چگونه یک کارگزاری خوب انتخاب کنیم؟

بروزرسانی در11 شهریور 1403
انتخاب کارگزاری مناسب برای سهولت در انجام معاملات امری مهم تلقی می‌شود و برای سودآوری بالا در بازار سرمایه بسیار حائز اهمیت است.

برای ورود به بورس، اولین گام، ورود به سامانه سجام و احراز هویت و پس از آن افتتاح حساب در یک کارگزاری بورس است. هدف ما در این مقاله، کمک به شما در انتخاب کارگزاری مناسب و کسب اطلاعات کافی در مورد آن می‌باشد. همچنین شما را با وظایف و نحوه عملکرد این شرکتها و انتخاب کارگزاری مورد نظر آشنا می‌سازیم. 

برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله آموزش استفاده از سامانه سجام مراجعه نمایید.

کارگزار یا (broker) چیست؟

کارگزار، در لغت به معنی انجام دهنده کار است. کارگزاری ، شخص یا سازمانی است که به عنوان نماینده یا وکیل بین خریدار و فروشنده ارتباط برقرار می‌کند. این شرکتها در ازای قبول مسئولیت و انجام سفارشات ثبت شده توسط خریدار و فروشنده، مبلغی را تحت عنوان کارمزد دریافت می‌کنند.

نحوه انتخاب کارگزاری مناسب

همانطور که هر شخص برای انجام امور بانکی نیاز به افتتاح حساب در یکی از شعب بانکها دارد، نقل و انتقال سهام و انجام خرید و فروش در بازار سرمایه نیز مستلزم افتتاح حساب در یک کارگزاری (به عنوان نماینده و وکیل خود) می‌باشد.

انتخاب کارگزاری خوب از عوامل موثر در انجام معاملات مطمئن در بازار سرمایه می‌باشد. یکی از دغدغه‌هایی که ممکن است هر سهامدار با آن مواجه شود، انتخاب یک کارگزاری خوب است. اگر در انتخاب کارگزاری درست عمل کنید معاملات شما در بازار سرمایه با سهولت بیشتری انجام می‌شوند. سهامداران باید این را بدانند که انتخاب کارگزاری دلیل بر سودآوری نیست، بلکه داشتن اطلاعات و آگاهی کافی زمینه‌ساز سودآوری در بازار سرمایه می‌باشد.
در حال حاضر 108 کارگزاری دارای مجوز از سازمان بورس اوراق بهادار وجود دارد که هر شخص مجاز به انتخاب یک یا چند مورد از آنها می‌باشد.

رتبه بندی کارگزاری ها

سازمان بورس و اوراق بهادار، کارگزاری‌ها را براساس عملکرد و میزان رضایت کاربران، گردش معاملات، ارزش خرید و فروش، مدارک لازم و… رتبه‌بندی می‌کند. این رتبه‌بندی در چهار گروه (الف، ب، ج، د) انجام می‌شود. در جدول زیر به تعدادی از کارگزاری‌های دارای رتبه الف اشاره خواهیم کرد.

نام کارگزاریرتبه اکتسابینام کارگزاریرتبه اکتسابی
آگاهالفمفیدالف
بانک کشاورزیالفحافظالف
بانک مسکنالفپارسیانالف
سهم آشناالفتامین سرمایه نوینالف
مبین سرمایهالفتدبیرگران فرداالف
بانک آیندهالفبورسیرانالف
بانک تجارتالفبانک صادراتالف
شماری از کارگزاران برتر

بر اساس این رتبه‌بندی، سرمایه گذاران می‌توانند با دیدی باز به انتخاب کارگزاری مناسب بپردازند.

* برای مشاهده کارگزاری ها براساس رتبه بندی و امتیاز کلیک کنید. 

خدمات یک کارگزاری خوب چیست ؟

پس از آشنایی با کارگزاران فعال و دارای مجوز از سازمان بورس، لازم است نکاتی مورد توجه قرار گیرد:

1- جامعیت خدمات کارگزاری

کارگزاری‌ها برای ارائه خدمات جامع و مورد نیاز به کاربران خود، مستلزم دریافت مجوزهای لازم از سازمان بورس می‌باشند. این مجوزها شامل: مجوز سبدگردانی، اعتبار، بورس کالا، بورس انرژی و ... می‌باشند. البته این نکته را فراموش نکنیم که عدم وجود این مجوزها دلیل بر بی‌کیفیت بودن خدمات کارگزاری‌ها نمی‌باشد؛ بلکه ممکن است یک کارگزاری دارای مجوزهای اندکی باشد اما در راستای آن، خدماتی با کیفیت به مشتریان ارائه دهد. بنابراین، خدمات ارائه شده کارگزاری‌ها در انتخاب آن نقش بسزایی دارد.

