cointelegraph
cointelegraph
.

چرا اتریوم به سکوی پرش وال‌استریت و اقتصاد دیجیتال تبدیل شده است؟

مفاهیم کلیدیمفاهیم کلیدی
  • اتریوم با رشد ۲۳ درصدی و نقش محوری در استیبل‌کوین‌ها و دارایی‌های واقعی مورد توجه وال‌استریت قرار گرفته است.
  • گزارش‌های Electric Capital و Fidelity نشان می‌دهد اتریوم به‌عنوان اقتصاد دیجیتال مستقل و دارایی ذخیره‌ای جایگاه ویژه‌ای دارد.
  • ارتقاء مقیاس‌پذیری و امنیت اتریوم، جذب سرمایه نهادی را تسهیل کرده و این رمزارز آماده رشد بیشتر است.
چرا اتریوم به سکوی پرش وال‌استریت و اقتصاد دیجیتال تبدیل شده است؟

افزایش رشد

اتر (ETH) در هفته گذشته رشدی ۲۳ درصدی داشته که از رشد ۱۳ درصدی بیت کوین و میانگین ۱۰ درصدی بازار رمزارزها نیز جلوتر است. با این حال، اتریوم با قیمت فعلی ۳۴۰۰ دلار، همچنان کمتر از اوج تاریخی خود (۴۸۵۵ دلار در نوامبر ۲۰۲۱) معامله می‌شود. در حالی که بیت کوین وارد فاز شناسایی قیمت شده، اتریوم به نظر می‌رسد هنوز پتانسیل قابل توجهی برای رشد بیشتر داشته باشد، به شرطی که روایت‌های مناسبی شکل بگیرد.

تمام بازارهای صعودی بزرگ، نیازمند روایتی قانع‌کننده برای سرمایه‌گذاران هستند. در سال ۲۰۲۱، رشد اتریوم بر پایه رونق NFT و DeFi بود، اما این روزها دیگر عکس‌های دیجیتالی گران‌قیمت یا صرافی‌های غیرمتمرکز جذابیت سابق را ندارند. در عوض، جذابیت امروز اتریوم به خاطر نقش پررنگ آن در حوزه مالی سنتی (TradFi)، به‌ویژه به واسطه استیبل‌کوین‌ها و توکنیزه‌شدن دارایی‌های واقعی (RWA) است. این کاربری‌های جدید باعث شده اتریوم فراتر از یک توکن کاربردی دیده شود و به‌عنوان یک دارایی ذخیره‌ای، ذخیره ارزش و حتی نفت دیجیتال مطرح شود.

گزارش جدید Electric Capital به رهبری اتریوم در صدور و تسویه استیبل‌کوین اشاره دارد. با وجود کاهش اعتماد به دلار آمریکا، تقاضای جهانی برای دلار دیجیتال همچنان زیاد است و امروز برای اولین بار در تاریخ، همه افراد دارای اینترنت می‌توانند بدون نیاز به بانک، دلار دیجیتال داشته و از آن استفاده کنند. از سال ۲۰۲۰، استفاده از استیبل‌کوین‌ها ۶۰ برابر شده و اکنون بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار ارزش دارد. استیبل‌کوین‌ها به ابزارهای مالی تبدیل شده‌اند و نسخه‌های دارای سود (Yield-bearing) که اکنون ارزش بازاری بیش از ۴ میلیارد دلار دارند، سریع‌ترین رشد را نشان می‌دهند و به کاربران امکان کسب درآمد غیرفعال روی دارایی‌های پایدار را می‌دهند.

اتریوم همچنان پیشتاز این فضاست و بیش از ۵۴ درصد از کل استیبل‌کوین‌ها در این شبکه قرار دارند. Electric Capital سه معیار کلیدی برای پلتفرم‌های استیبل‌کوین تعریف می‌کند: دسترسی جهانی، امنیت سازمانی و بی‌طرفی سیاسی که فقط اتریوم هر سه را به طور مداوم تأمین می‌کند. ترون (Tron) با ۳۲ درصد دوم است، اما مزیت هزینه پایین آن با افزایش کارمزدها کاهش یافته است. در همین حال، کارمزدهای اتریوم به لطف به‌روزرسانی‌ها و کاهش تراکم شبکه، کمتر شده و نقش آن را به‌عنوان لایه اساسی اقتصاد دلار آن‌چین تقویت کرده است.

با رشد این اکوسیستم، نقش اتر به‌عنوان یک دارایی ذخیره‌ای نیز تقویت می‌شود. مثل اوراق خزانه یا طلا در امور مالی سنتی، اتر نقش وثیقه، تسویه و سود را ایفا می‌کند. اتر کمیاب، غیرامانی، قابل سهام‌گذاری و عمیقاً در DeFi نهادینه شده است و اکنون بیش از ۱۹ میلیارد دلار وام را پشتیبانی می‌کند. Electric Capital باور دارد که در بلندمدت، اتریوم می‌تواند بخشی از بازار ذخیره ارزش جهانی که ۵۰۰ تریلیون دلار برآورد می‌شود را جذب کند. این رمزارز همزمان استحکام بیت کوین و سوددهی را عرضه می‌کند، مورد پسند خانوارهای آمریکایی که اکنون بیش از ۳۲ تریلیون دلار سهام دارای سود و کمتر از ۱ تریلیون دلار طلا در اختیار دارند.

