چگونه وارد بورس شویم؟ | آموزش نحوه سرمایه گذاری در بورس
از اولین اقدامات یک سرمایه گذار، انتخاب بازار مناسب برای سرمایه گذاری است. سرمایه گذار با توجه به میزان سرمایه، دانش، تجربیات و ریسک پذیری این بازار را انتخاب می کند. چند سال اخیر در میان بازارهای سرمایه گذاری موجود، بازار بورس علاقه مندان زیادی را به خود جلب کرده است. اگر شما نیز به فکر سرمایه گذاری در این بازار جذاب هستید اما نمی دانید چگونه وارد بازار بورس شوید، این مطلب دقیقا برای شما نوشته شده است. در این مقاله نحوه سرمایه گذاری و روش های صحیح سرمایه گذاری در بورس را به طور مفصل شرح خواهیم داد.
مزایای سرمایه گذاری در بازار بورس
برخی مزایای سرمایه گذاری در بازار بورس عبارتند از:
- کسب سود: با افزایش قیمت سهم و اختلاف حاصل از خرید و فروش آن، سهامداران سود بدست می آورند. نوع دیگر سود، سود نقدی است که با نگهداری سهم تا مجمع سالانه به سهامداران برخی شرکت ها تعلق میگیرد.
- حمایت قانونی: کلیه فعالیت های انجام شده در بازار بورس ، تحت نظارت سازمان بورس اوراق بهادار می باشد. فعالیت ها و معاملات قانونی در چارچوب مقررات این سازمان انجام می شود. همه سهامداران و فعالان در این زمینه از حمایت قانونی برخوردار هستند.
- حفظ سرمایه در مقابل تورم: با گذر زمان، داراییهای شرکت مشمول تورم شده و ارزش آن نیز بیشتر میشود، در نتیجه ارزش سهام شرکت افزایش مییابد. با سرمایهگذاری در بازار بورس ، ارزش دارایی فرد در مقابل تورم حفظ میشود.
- سهولت نقدشوندگی: در بازار سرمایه بدون نیاز به واسطه، اشخاص در کمترین بازه زمانی، می توانید سهام خود را فروخته و پول خود را دریافت کنید. زمان لازم برای برگشت پول به حساب بانکی شما، در صورت مجاز بودن وضعیت سهام، حداکثر 48 ساعت می باشد.
- عدم محدودیت در میزان سرمایه گذاری: برای ورود به بازار سهام و انجام معاملات، شما حداقل به سرمایه ای حدود ۵۰۰ هزار تومان نیاز دارید. این در حالی است که برای شروع یک کسب و کار و یا ورود به بازارهای دیگر به مبالغ بالاتری نیاز است.
- بهره گیری از معافیت مالیاتی: سود حاصل از مزایای سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار از طریق معافیت یا تخفیف مالیاتی به دست می آید. همچنین شرکتهای پذیرفته شده در بورس نیز از مزایای معافیت مالیاتی برخوردار می باشند.
- تنوع بازه زمانی سرمایه گذاری: بازه زمانی سرمایهگذار در بازار بورس متفاوت است. هر سرمایهگذار می تواند با هر بازه زمانی وارد بازار شود. عدهای با هدف سرمایهگذاری کوتاه مدت و سودهای دورهای و عدهای نیز با هدف سرمایهگذاری میان مدت وارد بازار بورس میشوند.. عدهای نیز با هدف سرمایهگذاری طولانی مدت وارد بازار بورس میشوند.
- سهولت سرمایه گذاری: معاملات از طریق سامانه های معاملاتی آنلاین انجام می شود.
- کشف صحیح قیمت: از آنجایی که بازار بورس شباهت زیادی به بازار رقابت کامل دارد، قیمت سهام در آن با توجه به عرضه و تقاضای آن و همچنین توافق میان خریداران و فروشندگان مشخص میشود. حضور تعداد زیاد خریداران و فروشندگان کمک شایانی به شکل گیری این بازار می کند.
چگونه وارد بورس شویم؟
به قول آقای وارن بافت معروف: «سرمایه گذاری یعنی ما در حال حاضر از مصرف، صرف نظر می کنیم تا بتوانیم در آینده بیشتر مصرف کنیم».
با سرمایه گذاری منظم پول خود، ممکن است بتوانید با گذشت زمان آن را چندین برابر کنید. بنابراین مهم است که هر چه زودتر سرمایه گذاری را شروع کنید. بورس بازار خوبی برای شروع است؛ چرا که حتی با خردترین سرمایه ها که برای سرمایه گذاری در هیچ بازاری مناسب نیستند هم می توان سهام خرید. چه 100 میلیون کنار بگذارید و چه بتوانید 500 هزار تومان اضافی را در ماه مدیریت کنید، می توانید وارد بازار بورس شوید. به خاطر داشته باشید که نکات زیادی را باید در مورد نحوه سرمایه گذاری در بورس برای دستیابی به موفقیت مالی بیاموزید. در ادامه گام به گام به شما آموزش خواهیم داد که چگونه وارد بازار بورس شوید.
