افزایش سرمایه در بورس خوب است یا بد؟ نکات مهم در افزایش سرمایه
بیشتر مردم به دنبال یک شبه پولدار شدن هستند و بورس را جای مناسبی برای تحقق این رویای خود میدانستند. پس از ورود تاریخی مردم به بازار سرمایه و ریزش تاریخی بازار مشخص شد که بورس حساب و کتاب دارد. در اینجا میخواهیم بگوییم سریع پولدار شدن در بورس ممکن است اما باید جزو حرفهایهای بازار باشید. نوعی کسب سود در بورس، نوسان گیری از سهام است که پر ریسکترین نوع معامله است. کسی که به دنبال سریع پولدار شدن است باید این ریسک را بپذیرد و شروع به کسب تجربه و علم بورسی نماید. در این مقاله به آموزش نوسان گیری از حق تقدم پرداخته ایم. این نوع معامله میتواند سود خوبی برای شما به ارمغان بیاورد. قبل از مطالعه این مقاله بهتر است ابتدا با نوسان گیری و اصول آن در بورس آشنا شوید. آشنایی با نوسان گیری در بورس ایران
حق تقدم چیست؟
حق تقدم نوعی اوراق بهادار است که شرکتها به منظور افزایش سرمایه از نوع آورده نقدی منتشر مینمایند. نماد حق تقدم همانند نماد خود سهم است با این تفاوت که در انتها نماد حرف ح اضافه شده است. به طور نمونه نماد شرکت البرز دارو دالبر بوده و نماد حق تقدم شرکت البرز دارو، دالبرح میباشد. نکته حائز اهمیت این است که این اوراق تنها دو ماه قابل معامله هستند. (البته ممکن است این مدت تمدید نیز شود که در سایت کدال اطلاعرسانی میگردد.)
دامنه نوسان اوراق حق تقدم چقدر است؟
دامنه نوسان این اوراق در شرکتهای بورسی، 10 درصد و در شرکتهای فرابورسی، 5 درصد میباشد. از این رو در اوراق حق تقدم شرکتهای بورسی، سهم مجاز به نوسان 20 درصدی میباشد. یعنی این نماد میتواند از منفی 10 تا مثبت 10 قیمت پایانی روز گذشته خود، معامله شود. این میزان از دامنه نوسان، جذابیت زیادی برای نوسان گیران بازار دارد زیرا اینگونه میتوانند در یک روز 20 درصد سود کسب نمایند. سود 20 درصدی بالاترین مقداریست که در یک روز معاملاتی بازار سرمایه میتوان کسب نمود. به همین دلیل این اوراق برای نوسانگیران جذابیت دارد. در ادامه فاکتورهای مهمی که در نوسان گیری باید بررسی شوند را بیان میکنیم.
سهام حق تقدم بخریم یا نه؟
این سوال بسیاری از فعالین بازار سرمایه است که در اینجا به آن پاسخ میدهیم. خرید حق تقدم و مدت نگهداری آن، کاملاً بستگی به استراتژی سهامدار دارد. ممکن است شخصی روز برگزاری مجمع شرکت، سهامدار بوده و تعدادی اوراق حق تقدم دارد؛ در این حالت شخص یا میتواند اوراق حق تقدم خود را به فروش برساند و یا مبلغ مورد نیاز به ازاء هر ورقه سهم را به حساب شرکت واریز نماید. در صورت واریز این مبلغ (به ازاء هر سهم حق تقدم مبلغ 1000 ریال) به حساب شرکت، پس از پایان مهلت دو ماهه حق تقدم، این تعداد از دارایی به اصل دارایی نماد اضافه میگردد. پس به طور کلی این به شخص سهامدار برمیگردد که قصد سهامداری بلند مدت دارد و یا کوتاه مدت. حال برخی افراد به دلیل بازه مجاز 20 درصدی این اوراق، اقدام به نوسان گیری در این نماد مینمایند.
لیست حق تقدمهای بورس
خوب برای نوسان گرفتن از حق تقدمها نیاز است تا ابتدا اوراق حق تقدمی که در حال حاضر قابل معامله هستند را بیابیم. مسلماً یافتن این اوراق از بین تعداد بالای نمادها در بورس تهران بسیار دشوار است، به این منظور کافیست فیلتری در دیدهبان بازار تعریف کنیم تا فقط اوراق حقتقدم را به ما نشان دهد. وارد قسمت دیدهبان سایت tsetmc شوید و طبق تصویر زیر بر روی قسمت فیلتر کلیک نمایید.
سپس یک فیلتر جدید تعریف کنید. کد زیر را کپی نموده و در آن جایگذاری نمایید. با این فیلتر کلیه حق تقدمهای قابل معامله در بازار به شما نمایش داده میشود.
(l18)[(l18).length-1]=='ح'
آموزش تکنیک های نوسان گیری از حق تقدم
برای یک نوسان گیری پرسود از اوراق حق تقدم باید نکات زیر را در نظر بگیرید.
