تحلیل چیست و تحلیلگر کیست ؟ | انواع تحلیل در بازار مالی

بروزرسانی در19 اردیبهشت 1403
شناخت انواع تحلیل در بورس به شما کمک می‌کند که با حداقل سرمایه، حداکثر سود را ببرید. اما تحلیل یعنی چه ( تحلیل چیست؟) و تحلیلگر کیست؟ برای دریافت پاسخ این سوالات تا انتهای متن با ما همراه باشید.

برای یک سرمایه گذاری و معامله موفق باید با علم تحلیل در بورس آشنا باشید. شناخت انواع تحلیل در بورس به شما کمک می‌کند که تمامی فرآیند سرمایه گذاری و معامله سهام خود را با آگاهی کامل انجام دهید و بازده بالایی در بازار بورس داشته باشید. در واقع شناخت انواع تحلیل در بورس به شما کمک می‌کند که با حداقل سرمایه، حداکثر سود را ببرید. اما تحلیل یعنی چه ( تحلیل چیست؟) و تحلیلگر کیست؟ برای دریافت پاسخ این سوالات تا انتهای متن با ما همراه باشید.

 

تحلیل چیست؟

تحلیل علم بررسی یک موضوع واحد به صورت همه جانبه و کامل است. مورد بحث قرار دادن عوامل موثر بر موضوع مورد بحث را تحلیل می‌گویند.

 

تحلیلگر کیست؟

تحلیلگر فردی است که با بررسی کامل و عمیق، سعی در پیدا کردن چگونگی روند بازار و پیش‌بینی آن دارد. این در حالی است که معامله‌گر رفتاری کاملا متفاوت را نشان می‌دهد. نکته اساسی این است که تحلیلگر و معامله‌گر دو نقش کلیدی اما کاملا متفاوت را در بازار بورس دارند. در واقع تحلیلگر و معامله‌گر مکمل یکدیگر هستند و به هیچ وجه جایگزین یکدیگر نمی‌شوند.

تحلیلگر سهام سعی در پیش‌بینی‌ احتمالی روند سهام دارد. امروزه تحلیلگری یک شغل و حرفه است که در بازار بورس از اهمیت بالایی برخوردار است.

 

معامله‌ گر کیست؟

معامله‌گر عموما فردی است که پول به بازار تزریق می‌کند و تنها به فکر سود و زیان در بازار می‌باشد. معامله‌گران مطالعات تخصصی پیرامون بازار ندارند و با توجه به اطلاعات خود و همینطور تحلیل‌ها و اخبار روز اقدام به معامله می‌کنند. بهتر است هر معامله‌گری که قصد ورود به بازار برای خرید یا فروش دارد، تحلیل‎های تحلیلگران را نوعی پیشنهاد برای خود در نظر بگیرد.

 

انواع تحلیل در بورس 

شناخت انواع تحلیل در بورس روشی است که معامله‌گران را در تصمیم‌گیری درست یاری می‌دهد. به طور کلی، تحلیل در بازار بورس ایران به دو بخش تحلیل بنیادی (فاندامنتال) و تحلیل تکنیکال (فنی) تقسیم می‌شود که هر کدام پیروان به خصوص خود را دارند. به کارگیری درست و اصولی این دو روش ریسک سرمایه‌گذاری را تا حد ممکن کاهش داده و اطمینان خاطر برای معامله‌گران بازار بورس به ارمغان می‌آورد.

 

تحلیل بنیادی در بورس چیست؟

 در این روش با بررسی و تجزیه و تحلیل پارامترها و داده‌های مالی و تمامی عواملی که بر ارزش یک سهام تاثیر دارند، ارزش ذاتی و حقیقی سهام مورد نظر تخمین زده می‌شود. تحلیل بنیادی روشی برای به دست آوردن ارزش واقعی سهام و اوراق بهاداری است که در بازار بورس به درستی ارزش‌گذاری نشده است.

اطلاعات مالی شرکت‌ها خوراک اصلی این تحلیل است. ترازنامه، صورت حساب سود و زیان، صورت جریان وجوه نقد، EPS ، DPS و ... از فاکتورهای اصلی و تعیین کننده برای تحلیل فاندامنتال به شمار می‌آیند.