گام اول: دریافت کد بورسی
برای ورود به بازار بورس اولین قدم دریافت کد بورسی است. به منظور دریافت کد بورسی ابتدا باید در سامانه سجام به نشانی sejam.ir مراجعه کرد و اطلاعات خود را ثبت نماییم. پس از ثبت نام در سجام یک کد رهگیری 10 رقمی به شماره همراه شما پیامک می شود. سپس باید احراز هویت شوید. احراز هویت سجام به دو روش آنلاین و حضوری امکان پذیر است.
احراز هویت آنلاین را می توانید از طریق اپلیکیشن های آپ و سیگنال انجام دهید. به منظور احراز هویت حضوری نیز می توانید به یکی از دفاتر پیشخوان منتخب سمات (سپرده گذاری مرکزی) نزدیک به محل سکونت خود مراجعه نمایید.
گام سوم: ثبت نام در کارگزاری
در گذشته برای ثبت نام در کارگزاری بورس منتخب خود، می بایست به یکی از شعب آن کارگزاری مراجعه می کردید. اما امروزه برخی کارگزاران بورس به منظور رفاه حال سرمایه گذاران امکان ثبت نام آنلاین آن هم تنها با چند کلیک را فراهم کرده اند. در ادامه برای آشنایی بیشتر با مراحل ثبت نام غیرحضوری در کارگزاری بورس، مراحل ثبت نام آنلاین در یکی از کارگزاری ها را شرح خواهیم داد.
در کادر نخست کد ملی و در کادر دوم شماره همراه خود را که در سامانه سجام ثبت کردید، وارد نمایید. دقت داشته باشید که شماره موبایل حتما باید در مالکیت خود شخص باشد. اگر کادر سوم نمایش داده شد، یک رمز عبور (مثلا Aa@123456) برای خود تعریف نمایید. در کادر چهارم نیز کد امنیتی که در تصویر مشاهده می کنید وارد نمایید و دکمه ثبت را بزنید.
سپس یک کد 4 رقمی از شرکت کارگزاری به شماره همراه شما ارسال می شود. کد را در این قسمت وارد کنید.
اکنون به منظور دریافت اطلاعات از سامانه سجام، یک کد 5 رقمی از سجام به شماره همراه شما پیامک می شود. کد را در این قسمت وارد کنید.
اطلاعات هویتی خود را چک کرده و اگر از صحت آن اطمینان دارید دکمه تایید را بزنید. چنان چه اطلاعات شما نیاز به ویرایش داشته باشد باید به قسمت ویرایش اطلاعات در سامانه سجام مراجعه کنید.
اطلاعات مالی خود را بررسی کرده و در صورت اطمینان از صحت آن دکمه تایید را بزنید.
قراردادها و قوانین را مطالعه نموده و در صورت موافقت تیک عبارت "توافقنامه ها را مطالعه و تمامی قوانین را میپذیرم" را بزنید.
سپس یک کد تایید به منظور تایید توافقنامه ها برای شما پیامک می شود. کد را در این قسمت وارد کنید.
ثبت نام شما تکمیل شد. ظرف کمتر از 24 ساعت نام کاربری و کلمه عبور معاملات برخط و نام کاربری و کلمه عبور آفلاین برای شما پیامک خواهد شد. لینک سامانه های معاملاتی آنلاین و آفلاین کارگزاری انتهای پیامک قرار دارد. با کلیک بر روی لینک و وارد کردن نام کاربری و کلمه عبور ارسالی، می توانید وارد پنل معاملاتی خود شوید.
نحوه سرمایه گذاری در بازار بورس
سرمایه گذاری در سهام یک راه عالی برای ایجاد ثروت با سهامداری شرکت های در حال رشد است. شروع کار برای بسیاری از مبتدیان ورود به بازار سهام می تواند دلهره آور باشد، اما می توانید در عرض چند دقیقه خرید سهام را شروع کنید.
نحوه سرمایه گذاری در بازار بورس به چه صورت است و چگونه در بورس سرمایه گذاری کنیم؟ ما در بازار بورس از اختلاف قیمت خرید و فروش سهام خود سود کسب می کنیم. بنابراین مهم است بدانیم کی، با چه قیمتی و به سهام چه شرکتی ورود کنیم و کی، با چه قیمتی از آن خارج شویم. یکی از ساده ترین و کم ریسک ترین راه های سرمایه گذاری در بورس، افتتاح حساب کارگزاری آنلاین و خرید صندوق های سهام با درآمد ثابت است که اصطلاحا به آن ها ETF گفته می شود. اگر با آن راحت نیستید، می توانید با یک متخصص برای مدیریت پورتفوی خود کار کنید. در هر صورت، می توانید به صورت آنلاین در بورس سرمایه گذاری کنید و با پول کمی شروع کنید.