- از آنجایی که افت قیمت به دلیل انتشار اطلاعیه و یا خبر رخ میدهد، باید بررسی کنید که این خبر مربوط به این سهم نباشد. یعنی اگر خبری که منتشر شده و تاثیر منفی بر سهم گذاشته به خود سهم مربوط میشود اقدام به نوسان گیری از آن سهم نکنید.
- بین قیمت سهم و اوراق حق تقدم آن اختلاف قیمت بیش از ۱۰۰ تومان وجود داشته باشد. (پس از خرید اوراق حق تقدم باید به ازاء تعداد دارایی از آن، مبلغ ۱۰۰ تومان به حساب شرکت واریز نمود. از این جهت هر چه اختلاف بین سهم و حق تقدمش بیشتر از ۱۰۰ تومان باشد آن سهم برای نوسانگیری مناسبتر است.)
- نمودار سهم و حق تقدم آن را از لحاظ تکنیکالی بررسی نمایید.(میدانیم که حق تقدم در کل به مدت ۶۰ روز قابل معامله است. از این رو برای بررسی تکنیکالی آن کافیست تایم فرم آن را در حالت ۱۵ دقیقه بگذارید.)
- قدرت خریدار بیشتر از قدرت فروشنده باشد. این پارامتر میتواند روند بازگشت قیمت را تعیین کند. هرچه قدرت خریدار بالاتر باشد قیمت سریعتر رشد کرده و ریسک معامله کمتر است.
- حجم معامله بیشتر از میانگین حجم در ماه باشد.
- برای نوسان گیری از حق تقدم بررسی تابلو معاملات و نمودار هم سهم و هم حق تقدم آن الزامیست. این شیوه کم ریسکترین حالت ممکن است.
- وجود روند صعودی در نمودار تکنیکالی سهم مهم است.
- در نظر داشته باشید که نوسانگیری از حقتقدم نباید به بیش از ۳ روز بیانجامد زیرا در این صورت احتمال ریزش آن بالا میرود.
نکته مهم در خصوص نوسان گیری
مهلت حق تقدم را حتما بررسی کنید. روال تبدیل اوراق حق تقدم به سهم، پروسه چند ماهه دارد لذا ممکن است اوراق را بخرید و در پایان روز نماد آن بسته شده و پول شما مدتها بلوکه بماند. برای جلوگیری از این اتفاق به سایت کدال مراجعه کرده و نماد را جستجو کنید. اطلاعیه مهلت استفاده از حق تقدم را گشوده و مطالعه نمایید. در این اطلاعیه زمان بسته شدن حق تقدم ذکر گردیده است حتما آن را در نظر بگیرید.
اندیکاتور چیست؟
ابتدا مختصری در خصوص اندیکاتورها توضیح میدهیم.
اندیکاتور یکی از ابزارهایی است که به منظور تحلیل تکنیکالی یا همان تحلیل از روی نمودار کاربرد دارد. اندیکاتورهای متعددی تعریف و کشف شدهاند که در تحلیل بسیار مفید و کاربردی هستند. این ابزار با بررسی قیمت و حجم معاملات سهام، اطلاعاتی نظیر جهت و شدت روند در اختیار تحلیلگران قرار میدهد. تحلیلگران این اطلاعات را در راستای تایید، پیشبینی و یا هشدار استفاده مینمایند و بر طبق این اطلاعات اقدام به خرید و فروش مینمایند.
بهترین اندیکاتور برای نوسان گیری
بسیاری از تحلیلگران اندیکاتور rsi را بعنوان بهترین اندیکاتور برای نوسانگیری معرفی و استفاده مینمایند. اگر نوسان قیمت را یک محدوده ۰ تا ۱۰۰ در نظر بگیریم، این اندیکاتور دارای دو خط افقی موازی در قسمت ۳۰ و ۷۰ میباشد که نوسان در هر محدوده بیانگر موضوع خاصی است. با تحلیل تکنیکالی این اندیکاتور نیز میتوان نقاط کف و سقف قیمتی را یافت. زمانی که خط روند به زیر محدوده ۳۰ رفت اصطلاحا اشباع فروش رخ داده و فروشندگان بطور هیجانی اقدام به فروش سهام خود میکنند. با ریزش قیمت سهم و آمدن خط روند به زیر این محدوده میتوان آماده تغییر روند بود و در نقطه مناسب وارد سهم شد. همچنین زمانی که خط روند خط ۷۰ را شکسته و به بالای آن صعود میکند اصطلاح اشباع خرید رخ داده که باید آماده تغییر روند و اصلاح قیمت را داشت.
جمعبندی
نوسانگیری یک شیوه کسب سود در بازار سرمایه میباشد که میتوان گفت این شیوه پر ریسکترین معامله در بازار است. به دلیل ریسک بالای این نوع سرمایهگذاری و کسب سود از آن، این شیوه حداقل تا کسب علم و تجربه کافی در بورس، به سهامداران و سرمایهگذاران توصیه نمیگردد.