تحلیل بنیادی و تکنیکال بازار بورس | کی سهام بخریم ؟

بروزرسانی در28 مهر 1403

الهام سلوکی؛ کارشناس تحلیل نظارت دات کام: بورس اوراق بهادار یک بازار متشکل سرمایه‌‌ای است که در آن سهام شرکت‌‌های خصوصی و دولتی طبق قانون خاصی خرید و فروش می‌شود و از سویی محلی برای جمع‌ آوری پس ‌انداز و نقدینگی بخش خصوصی به‌ منظور انجام پروژه‌های سرمایه‌گذاری بلند مدت است. بورس از طریق جذب و به‌ کار انداختن سرمایه‌های راکد، حجم سرمایه گذاری در جامعه را بالا می‌برد و بین عرضه‌ و تقاضا کنندگان بازار سرمایه ارتباط برقرار می‌کند. با بررسی تکنیکال و بنیاد سهام می‌توان فرصت‌های سرمایه‌گذاری خوبی بدست آورد. برای سرمایه‌گذاری حتی برای 10 سال، که بلند مدتی به حساب می‌آید باید روند و تحرکات بازار منتخب را رصد کرده و با استفاده از تحلیل‌های معتبر اقدام به خرید، جابجایی و یا فروش کنیم.

تعریف شاخص کل و هم وزن

شاخص کل قیمت در بورس اوراق بهادار که به اختصار آن را شاخص کل می‌گویند، نشان‌دهنده تغییرات سطح عمومی قیمت‌ها در کل بازار است و میانگین افزایش یا کاهش قیمت سهام در بازار را بیان می‌کند. در شاخص کل هم‌ وزن نیز تمامی سهام به یک میزان و با یک وزن در عدد شاخص اثرگذار هستند و می‌تواند نمای کلی از روند سهام در روز را نشان دهد. عدد شاخص قیمت هم‌ وزن در بورس می‌تواند معیاری برای سنجش میزان بازدهی و یا افول بازار باشد.

تحلیل شاخص کل بورس

در بازه زمانی بلند مدت، شاخص سقف تاریخی خود را شکسته است که اگر شرایط اقتصادی مناسب بود و نقدینگی وجود داشت، بورس بازدهی بیشتری نسبت به سایر بازارهای موازی می‌توانست داشته باشد؛ اما فعلا بازار نزولی می‌باشد. حمایت 1 میلیون و 940 هزار واحد برای شاخص کف خوبی به حساب می‌آید؛ اما این ریزش با در نظر گرفتن متریک های بنیادی کمی دور از ذهن می‌باشد. البته همیشه و تحت هر شرایطی، یک سقوط برای بازار در نظر بگیرید و مدیریت سرمایه را حتما رعایت کنید. به نظر می‌آید بازی بزرگ‌تر از آن چیزی است که ما سرمایه‌گذاران فکر می‌کنیم؛ زیرا بنیاد اکثر شرکت‌ها در وضعیت خوبی قرار دارد ولی نقدینگی و حمایت از بازار بسیار ضعیف است و باید دید از خشک و خالی کردن بازار چه قصدی دارند. طبق تجربه‌ای که از بازار به دست آورده‌ایم، می‌توانیم بگوییم که احتمالا در سال 1403 بازار در رکود و رنج منفی به سر خواهد برد و پس از آن یک رشد خوبی را تجربه می‌کند. البته در این بین اخبار سیاسی و اقتصادی تاثیر بسیاری بر رفتار بازار خواهد داشت که می‌تواند تمام آنچه که کاشته شده است از بین برود.

تحلیل شاخص هم وزن

شاخص هم وزن معمولا سهم‌های کوچک را هم در نظر می‌گیرد که برای تحلیل روند دقیق‌تر بازار بهتر است این شاخص را مد نظر قرار دهیم؛ زیرا اکثر سهم‌های بازار کوچک هستند و در شاخص هم وزن جا می‌گیرند که بهتر است در تحلیل‌ها حتما مد نظر داشته باشیم. به شخصه در تحلیل کلیت بازار و فیلتر انتخاب سهم، به تحلیل شاخص هم وزن بسیار اهمیت می‌دهم. محدوده 630 هزار واحد بسیار معتبر بوده و کف قابل اعتماد تحلیلگران و سرمایه‌گذاران است که در آنجا می‌توان فرصت‌های خرید خوبی پیدا کرد. شاخص هم وزن با عبور از مقاومت مهم 700 هزار واحدی خود می‌تواند رشد بیشتری را تجربه کرده و با شکست مقاومت داینامیک خود، می‌تواند روند صعودی بزرگی را آغاز کند.

