تجمیع دو کد بورسی یعنی چه؟ آموزش گام به گام اصلاح مشخصات در بورس

بروزرسانی در11 شهریور 1403
اگر دارای دو کد بورسی شدید، نگران نباشید! با استفاده از درگاه یکپارچه ذینفعان می توانید مشخصات خود را اصلاح کنید و به معاملات خود ادامه دهید.

ورود به بازار سرمایه اخیرا تنها با ثبت‌نام در سجام (سامانه جامع اطلاعات مشتریان) امکان‌پذیر است. سهامداران قدیمی نیز از این قاعده مستثنی نیستند و باید اطلاعات خود را در سامانه سجام ثبت نمایند. نکته قابل ذکر این است که، سهامداران گذشته، خود دارای کد بورسی بوده‌اند؛ اما پس از ثبت‌نام در سامانه سجام کد بورسی جدید دریافت می‌کنند. این امر منجر به خطای دو کده بودن سهامدار گشته و معاملات او را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. این امر چرا رخ می‌دهد؟

زیرا، کد بورسی همانند کد ملی اشخاص، باید منحصر به فرد باشد؛ اما سهامداران قدیمی با ثبت‌نام در سامانه سجام دارای دو کد بورسی می‌شوند. تا زمانیکه این خطا برطرف نگردد، شخص نمی‌تواند سهم خود را معامله نماید. در اینجا، نحوه جلوگیری از بروز این خطا و برطرف نمودن این اختلال را بیان نموده‌ایم.

چگونه دو کد بورسی را به یک کد بورسی تبدیل کنیم ؟

همانطور که گفته شد، کد بورسی همانند کد ملی، در برگیرنده اطلاعات هویتی فرد می‌باشد. در صورت مغایرت اطلاعات هویتی، قدیمی و غیرفعال بودن کد بورسی، شخص مانع انجام معاملات می‌شود. راه حل این امر، تجمیع کد می‌باشد. این فرایند را می‌توان از طرق ذیل انجام داد:
1. مراجعه به دفاتر پیشخوان دولت؛ پس از ثبت نام و احراز هویت در سامانه سجام با در دست داشتن مدارک هویتی 
2. مراجعه به میز خدمت الکترونیک؛ در وب سایت درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه
3. مراجعه حضوری به شرکت سپرده‌گذاری مرکزی

  • شرکت سپرده‌گذاری مرکزی واقع در تهران، بلوار کشاورز، خیابان شهید نادری، تقاطع خیابان ایتالیا، پلاک 13 می‌باشد.
  • برای برقراری ارتباط با شرکت سپرده‌گذاری مرکزی با شماره 02188971525 تماس حاصل فرمایید.

در ادامه راهنمای تجمیع دو کد را برای شما شرح خواهیم داد.

راهنمای تجمیع دو کد

همانطور که پیش‌تر گفتیم، برای تجمیع دو کد و اصلاح مشخصات، از وب سایت درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه استفاده می‌شود. امکان انجام این کار از طریق میز خدمت الکترونیک در این درگاه وجود دارد.

میز خدمت الکترونیک

میز خدمت الکترونیک یا سامانه پیشخوان ارباب رجوع، ویژگی‌هایی را دارا می‌باشد؛ از قبیل:

  • اطلاع‌رسانی؛ در ارتباط با خدمات ارائه شده در میز خدمت الکترونیک از جمله قوانین و مقررات، گردش کار، مدت زمان انجام خدمت، شکایات و پیگیری، هزینه‌های مورد نیاز برای دریافت خدمات و …
  • امکان ارائه مدارک در قالب فرم‌های الکترونیکی و ارسال آنها 
  • امکان انجام کلیه استعلامات
  • امکان تحویل خدمت به صورت الکترونیکی
  • امکان ارائه کد رهگیری اختصاصی و منحصر به فرد برای ارباب رجوع
  • ارسال پیامک برای اطلاع‌رسانی به مشتری
  • نظرسنجی ارباب رجوع

حال که با خدمات میز خدمت الکترونیک آشنا شدیم، در ادامه به راهنمای استفاده از آن می‌پردازیم.

پس از ورود به سامانه ddn.csdiran.ir با کلیک بر روی یکی از آیکون‌های میز خدمت الکترونیک (در تصویر زیر جایگاه آن در این سامانه نشان داده شده است) وارد میز خدمت الکترونیک شوید.

پس از وارد شدن به میز خدمت الکترونیک، مطابق با تصویر، گزینه ثبت درخواست را انتخاب نمایید.

  • داشتن کد رهگیری الزامی نیست.

پس از انتخاب گزینه ثبت درخواست، وارد صفحه زیر می‌شوید. در اینجا، شما باید موضوع درخواست خود را انتخاب کنید. در ارتباط با تجمیع دو کد، گزینه درخواست اصلاح مشخصات را انتخاب و وارد مرحله بعد شوید.

پس از انتخاب موضوع مطابق با درخواست خود، در صورتی که ولی یا نماینده قانونی شخص دیگری باشید گزینه ولایتاً/قیماً را انتخاب، در غیر این صورت اصالتاً را انتخاب کنید.
- پس از مطالعه کامل، قسمت مطالب را مطالعه نموده و موافقم را تیک بزنید.
- کد امنیتی را درج کرده، کد بورسی قدیمی و اشتباه خود را در قسمت خواسته شده وارد کنید.
- مدارک خواسته شده و برگه سهام مورد نظر خود را بارگذاری نمایید.
- متن درخواست خود را به طور خلاصه وارد کرده و بر روی ایجاد درخواست کلیک کنید.