2- دسترسی راحت سرمایه ‌گذاران به کارگزاری

در دسترس بودن شعب کارگزاری‌ها از علل مهم انتخاب آن می‌‎باشد. با پیشرفت تکنولوژی و ارائه خدمات گسترده غیرحضوری در سامانه‌های معاملاتی، مراجعه حضوری به شعب کارگزاری‌ها الزامی نمی‌باشد. گاهی برای انجام برخی امور و عدم توانایی در استفاده از تکنولوژی، افراد می‌توانند به صورت حضوری به یکی از شعب کارگزاری منتخب مراجعه کنند. بنابراین، این موضوع برای اشخاصی که در شهرهای کوچک‌تر زندگی می کنند، حائز اهمیت می‌باشد.

3- سامانه معاملاتی آنلاین و آفلاین 

این روزها استفاده از خدمات آنلاین، یکی از پرکاربردترین روشها برای ارائه خدمات در شرکتها می‌باشد. به همین دلیل، کارگزاران برای دسترسی راحت‌تر کاربران، سامانه‌های معاملاتی مختلفی از قبیل: سامانه اکسیر، ایزی تریدر ، آساتریدر و ... را طراحی کرده‌اند.
معامله‌گران از طریق سامانه‌های معرفی شده توسط کارگزاری منتخب، برخی امور از جمله: ثبت سفارشات، تغییر کارگزار ناظر، درخواست وجه، مشاهده پرتفوی، گردش حساب و … را می‌توانند به صورت آنلاین انجام ‌دهند.  
* از آنجایی که ساعت معاملات در بازار سرمایه 09:00 الی 12:30 می‌باشد، سامانه معاملاتی آفلاین امکان معامله در هر ساعتی از شبانه روز را برای معامله گر فراهم می‌کند. معامله گر می‌تواند سفارشات خود را در تعداد و قیمت مورد نظر، به ثبت برساند. در صورت تایید سفارش، کارگزار، سفارش تایید شده توسط معامله گر را در قیمت مشخص شده و همچنین در ساعت فعال بازار انجام می‌دهد.

4- خرید اعتباری سهام

تخصیص اعتبار از دیگر خدمات کارگزاری‌ها است که می‌تواند یک سهامدار را به خود جلب کند. به این صورت که کارگزاران قراردادی دوجانبه بین خود و سهامدار منعقد می‌کنند و مبلغی را به عنوان اعتبار برای خرید اعتباری در اختیار سهامدار قرار می‌دهند. اعتبار در کارگزاری‌ها از طریق منابع بانکی تامین می‌شود. در واقع، کارگزاری‌ها قراردادی بین خود و بانک منعقد می‌کنند که از طریق آن به مشتریان خود برای خرید اعتباری سهام وام می‌دهند. سهامدار پس از مدتی باید وجوه دریافتی که براساس سازوکاری معین به طور امانت در اختیار دارد را تسویه نماید. (برای اطلاع از این امر به سایت کارگزاری مورد نظر مراجعه کنید)
بنابراین، سهامداران می‌توانند با دریافت اعتبار از کارگزاری‌ها سرمایه خود را به صورت اعتباری افزایش داده و اقدام به خرید نمایند.

5- تخفیف در کارمزدها

کارگزاران به عنوان نماینده سهامداران، در ازای کاری که انجام می‌دهند، کارمزد دریافت می‌کنند. تخفیف در کارمزد برای سهامدارانی که به طور دائم در بورس فعالیت دارند، حائز اهمیت می‌باشد. بنابراین، برخی کارگزاری‌ها برای سهامداران خود تخفیف کارمزد در نظر می گیرند. این میزان تخفیف در کارگزاری‌های مختلف، متفاوت است. معمولاً این تخفیف‌ها برای مشتریانی که با سرمایه های هنگفتی معامله می‌کنند، در نظر گرفته می‌شود.
برای اطلاع از درصد تخفیف کارمزد و چگونگی آن، به سایت کارگزاری مورد نظر مراجعه کنید.

