آموزش تصویری و قدم به قدم نحوه دسترسی و کارکرد ایزی تریدر
مقدمه ای از ایزی تریدر
هر شخص حقیقی و حقوقی برای ورود به بازار سرمایه و انجام معاملات خرید و فروش نیازمند دسترسی به سامانه معاملاتی میباشد که این امر با افتتاح حساب در یکی از کارگزاران بورس امکانپذیر است. 108 شرکت کارگزاری بورس در ایران ثبت شدهاند که واسطه اشخاص با بازار سرمایه میباشند. کارگزاران بورس، برای پاسخگویی به این نیاز (ورود به بازار و انجام معاملات) سامانههای معاملاتی مختلفی ایجاد کردهاند. سامانه معاملاتی ایزی تریدر ، یکی از این سامانهها میباشد که مختص کارگزاری بورس مفید است. در ادامه به آموزش این سامانه میپردازیم.
افتتاح حساب در کارگزاری مفید
گام نخست برای دسترسی به بازار از طریق ایزی تریدر ، ثبت نام سجام و افتتاح حساب در کارگزاری مفید است. کارگزاری مفید یکی از اولین کارگزاران بورس ایران است. این کارگزاری با ارائه سامانههای معاملاتی متفاوت، پاسخگوی نیاز تمامی فعالان بازار سرمایه میباشد. ایزی تریدر یکی از این سامانهها میباشد که به دلیل فضای ساده، مناسب افراد تازه وارد است. این سامانه همچنین با ایجاد امکانات ویژه، مورد علاقه تحلیلگران و حرفهایها نیز قرار گرفته است.
اگر شما در سامانه سجام ثبت نام کرده و احراز هویت شده باشید، میتوانید به صورت غیرحضوری و به راحتی مشتری کارگزاری مفید شوید.
بخش های مختلف ایزی تریدر
کلیه سامانه های معاملاتی از بخشهای مختلفی تشکیل شدهاند که هریک کاربردی ویژه دارند. این بخشها شامل پرتفویها (سپردهگذاری/لحظه ای)، دیده بان، تاریخچه سفارشات، گردش حساب و ... میباشد. در این قسمت، به طور جداگانه به شرح هریک از آنها میپردازیم.
1- جستجوی نماد در سامانه
هر یک از شرکتهای پذیرفته شده در بورس، متعلق به یک صنعت میباشد. در این قسمت، نمادهای متعلق به هر صنعت در گروه بندی جداگانه ای وجود دارد. جستجوی نماد مورد نظر، و یا مشاهده نمادهای موجود در صنعتی خاص در این قسمت امکانپذیر است. این بخش همچنین امکان مقایسه بین نمادهایی که در یک صنعت قراردارند را به کاربران میدهد.
2- پرتفوی ها
پرتفوی در لغت به معنی سبد و کیف دستی میباشد. در سامانه معاملاتی، کلیه دارایی هر سهامدار در صفحهای قرار میگیرد که به آن پرتفوی گفته میشود. پرتفوی به دو بخش سپردهگذاری و لحظهای تقسیم میشود. پرتفوی سپردهگذاری، نشان دهنده دارایی موجود سهامداران میباشد، در حالی که پرتفوی لحظهای علاوه بر این موضوع، میزان سود و زیان حاصل از دارایی را نیز نشان میدهد. داراییهای موجود در این قسمت (پرتفوی سپرده گذاری) قابلیت فروش دارند. (از آنجایی که در پرتفوی لحظهای، امکان بروز خطا وجود دارد، بهتر است در معاملات خود تنها به آن بسنده نکنید)
3- افزودن لیست دیده بان در ایزی تریدر
این بخش از سامانه معاملاتی به منظور زیرنظر داشتن سهمها طراحی شده است. بسیاری از سهمها مستعد رشد میباشند، درحالی که هنوز در موقعیت خرید قرار نگرفتهاند و یا بالعکس. در جستجوی هر روزه این سهمها علاوه بر اتلاف وقت، امکان فراموش کردن آنها نیز وجود دارد. در این مواقع، با افزودن نماد به لیست دیدهبان، میتوان سهم را زیر نظر داشت و در موقعیت مناسب وارد سهم شد. هر شخص میتواند چند دیدهبان ایجاد کرده و مطابق با عملکرد خود، بر آنها نظارت داشته باشد.
4- تاریخچه سفارشات
تاریخچه تمامی سفارشات ثبت شده در هسته معاملات، در این بخش قرار دارد. این اطلاعات شامل: تاریخ، ساعت، نوع سفارش(خرید /فروش)، نماد، حجم، قیمت و وضعیت سفارش میباشد. وضعیت سفارش، چهار حالت مختلف دارد. انجام شده، ویرایش شده، منقضی شده و خطا، چهار حالت موجود میباشند که در قسمت وضعیت سفارش ثبت میشود. در صورت بروز خطا در سفارش، علت آن در این قسمت ذکر میگردد.