نمونه ای از متن درخواست:
با سلام. خواهان درخواست اصلاح کد بورسی ............ (غیرفعال/اشتباه) به کد بورسی ............ (فعال/صحیح) در نماد ........... هستم. لطفا هرچه سریعتر اقدامات لازم را مبذول فرمایید. با تشکر

  • پس از وارد کردن درخواست و ایجاد آن، می‌توانید فایل PDF آن را دریافت نموده و چاپ بگیرید. در تصویر شماره 2 با کلیک بر روی گزینه دریافت می‌توانید درخواست خود را چاپ گرفته و در دست داشته باشید.

زمان خرید و فروش پس از تجمیع دو کد

دو کده بودن که پیش‌تر با توضیحات، رفع و تجمیع آن آشنا شدید، مانع از انجام برخی معاملات سهامداران می‌شود. با توجه به آموزش و یادگیری تجمیع دو کد، فرد پس از رفع این مشکل و دریافت کد یکتا و منحصر به فرد خود، انجام معاملات را از سر می‌گیرد. حداقل 3 روز و حداکثر 60 روز پس از ثبت درخواست خود در وب سایت درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه می‌توانید کد بورسی یکتای خود را دریافت کنید. بنابراین، پس از گذشت زمان ذکر شده سهامدار مجاز به انجام معاملات خود می‌شود. سهامداران گاهی پس از رفع و تجمیع دو کد، اختلالات دیگری را تجربه می‌کنند! این اختلالات می‌تواند موارد زیر باشد:

  • سهام شرکت مورد نظر در وب سایت درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه موجود نباشد!
    در این حالت؛ سهامدار از طریق همین درگاه می‌تواند درخواستی تحت عنوان استعلام مدارک و مستندات جهت توثیق و فرایندهای مرتبط را ثبت نماید. پس از ثبت درخواست و گذشت حداکثر 60 روز می‌توانید سهام مورد نظر را در وب سایت درگاه یکپارچه ذینفعان مشاهده کنید.
  • سهام شرکت مورد نظر در پرتفوی سهامدار موجود نباشد!
    در این حالت؛ سهامدار برای اضافه شدن سهام مورد نظر به پرتفوی سپرده‌گذاری در سامانه معاملاتی کارگزاری منتخب، از طریق تغییر کارگزار ناظر اقدام می‌نماید. پس از تغییر ناظر زدن، سهامدار مجاز به انجام معاملات خود (در راستای سهام مورد نظر) می‌شود.

تغییر ناظر

تغییر ناظر؛ منتقل کردن سهام از یک کارگزاری به کارگزاری دیگر می‌باشد، که براساس کیفیت و نوع ارائه خدمات صورت می‌گیرد. سهامدار ممکن است به دلایل مختلف خواستار تغییر کارگزار ناظر باشد. این امر، از طریق تغییر ناظر زدن در سامانه معاملاتی کارگزاری منتخب و انتقال سهام به پرتفوی سپرده‌گذاری امکان‌پذیر می‌باشد.

نکاتی درباره کد بورسی

  • دریافت کد بورسی منوط به هیچگونه مدرک تحصیلی نمی‌باشد. بنابراین، همه اشخاص مجاز به دریافت کد بورسی برای انجام معاملات آنلاین می‌باشند. 
  • با دریافت کد بورسی می‌توان تمامی معاملات اوراق بهادار را در بازارهای بورس و فرابورس، اوراق مشارکت، اوراق اجاره، اوراق تسهیلات مسکن و … انجام داد.
  • با ثبت نام در سامانه سجام و احراز هویت، امکان دریافت کد بورسی به صورت غیرحضوری وجود دارد. با ثبت نام در کارگزاری‌های مجاز بورس اوراق بهادار معاملات انجام خواهد شد. 
  • دقت کافی در انتخاب کارگزاری مناسب و خوب بسیار حائز اهمیت است.
  • نکته قابل توجه اینکه، به هنگام ثبت نام در کارگزاری هیچگونه مبلغی برای ثبت نام دریافت نمی‌شود. در واقع اصلی‌ترین منبع درآمد کارگزاری‌ها از محل کارمزد می‌باشد که به هنگام انجام معاملات کسر می‌شود. 
  • انجام معاملات در ساعت مجاز در هر زمانی امکان‌پذیر است؛ اما اگر پس از یک مدت طولانی (مطابق قانون؛ 90 روز) از انجام معاملات پرهیز شود، حساب آنلاین غیرفعال می‌شود و برای فعال شدن مجدد آن باید از طریق کارگزاری‌ها اقدام نمود. 
  • کد بورسی همانند کد ملی منحصر به فرد می‌باشد؛ اما افتتاح حساب همانند بانکها می‌توانند در چند کارگزاری صورت بگیرند. بنابراین، شما می‌توانید در کارگزاری‌های متفاوت، از کدهای معاملاتی آنلاین متفاوتی استفاده کنید. 
  • کد بورسی یکتای هر شخص ممکن است به چند کد بورسی تبدیل شود! این امر به دلایلی که در متن مقاله مشاهده نمودید، برای سرمایه‌گذاری قدیمی اتفاق می‌افتد. با تجمیع کد و رفع دو کده بودن به کد بورسی یکتای خود دست یابید.

سهامداران عزیز...

اگر به هر دلیلی دارای دو کد بورسی شدید نگران نباشید. با استفاده از راهنمای میز خدمت الکترونیک در وب سایت درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه می‌توانید برای تجمیع دو کد و یا بیشتر اقدام نمایید.
در صورتی که در سبد دارایی در وب سایت درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه سهام مورد نظر با کد فعال را مشاهده می‌کنید اما در پرتفوی سپرده‌گذاری کارگزاری منتخب موجود نیست، از طریق تغییر ناظر زدن، سهام را به پرتفوی خود اضافه نمایید.

تیم نظارت جهت پاسخگویی به سوالات، در خدمت شما همراهان عزیز می‌باشد.