تحلیل مختصری از بنیاد بازار بورس

با توجه به اخبار منتشر شده، بنظر می‌رسد نسبت تورم واقعی 110 درصدی، افزایش حقوق 20 درصدی و مالیات 50 درصدی با یکدیگر ناترازی بودجه را به شکل واضح نشان می‌دهد و خبر خوبی برای اقتصاد نیست. سلب اعتماد سرمایه‌گذاران خرد، کاهش فروش و سود سازی برخی شرکت‌ها، پذیرش روز افزون صندوق‌ها به بازار و به دنبال آن ایجاد معاملات الگوریتمی و کاهش ارزش معاملات در بازار نیز در حال حاضر مانع از رشد بازار سرمایه شده است. باید خبر تجدید ارزیابی دارایی شرکت‌ها عملی شود و در کنار اخبار مثبت، دولت و حقوقی‌ها نیز از بازار حمایت کنند تا با افزایش گردش نقدینگی و ورود پول به بازار، از تولید و کسب و کار نیز حمایت شود. همچنین با ایجاد صندوق‌های متنوع و معتبر می‌توان جذب سرمایه خوبی را به عنوان اهرم قوی بورس انجام داد. وضعیت بانک‌ها و شرکت‌های ورشکسته و منحل شده باید مشخص شوند و به سهامداران خسارت پرداخت شود تا اعتماد و رضایت به سمت بازار بازگردد. متاسفانه افت بی دلیل قیمت سهام، سودسازی شرکت‌ها را بی اثر می‌کند و ساختار حرکتی بازار را به هم میریزد که اگر پول شرکت‌ها به درستی مدیریت و به سهام نیز تزریق شود طبیعتا قیمت‌ها بسیار رشد می‌کند و بازار بورس هم رونق می‌گیرد. شرایط بنیادی اکثر شرکت‌ها در وضعیت خوبی قرار دارد. با توجه به موقعیت اقتصادی و سودسازی عالی برخی صنایع، پیش بینی می‌شود گروه انبوه سازی، رایانه، ارتباطات، دارویی و برخی شرکت‌های کوچک پتروشیمی در سال 1403 روند مثبتی را در پیش بگیرند.

عملکرد صنایع

زراعتی‌ها این روز‌ها پر سر و صدای بازار شده‌اند که می‌توان به تحلیل و بررسی شرکت‌های هم‌گروه جهت سرمایه‌گذاری پرداخت؛ البته نکته تجربه‌ای که وجود دارد به اولویت تکنیکال در تحلیل سهم‌های این گروه اشاره می‌کند. به نظر می آید به علت افزایش فروش و اهمیت مسکن، صنعت ساختمانی را در وضعیت بنیادی خوبی قرار داده است و احتمالا در بورس نیز بازدهی بیشتری داشته باشد. از شرکت‌های بزرگ ساختمانی می‌توان به ثامید، ثمسکن و ثغرب اشاره کرد.‌

سخن پایانی

با اخبار مثبت منتشر شده و شرایط بنیادی مناسب بازار بورس، می‌توان به صعود بیشتر آن امیدوار بود؛ به شرطی که صرفا اعداد و ارقام شاخص رشد نکند و صورت وضعیت پرتفوی سرمایه‌گذاران نیز مثبت و رضایت بخش باشد. چون این روز‌ها سرمایه‌گذاران بسیار ناامید و خشمگین هستند. تجدید ارزیابی دارایی‌ها و سود‌سازی شرکت‌ها از عوامل مثبت برای رشد بازار سرمایه خواهد بود در عین حال جهت سرمایه‌گذاری در بازار بورس باید تحلیل و بررسی همه جانبه صورت گیرد تا در صورت مدیریت سرمایه و کنترل احساسات کمترین ضرر را متحمل شوید.