5- گردش حساب
ورود و خروج پول به حساب بورسی، وجه حاصل از فروش هر سهم و مبلغ کسر شده بابت خرید هر سهم در این بخش ایزی تریدر قابل مشاهده میباشد. اشخاص اطلاعات وجوه خود را، در این قسمت به صورت جزء به جزء میتوانند رصد کنند. فیلتر موجود در این بخش، این امکان را به کاربران میدهد که در بازه زمانی مورد نظر خود، حسابشان را زیر نظر بگیرند.
6- ایزی فیلتر
کاربران میتوانند نمادهای حساس بازار را در این قسمت مشاهده کنند. نمادهای صف فروش، صف خرید، درآستانه صف (خرید/فروش) شدن از این قبیل میباشند. نمادهایی که اشباع خرید و فروش شدهاند نیز در این بخش سامانه معاملاتی قابل مشاهده است. (اشباع خرید، به ادامه خرید اوراق بهادار بیش از ارزش ذاتی آن و اشباع فروش، به ادامه فروش اوراق بهادار کمتر از ارزش ذاتی آن گفته میشود)
کاربران با استفاده از ابزارهای تعریف شده در این قسمت، میتوانند فیلتری مطابق با استراتژی خود طراحی کنند. این فیلترها میتوانند براساس متغیر مورد نظر کاربر تعریف شوند. بعنوان مثال، نمادهایی که حجم معاملات آنها بیش از مقدار مشخصی باشد به کاربر نمایش داده شوند.
7- ایزی چارت
به منظور دسترسی کاربر به فضای تحلیلی مناسب، این بخش در ایزی تریدر طراحی شده است. معامله گران با استفاده از این فضا میتوانند نماد مورد نظر خود را از لحاظ تکنیکالی بررسی نمایند.
8- پیام ها
در این بخش از سامانه، پیامهای ناظر بازار در خصوص کلیه نمادها، که در طول روز معاملاتی منتشر میگردد، قرار میگیرد. پیامهای فوری و پیامهای ناظر سهم های موجود در پرتفوی، در قسمتی مجزایی قرار دارند تا از سایر پیامها متمایز شوند.
9- نمای بازار
این بخش از ایزی تریدر ، دارای چهار سربرگ میباشد که اطلاعات لحظه ای و کلی بازار را در اختیار کاربران میگذارد. این چهار قسمت شامل: نمای کلی، بیشترین، سابقه، سایر شاخصها میباشد.
نمای کلی
در نمای کلی، اطلاعاتی نظیر: شاخص بورس، تعداد نماد های مثبت، منفی و بدون تغییر (بورس/فرابورس) قرار دارد؛ همچنین تعداد، ارزش و حجم معاملات بورس و فرابورس نیز بطور جداگانه در این قسمت ثبت میشود.
بیشترین
نمادهایی که در طول روز معاملاتی دارای بیشترین بازدید، تقاضا، عرضه، حجم، افزایش و یا کاهش قیمت هستند، در این قسمت از سامانه معاملاتی قابل مشاهده میباشند.
سابقه
میزان تغییرات شاخص بورس و (بالاترین، پایین ترین و آخرین) میزان شاخص ثبت شده در روز، در این قسمت درج میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد شاخصها به مقاله آشنایی با مفهوم شاخص در بورس مراجعه نمایید.
سایر شاخصها
مقدار شاخصهای مهم دیگر از قبیل: شاخص پنجاه شرکت فعالتر، سی شرکت بزرگتر، صنعت و قیمت (هم وزن) در این قسمت میباشد.
10- تغییر چیدمان
کاربران جهت سهولت کار و همچنین مطابق با سلیقه شخصی، میتوانند محیط ایزی تریدر خود را تغییر دهند.
11- پروفایل
بسیاری از عوامل کلیدی ایزی تریدر ، در قسمت پروفایل تعبیه شده است. برخی از این عوامل در بالا ذکر نشده اند که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.
واریز وجه
در این قسمت، شارژ حساب بورسی به منظور خرید اوراق بهادار امکانپذیر میباشد. کاربران مبالغ زیر 50 میلیون تومان را از قسمت واریز آنی، شارژ مینمایند که همان لحظه در سقف خرید آنان اعمال میشود. واریز مبالغ بیش از 50 میلیون تومان، در بخش ثبت فیش واریزی امکانپذیر است. در این روش، ابتدا معاملهگران از طریق مراجعه به بانک و واریز وجه به یکی از حسابهای کارگزاری مفید، اقدام به شارژ حساب مینمایند. پس از واریز مبلغ در بانک، کاربران با ثبت اطلاعات دقیق واریزی و همچنین بارگزاری تصویر فیش مربوطه، منتظر اعمال شارژ حساب خود در سقف خرید میمانند. زمان اعمال شارژ حساب، معمولاً قبل از شروع روز معاملاتی بعد میباشد.