گزارش اخیر فیدلیتی (Fidelity) تأکید می‌کند که بلاکچین‌هایی مانند اتریوم باید به‌عنوان اقتصادهای دیجیتال مستقل دیده شوند، نه صرفاً پلتفرم‌های Web2. اتریوم مثل یک اقتصاد باز، به هر کسی اجازه می‌دهد تا خدمات تولید یا مصرف کند، و اتر نقش پول پایه را دارد که فعالیت‌های غیرمتمرکز را هماهنگ می‌کند. فیدلیتی پیشنهاد می‌دهد با چارچوب مشابه GDP به تحلیل فعالیت اقتصادی بلاکچین بپردازیم؛ جایی که «مصرف» به کارمزد پروتکل اشاره دارد، «دولت» مخارج بنیاد اتریوم را شامل می‌شود، «سرمایه‌گذاری» شامل سهام‌گذاری و تغییرات نقدینگی DEX ها می‌شود و «صادرات خالص» شامل انتقال ارزش بین بلاکچین‌ها، دنیای واقعی (DePIN) و اقتصادهای سنتی (از طریق استیبل‌کوین) است. در این پارادایم، اتر هم واسطه مبادله و هم ذخیره ارزش است. تا حالا روندها این نظریه را تأیید می‌کند: بر اساس آمار Artemis، تعداد کیف پول‌های فعال اتریوم اکنون بیش از دو و نیم میلیون عدد و شمار تراکنش‌ها به رکورد ۱۹ میلیون رسیده است.

چارچوب تحلیلی فیدلیتی قابل اعمال برای سایر بلاکچین‌ها هم هست و به مالی سنتی اجازه می‌دهد با نگاهی آشنا به ارزیابی پلتفرم‌های قرارداد هوشمند بپردازد؛ همانطور که بیت کوین را فهمیده‌اند. تمرکز اصلی روی اتریوم، به خاطر پیشرفت‌ترین بودن این اقتصاد بلاکچینی است و این امر نشان از توجه فزاینده نهادهای بزرگ به ظرفیت‌های آن دارد.

گزارش دیگری از صاحبان سهام کلیدی اتریوم مطرح می‌کند که اتر همچون یک کالای سودآور و مولد در مرکز اقتصاد آن‌چین عمل می‌کند و با حرکت سیستم مالی جهانی به سمت زیرساخت تمام دیجیتالی و غیرمتمرکز، اتریوم نقش لایه تسویه، تأمین امنیت و دارایی ذخیره‌ای اصلی را به عهده می‌گیرد. در حالی که بیت کوین روایت «طلای دیجیتال» است، اتریوم ذخیره ارزش را با ابزار کاربردی ترکیب کرده، تأمین محاسبات و فین‌تک غیرمتمرکز و همچنین ارائه سود بومی از طریق سهام‌گذاری را میسر می‌سازد.

تمثیل «نفت دیجیتال» برای اتریوم، منعکس‌کننده چندگانه بودن نقش آن است: به‌عنوان سوخت هر تراکنش می‌سوزد، به‌عنوان وثیقه استفاده می‌شود (حدود یک‌سوم عرضه آن پشتوانه استیبل‌کوین‌ها، دارایی‌های توکنیزه و پروتکل‌های DeFi است) و کمیابیت خود را با سقف صدور سالانه ۱.۵۱ درصد حفظ می‌کند. گزارشی همچنین به کاهش چشمگیر درآمد کارمزدهای اتریوم اشاره می‌کند؛ از اوج ۸۲ میلیون دلاری در دوره صعودی ۲۰۲۱ به تنها ۳ میلیون دلار در امروز. نویسندگان تاکید دارند این اتفاق، ناکامی نبوده بلکه تصمیمی استراتژیک برای مقیاس‌پذیری بوده تا همچون آمازون و تسلا در دوره‌های اولیه رشد، تمرکز بر پذیرش بلندمدت بر درآمد کوتاه‌مدت برتری یابد.

منطق زیرین سه گزارش قابل تعمیم به سایر پلتفرم‌های قرارداد هوشمند است، اما هر سه به‌صراحت یا تلویح اذعان دارند که اتریوم مزیتی آشکار دارد. این مزیت عمدتاً ناشی از کیفیت «صنعتی» آن است؛ اتریوم غیرمتمرکزترین بلاکچین، با امن‌ترین پروتکل و توسعه‌یافته‌ترین اکوسیستم در صنعت است. با جذاب‌تر شدن اتریوم برای بخش مالی سنتی و حل تدریجی مشکلات مقیاس‌پذیری به واسطه راهکارهای لایه ۲، دیگر این محدودیت‌ها مانعی اساسی برای جذب شرکت‌های بزرگ نیست. همان‌طور که ورود سرمایه‌گذاران نهادی موجب جهش بیت کوین شد، اکنون زمینه برای رشد مشابه اتریوم فراهم شده است.

لینک خبر
ترجمه شده توسط محمد ناظوری
هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.