6- صندوق‌های سرمایه‌ گذاری

صندو‌ق‌های سرمایه‌گذاری برای افرادی با میزان سرمایه کم که فاقد زمان و دانش کافی در بورس هستند، گزینه خوبی برای سرمایه‌گذاری می‌باشند. ریسک‌پذیری‌های متفاوتی در صندوق های سرمایه‌گذاری وجود دارد که هر شخص متناسب با ریسک‌پذیری خود می تواند آن صندوق را انتخاب کند. وجود این صندوق‌ها در یک کارگزاری نشان‌دهنده متخصص بودن و گسترده بودن خدمات آن می‌باشد. بنابراین، برای افرادی که تمایل به سرمایه‌گذاری در بورس را دارند اما سرمایه زیادی ندارند، صندوق‌ها گزینه خوبی برای جلب اعتماد آنها می‌باشند.
* درباره صندوق‌ها بیشتر بدانید.

7- سبدگردانی

سبدگردانی به این معنی است که اشخاص، مدیریت سهام خود را به شخصی که اطلاعات و دانش بورسی لازم در زمینه خرید و فروش در بازار سرمایه را دارد و مورد تایید سازمان بورس می‌باشد، می‌سپارند.
افراد جامعه به دلیل نداشتن دانش و وقت کافی برای سرمایه‌گذاری در بورس، می‌توانند از سبدگردان‌های کارگزاری‌ها استفاده کنند. سبدگردانی از خدمات دیگری است که کارگزاران در اختیار سهامداران قرار می‌دهند و به هنگام انتخاب کارگزاری باید به آن توجه داشت.
سبدگردان‌ها به دلیل با تجربه بودن در بورس بر اساس سرمایه اشخاص، سبدی متنوع برای آنها تشکیل می‌دهند.
مقاله پیشنهادی: سبدگردانی چیست؟

8- برگزاری کلاس ‌های آموزشی، مشاوره و تحلیل

برای خرید و فروشی موفق و پرسود، لازم است افراد دوره‌های آموزشی مرتبط با بورس را طی کنند. برخی کارگزاری‌ها خدماتی همچون تشکیل کلاس‌های آموزشی، تحلیل و همینطور مشاوره‌هایی در زمینه خرید و فروش به مشتریان خود ارائه می‌دهند. ارائه این خدمات، حس اعتماد در مشتریان ایجاد می‌کند و افراد را به سمت انتخاب کارگزاری مناسب سوق می‌دهد. این کلاس‌ها به صورت حضوری و غیرحضوری تشکیل می‌شوند.
برگزاری کلاس‌های آموزشی کارگزاری‌ها در فضای مجازی و صفحات وب از جمله روش‌هایی است که می‌تواند به افراد در انتخاب کارگزاری مناسب کمک کند.

9- پشتیبانی قوی و آنلاین  

پشتیبانی در کارگزاری نقش بسیار مهمی در جلب رضایت سهامداران دارد، به همین دلیل بسیار حائز اهمیت می‌باشد. افراد مبتدی به دلیل عدم آشنایی با بازار سرمایه برای برطرف نمودن ابهامات خود نیاز به پشتیبانی قوی دارند. بنابراین، لازمه این امر وجود افراد متخصص در این زمینه می‌باشد. پشتیبانی می‌تواند از طریق تلفن تماس و پشتیبانی اینترنتی انجام گیرد. 
برخی کارگزاری‌ها امکان پشتیبانی آنلاین در سامانه‌های معاملاتی خود را فراهم ساخته‌اند. از مزایای پشتیبانی آنلاین، امکان پاسخگویی سریع به مشتریان می‌باشد. بنابراین به هنگام انتخاب کارگزاری به این امر مهم توجه داشته باشید.

10- خرید اتوماتیک عرضه اولیه توسط کارگزاری

برخی سهامداران هنگام ارائه عرضه اولیه فرصت و زمان کافی برای ثبت آن را ندارند؛ از این رو، ممکن است با مشکلاتی مواجه شوند. به این منظور، برخی کارگزاری‌ها به طور اتوماتیک عرضه اولیه را برای سهامداران خریداری می‌کنند.
از آنجا که سهولت در خرید عرضه اولیه امری مهم در بازار سرمایه تلقی می‌شود، بهتر است هنگام انتخاب کارگزاری به آن توجه داشت.

سخن آخر

با توجه به مطالبی که گفته شد، به راحتی می‌توانید در انتخاب یک کارگزاری خوب تصمیم گیری کنید. در صورت نارضایتی، می‌توانید سهام خود را از طریق «تغییر کارگزار ناظر» به کارگزاری دیگری انتقال دهید. بنابراین، امکان تغییر کارگزاری نیز وجود دارد؛ همینطور هر شخص مجاز به انتخاب چند کارگزاری می‌باشد. پس در صورت انتخاب نادرست آن اجباری در ادامه همکاری وجود ندارد، نگران نباشید.