 به طور کلی، در شیوه تحلیل بنیادی دو نوع رویکرد وجود دارد:

رویکرد بالا به پایین: در این رویکرد تحلیلگر تحلیل خود را از سطح بالایی همچون شاخص‌های اقتصاد جهانی آغاز می‌کند. در واقع، نقطه آغازین در این نوع رویکرد، اقتصاد جهانی و نقطه پایانی آن، تحلیل سهام شرکت مورد نظر است.

رویکرد پایین به بالا: در این نوع رویکرد تحلیلگر سهام شرکت مورد نظر خود را مبدا تحلیل خود قرار می‌دهد. در واقع، نقطه آغازین این رویکرد، تحلیل شرکت و نقطه پایانی آن اقتصاد جهانی است. رویکرد پایین به بالا برای افراد مبتدی مناسب‌تر است. 

مزایای تحلیل بنیادی چیست؟

کمک به تحلیل وضعیت اقتصادی یک سهم در بلند مدت

امکان محاسبه دقیق‌تر ارزش یک دارایی

کمک به شرکت‌هایی با دارایی‌های ارزشمند، ‌ترازنامه قوی، درآمد با ثبات و...

کمک به سرمایه‌گذاران جهت جلوگیری از سرمایه‌گذاری در شرکت‌های مستعد زیان

معایب تحلیل بنیادی چیست؟

_ زمانبر بودن این روش با توجه به مطالعه و بررسی زیاد

_ مشخص نبودن زمان دقیق دستیابی سهام به ارزش ذاتی خود

_ مشکلات احتمالی عوامل غیر منتظره همچون تغییرات سیاسی یا تغییر قانون‌گذاری‌ها

_ عدم ارائه اطلاعات خاصی از زمان مناسب ورود به سهام

برای آموزش تحلیل بنیادی یا فاندامنتال کلیک کنید.

 

تحلیل تکنیکال در بورس چیست؟

تحلیل تکنیکال یا فنی، با توجه به بررسی و تجزیه و تحلیل تاریخچه نمودار قیمت‌ها، ارزش احتمالی یک دارایی در آینده را پیش‌بینی می‌کند. در این روش فعالیت‌های معاملاتی گذشته به صورت مستقیم بر روند آینده بازار تاثیر دارند. تحلیلگران در این نوع تحلیل معتقدند که روند قیمت‌ها در بازار تصادفی نیست. به همین منظور با مطالعه جدول‌های نمودار، تاریخچه سهام مورد نظر و روند شناسایی الگوها، سعی در پیش‌بینی قیمت سهام در آینده دارند.

مزایای تحلیل تکنیکال چیست؟

_ تشخیص زمان مناسب ورود و خروج به بازار

_ اطلاع از حجم عرضه و تقاضا و شناخت تمایل بازار

_ ارائه اطلاعات بدون تاخیر 

_ نبودن هیچگونه محدودیت زمانی در تحلیل و معامله‌گری

معایب تحلیل تکنیکال چیست؟

_ وجود سیگنال‌های ضد و نقیض می‌تواند موجب سردرگمی شود.

_ احتمال افزایش ریسک بلندمدتی با توجه به نادیده گرفتن فاکتورهای بنیادین

_ پیچیدگی‌های بیشتر نسبت به تحلیل بنیادی

 

تحلیل تکنیکال و تابلو خوانی 

یکی از مهارت‌هایی که این روزها زیاد راجع به آن صحبت می‌شود، مهارت تابلو خوانی است. تابلو خوانی روشی برای تحلیل در بازار بورس نیست؛ ولی می‌تواند در این زمینه به شما کمک کند. در واقع، به مشاهده اطلاعات سهام شرکت‌های بورسی و تجزیه و تحلیل آنها تابلو خوانی گفته می‌شود. استفاده از مهارت تابلو خوانی نیاز به دقت و تجربه دارد. تابلو هر سهم در سایت tsetmc.com قابل مشاهده است؛ فقط کافی است نام سهام مورد نظر خود را جستجو کنید. تابلوخوانی به سهامداران کمک می‌کند تا اطلاعاتی مانند میزان خرید و فروش سهام، میزان عرضه و تقاضا، نوسانات سهم، حجم معاملات، خرید و فروش اشخاص حقیقی و حقوقی را به دست بیاورند و در مواقع اضطراری تصمیماتی بگیرند که تا حد امکان از ضرر و زیانشان جلوگیری کند.