در اینجا نحوه سرمایه گذاری در سهام و اصول اولیه نحوه شروع در بازار سهام وجود دارد، حتی اگر در حال حاضر اطلاعات زیادی در مورد سرمایه گذاری ندارید.
روش های سرمایه گذاری در بازار بورس
برای سرمایهگذاری در بازار بورس شما می توانید معاملات خود را به دو روش مستقیم و یا از طریق واسطه انجام دهید. اگر قصد معامله به صورت مستقیم دارید، لازم است با روش های علمی تحلیل و معامله گری آشنا شوید. اگر میخواهید به صورت غیرمستقیم در بورس سرمایهگذاری کنید، میتوانید از دو روش زیر استفاده کنید:
- سرمایه گذاری در بورس به واسطه سبدگردان ها
وظیفه شرکت های سبدگردان بورس، مدیریت سبد و سرمایهگذاری برای افرادی است که قصد ندارند به صورت مستقیم وارد معاملات بورس شوند. سبدگردان ها زمانی سود خود را از شما دریافت می کنند که سودی بیشتر از سود بانکی برای شما به دست بیاورند. 10% تا 40% سود حاصل از معاملات با توجه به سبد سرمایهگذار به این افراد تعلق میگیرد.
برای سرمایه گذاری از سبدگردان های معتبر، مجرب و دارای گواهی استفاده کنید. این افراد می توانند به نمایندگی از شما اقدام به معامله گری نمایند.
برای سبدگردانی نیاز به واریز پول به حساب شخص دیگری نمی باشد. تنها کافیست اطلاعات حساب کاربری خود را به سبدگردان بدهید. سبدگردانهای حرفهای معمولاً معاملات بیش از یک میلیارد تومان را میپذیرند. برخی معاملهگران خصوصی، سبدهای با سرمایه کمتری را نیز می پذیرند.
برای دریافت راهنمایی در خصوص سبدگردان های فعال و دارای مجوز فقط کافیست به بخش شرکت های سبدگردان در سایت نظارت مراجعه کنید.
- صندوق های سرمایه گذاری در سهام
صندوقهای سرمایهگذاری به نمایندگی از شما یک سبد با اطمینان بالا را تشکیل میدهند. معمولاً بازدهی صندوقها به بازدهی شاخص کل نزدیک است. صندوق ها به نمایندگی از شما سهم خرید و فروش می نمایند. معامله گران و افراد باتجربه در بازار سرمایه در این صندوق ها فعالیت می کنند.
یکی از مزیت های صندوق های سرمایه گذاری تنوع آن ها در نوع سرمایه گذاری است. از انواع صندوق های سرمایه گذاری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت
- صندوق سرمایه گذاری سهامی
- صندوق سرمایه گذاری مختلط
- صندوق سرمایه گذاری قابل معامله (ETF)
- صندوقهای سرمایه گذاری طلا
- صندوقهای سرمایه گذاری زمین و ساختمان
- صندوقهای سرمایه گذاری پروژه
- صندوق سرمایه گذاری نیکوکاری
- صندوق سرمایه گذاری شاخصی
- صندوق سرمایه گذاری اختصاصی بازارگردانی
- صندوق سرمایه گذاری جسورانه
برای مقایسه صندوق های سرمایه گذاری و همچنین کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید.
روشهای تحلیل سهام در بازار بورس
تحلیل بنیادی
تحلیل بنیادی یا تحلیل پایه، روشی است که در آن عوامل اثرگذار بر قیمت سهم مورد بررسی قرار می گیرد. کیفیت سهم و قابلیت خرید یا فروش آن در این روش بررسی می شود. سرمایه گذار پس از بررسی عوامل اثرگذار، ارزش ذاتی سهم و قیمت فعلی آن را بررسی می کند، سپس در مورد نگهداری سهم، خرید و یا فروش آن تصمیم گیری می نماید.
به عنوان مثال، در این نوع تحلیل اگر ارزش ذاتی سهم از قیمت فعلی بیشتر باشد، در نتیجه این سهم رشد قابل توجهی داشته و ارزش خرید دارد. اما اگر ارزش ذاتی سهم از قیمت فعلی کمتر باشد، قابل خرید نبوده و سرمایه گذاری که این سهم را خریده است بهتر است آن را بفروشد. در صورتی که ارزش ذاتی با قیمت فعلی یکسان باشد، خرید و فروش این سهم، سودی برای سرمایه گذار نخواهد داشت.
در تحلیل بنیادی، وضعیت شرکتهای رقیب، بررسی حاشیه سود، هزینهها، دارایی و سایر عوامل موجود در صورتهای مالی مورد بررسی قرار می گیرد.
