذاتی دارا دوم | سیگنال ورود به پالایش یکم
در حال حاضر قیمت پالایش به میزان NAV آن پایینتر است. از نظر تکنیکال برای خرید میتواند ارزشمند باشد. اکنون میتوانیم به روش مارتینگل ضرر خود را کم کنیم. به این معنی که سرمایه خود را به قسمتهای نامساوی (از توانهای عدد 2) تقسیم میکنیم و خرید خود را در قیمتهای مختلف بر مبنای این ضرایب انجام میدهیم.
ما پالایش یکم را به قیمت هر 1 عدد سهم 10 هزار تومان خریداری کردیم و انتظار رشد آن را داشتیم. ولی برخلاف انتظار، قیمت آن حدود 30% افت کرده و به 7000 تومان رسیده است. بر اساس روش مارتینگل باید در این قیمت مثلا 2 عدد سهم جدید خریداری نماییم. با این کار میانگین کم میکنیم و در صورت رشد قیمت به بالای میانگین کل قیمت خرید ما سودآور میشود، درحالیکه قیمت هنوز به 10 هزار تومان اولیه نرسیده است.
حال اگر قیمت سهم به جای رشد مجددا 5% دیگر افت نماید، طبق روش مارتینگل این بار شما باید 2 برابر خرید قبلی یعنی مثلا 4 سهم را در این قیمت خریداری کنید. با این کار مجددا میانگین کم میکنید و درحالی که قیمت فعلی سهم در حال حاضر نسبت به قیمت خرید اولیه شما 35% کاهش داشته است، اگر فقط 3.5% رشد نماید کل خرید شما سودآور خواهد شد.
سخن پایانی
در حال حاضر فقط شاید بتوانیم با همان روش میانگین کم کردن و خرید پلکانی، زیان خودمان را در این ETF دولتی جبران نماییم. از نظر بنده این بهترین تصمیم در بازار فعلی است. البته احتمال حمایت دولت جدید از پالایش برای جبران ضرر مردم نیز کم نیست!