 

تحلیل تکنیکال در همه بازارها کاربرد دارد؟

در تحلیل تکنیکال همه اطلاعات مهم بازار در قیمت‌ها و حجم معاملات منعکس شده که بیش از هر چیز این روش تحلیلی را به نمودارها مرتبط می‌سازد. بنابراین می‌توان گفت که برای تحلیلگر تکنیکالی مهم نیست که نمودار مربوط به قیمت طلا است یا نرخ دلار و یا حتی قیمت سهام یک شرکت. شاخص‌های مختلف با تکیه بر افت و خیزهای نمودارها روند و میزان تغییرات نمودار را برآورد می‌کنند تا در خصوص آینده اطلاعاتی ارائه کنند.

 

تحلیل تکنیکال بهتر است یا تحلیل بنیادی ؟

سوال همیشگی کاربران این است که تحلیل تکنیکال بهتر است یا تحلیل بنیادی؟ این سوال هرگز پاسخ دقیقی نداشته است. با این وجود که این دو روش ساختار و مزایا و معایب کاملا متفاوتی دارند، اما در نهایت هر دو این روش‌ها یک هدف اصلی را دنبال می‌کنند که آن هدف تجزیه و تحلیل در بورس است. برای تصمیم‌گیری در خصوص بهتر بودن تحلیل بنیادی یا تحلیل تکنیکال ابتدا باید با تمامی خصوصیات این دو روش آشنا شوید. با مطالعه پیرامون مزایا و معایب هر دو روش و مقایسه آن‎ها می‌توانید بهترین روش تحلیلی متناسب با شرایط سرمایه‌گذاری خود را داشته باشید.

 

سخن پایانی

موفقیت در بازار بورس هرگز بر اساس شانس نبوده است. بنابراین داشتن دانش تحلیلی بورس امر مهمی برای افزایش میزان موفقیت شما در این زمینه است. شناخت روش‌های تحلیل در بورس از شما یک معامله‌گر موفق می‌سازد. اینکه در نهایت شما از کدام روش برای تحلیل در بازار بورس استفاده می‌کنید، ابتدا نیاز به درک این دارد که تحلیل چیست. پس از آن نوع معامله‌گری و سرمایه‌گذاری فرد روش تحلیلی مناسب او را مشخص می‌کند. توصیه ما به شما این است که، مهارت خود را در هر دو روش تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال افزایش داده و از هر دو روش استفاده کنید.

سوالات متداول

تحلیل بنیادی روشی برای محاسبه ارزش ذاتی شرکت است. در صورت پیدا کردن تفاوت قیمت، اقدام به ارزیابی جهت سرمایه گذاری می‌کنیم تا شرکت به ارزش ذاتی خود برسد.
تحلیل تکنیکال علم مشاهده نمودارها برای بررسی تغییرات در حجم و قیمت سهم مدنظر است. در تحلیل تکنیکال اعتقاد این است که تمام اطلاعات بنیادی مورد نیاز در قیمت نهفته است. به همین دلیل نیاز به بررسی اطلاعات نداریم.
تحلیلگران اطلاعات موجود پیرامون بازار بورس را به طور جامع مورد بررسی قرار می‌دهند و با استفاده از اطلاعات پیش بینی احتمالی از روند و رویکرد بازار را ارائه می‌دهند. تحلیلگر سعی در پیدا کردن تفاوت قیمت فعلی سهام با ارزش واقعی و ذاتی دارد.
تحلیل تکنیکال بر پایه قانون احتمالات پیش می‌رود و نمی‌‌توان گفت پیش‌بینی‌های این روش به طور صد در صد به واقعیت بدل می‌شوند. در واقع تحلیلگر با توجه به قانون احتمالات خود را آماده می‌کند تا بهترین تصمیم در مقابل حرکت سهام در بازار بورس را بگیرد.
تحلیل بنیادی برای سرمایه‌گذاری‌ بلند‌مدتی مناسبتر خواهد بود. شناسایی و پیش‌بینی روند بلند مدت رشد یک شرکت در سرمایه‌گذاری‌ با دید کوتاه مدت معنا پیدا نمی‌کند.
در این روش، حرکت قیمت‌ها در بازار و رفتار بازار مورد بررسی قرار می‌گیرد و مانند روش بنیادی خبری از چشم‌اندازهای بلند مدت نیست. پس می‌توان نتیجه گرفت که، این روش برای معاملات با بازده زمانی کوتاه مدت مناسب‌تر است.