برای اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله تحلیل فاندامنتال مراجعه نمایید.
تحلیل تکنیکال
در تحلیل تکنیکال، با بررسی روند قیمت سهم در گذشته می توان قیمت آینده سهم را پیش بینی نمود. تحلیلگران با بررسی نمودارها و روابط ریاضی قیمت آینده سهم را پیش بینی می کنند. در صورتی که قیمت سهم افزایش یابد، اقدام به خرید آن می نمایند. در این روش صورتهای مالی شرکت ها مورد بررسی قرار نمی گیرد.
مفاهیم و اصطلاحات رایج در بازار بورس که باید بدانید
اصطلاحات و مفاهیم پرکاربرد بازار بورس از جمله مواردی است که لازم است هر سرمایهگذاری با آن ها آشنا باشد.
شاخص کل
شاخص کل (TEDPIX)، عددی است که وضعیت کلی و همچنین روند رشد و افت بازار بورس را نشان می دهد. در بازار بورس شاخص های متفاوتی وجود دارد که یکی از آن ها شاخص کل می باشد. با بررسی شاخص کل می توان وضعیت فعلی و آینده بازار بورس را بررسی نمود.
نام دیگر شاخص کل، شاخص قیمت و بازده نقدی است. شاخص کل در میان فعالان بازار سرمایه و سرمایهگذاران از مهم ترین شاخص ها به شمار می رود. تغییرات شاخص کل بیانگر میانگین بازدهی سرمایهگذاران در بازار بورس است. این شاخص بیانگر سطح عمومی قیمت و سود سهام شرکتهای پذیرفته شده در بازار بورس می باشد.
ارزش خالص دارایی (NAV)
ارزش خالص دارایی (Net Asset Value) به معنای ارزش روز همه دارایی ها می باشد. این ارزش شامل سهام و مطالبات سود سهام می باشد. اصطلاح ارزش خالص دارایی (NAV) معمولاً در خصوص شرکتهای سرمایهگذاری، صندوقهای سرمایهگذاری مشترک، صندوقهای شاخصی (ETF) و سبدهای اختصاصی به کار می رود.
عرضه اولیه
عرضه اولیه (IPO) زمانی انجام می شود که سهام یک شرکت خصوصی برای اولین بار به عموم مردم عرضه شود. عرضههای اولیه معمولاً توسط شرکتهای کوچک و جوان که به دنبال سرمایه برای گسترش هستند، انجام میشود. شرکتهای بزرگ خصوصی که قصد تبدیل به شرکت های سهامی عام دارند، عرضه عمومی اولیه انجام میدهند.
درباره عرضه اولیه بخوانید.
ارزش ذاتی
ارزش ذاتی (Intrinsic value) به ارزش واقعی سهام یک شرکت گفته میشود. ارزش ذاتی (Intrinsic value) یکی از گزینه های کلیدی در تحلیل بنیادی می باشد. ارزش ذاتی سهام بر اساس ابعاد کسبوکار، صورتهای مالی، رشد و سودآوری شرکت در سالهای آینده و داراییها مشخص میگردد. تحلیلگران با محاسبه سودآوری شرکت در سالهای آینده، ارزش ذاتی شرکت را به دست میآورند.
سهام شناور آزاد (Free Float)
سهام شناور آزاد (Free Float)، سهامی است که سهامداران قصد نگهداری آن را ندارند. سهامداران با خرید آن دخالتی در مدیریت شرکت نداشته و تنها به خرید و یا فروش آن می پردازند. برای محاسبه میزان سهام شناور آزاد، لازم است ابتدا سهامداران راهبردی مشخص شوند. سهامداران راهبردی، سهامدارانی هستند که قصد واگذاری سهام خود را نداشته و قصد حفظ و نگهداری آن را دارند.
قیمت اسمی
قیمت اسمی، قیمت اولیه سهم در بازار می باشد. این قیمت از روز نخست در بازار بورس تهران برابر با 100 تومان (به ازای هر سهم) میباشد.
سود پیش بینی شده (EPS)
سود پیشبینی شده، سود عایدی شرکت (به ازای هر سهم) است که توسط شرکت مشخص می شود. در ابتدای سال مالی، هر شرکت سود تخمینی خود را براساس نظر هیأت مدیره شرکت محاسبه و به سهامداران اعلام می نماید. سود پیش بینی شده در قیمت سهم تاثیر مستقیم دارد. برای به دست آوردن EPS لازم است سود خالص شرکت (پس از کسر مالیات) را بر تعداد سهام تقسیم نمود.
تیم نظارت در تلاش است که آگاهی شما عزیزان را در خصوص بازار سرمایه افزایش دهد تا از بازار بورس برای خود ثروت خلق نمایید.