برداشت وجه
معاملهگران، در صورت نیاز میتوانند مبلغ موجود در سقف خرید را به حساب بانکی خود انتقال دهند. به این منظور، آنها باید با مراجعه به بخش برداشت وجه سامانه، مبلغ درخواستی و تاریخ واریز را مشخص نمایند.
یادداشتها
با استفاده از این بخش، میتوانید نکاتی که در مورد نماد ها در نظر دارید را ثبت کنید و مانع از فراموشی این نکات شوید.
هشدارهای درون برنامه ای
بخش جذاب هشدار، به این منظور طراحی شده تا معاملهگران بتوانند از تغییرات مدنظر خود مطلع شوند. سازوکار این بخش از سامانه، به این صورت میباشد که نماد مورد نظر را جستجو کرده و اعلام میکنید در صورتی که شرط تعیین شده برقرار شد، شما را در جریان بگذارد.
تغییر کارگزار ناظر
افراد با استفاده گزینه تغییر کارگزار ناظر میتوانند سهم های خود را به کارگزاری مفید انتقال داده و از طریق این سامانه اقدام به معامله در آن نماد کنند. پس از ثبت درخواست، در صورت وجود این نماد در پرتفوی سپردهگذاری مرکزی سهامدار، نماد 1 الی 2 روز کاری بعد به پرتفوی شخص اضافه میشود. اطلاعات تکمیلی در این خصوص در مقاله نحوه تغییر کارگزار ناظر گردآوری شده است.
امضای توافقنامه ها در سامانه
هر کاربر قبل از انجام معاملات خود، موظف به امضای تعدادی توافقنامه میباشد که توسط کارگزاری ارائه شده است. نحوه امضای این توافقنامه ها در هر کارگزاری میتواند متفاوت باشد. توافقنامهها در کارگزاری مفید میتواند به صورت غیرحضوری و از طریق سامانه ایزی تریدر نیز امضا شود. این دسترسی در بخش پروفایل قسمت توافقنامه ها قرار دارد.
تنظیمات سامانه
اعمال تغییرات ظاهری و تنظیمات پیش فرض سفارشات و پرتفوی، در بخش تنظیمات سامانه تعبیه شده است. کاربران با توجه به سلیقه شخصی و استراتژی معاملاتی خود، میتوانند اقدام به تغییر این تنظیمات نمایند.
بازخورد
این بستر، به منظور دریافت انتقادات و پیشنهادات در خصوص نحوه عملکرد سامانه و خدمات کارگزاری فراهم شده است. کاربران میتوانند نظرات و درخواستهای خود را از این طریق، به کارگزاری منتقل نمایند.
راه اندازی مجدد و سابقه ورود و خروج به سامانه
راهاندازی مجدد، به منظور بارگذاری مجدد صفحه بورسی کاربر، بدون نیاز به درج دوباره نام کاربری و کلمه عبور به کار میرود. در بخش سابقه ورود و خروج، اطلاعاتی نظیر: تاریخ، ساعت و نحوه (ورود/خروج) به سامانه، ثبت میشود. با استفاده از این قابلیت، در صورت ورود شخص دیگری، کاربر میتواند از این بخش متوجه شود و اقدام به تغییر نام کاربری و کلمه عبور خود نماید.
12- اطلاعات لحظه ای نماد در ایزی تریدر
با کلیک بر روی هر نماد، اطلاعات لحظهای نماد در سمت چپ سامانه ظاهر میشود. معاملهگران با مشاهده این اطلاعات، میتوانند وضعیت نماد را بررسی کرده و در تصمیمات خود اعمال نمایند. آموزش مفاهیم تابلوخوانی و متغیرهای کاربردی نماد، در مقاله آشنایی با سایت tsetmc و تابلوخوانی آورده شده است.
پشتیبانی آنلاین ایزی تریدر
در طول جلسه معاملاتی، ممکن است سامانه دچار خطایی شود و یا سوالی برای کاربر پیش آید که بسیار مهم و تاثیر گذار است؛ در این مواقع، کاربر میتواند سؤال و مشکل خود را از طریق پشتیبانی آنلاین با کارشناسان کارگزاری در میان گذاشته و آن را برطرف کند. دسترسی به پشتیبانی آنلاین در ایزی تریدر در قسمت بالایی پرتفوی لحظه ای قرار دارد.
جمع بندی
ایزی تریدر ، یک سامانه معاملاتی است که به کارگزاری مفید اختصاص دارد. افرادی که در سامانه سجام ثبت نام کرده و دارای کد بورسی باشند، با افتتاح حساب در کارگزاری مفید، میتوانند از طریق این سامانه، سفارشات خود را در هسته معاملات ثبت کنند. این سامانه دارای محیطی ساده، مناسب افراد تازه کار و همچنین امکانات مختلف بوده تا پاسخگوی نیاز تمام فعالان بازار سرمایه باشد.