کد بورسی چیست؟ چگونه کد بورسی را در سجام استعلام بگیریم؟
ورود و سرمایهگذاری در بازار بورس مستلزم داشتن یک کد کاربری منحصر به فرد است که کد بورسی نامیده میشود. کد بورسی چیست؟ کد بورسی یا کد معاملاتی کدی است که با آن در بازار بورس شناسایی میشوید. در این مطلب به تعریف کد بورسی و مفاهیم پیرامون آن میپردازیم؛ همچنین، مراحل دریافت کد بورسی از طریق سامانه سجام را به طور گام به گام شرح خواهیم داد.
مراحل دریافت کد بورسی از طریق سامانه سجام؟
در گذشته که نقش خدمات آنلاین و غیرحضوری تا این حد پررنگ نبود، کد بورسی گرفتن کمی پیچیده و دشوار بود. امروز با پشت سر گذاشتن چند مرحله میتوان به آسانی صاحب کد بورسی شد. مراحل دریافت کد بورسی عبارتند از:
- ثبت نام در سامانه سجام: برای دریافت کد بورسی، ابتدا باید در سامانه جامع اطلاعات مشتریان (سجام) ثبت نام کنید. برای این کار به آدرس www.sejam.ir مراجعه کرده و با استفاده از اطلاعات هویتی خود (شناسنامه و کارت ملی) ثبت نام کنید.
- احراز هویت: پس از ثبت نام در سامانه سجام، باید احراز هویت خود را به صورت حضوری یا غیر حضوری انجام دهید.
- احراز هویت حضوری: به یکی از شعب کارگزاریها یا دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کنید.
- احراز هویت غیر حضوری: از طریق اپلیکیشنهای سجام برخی از کارگزاریها
- دریافت کد بورسی: پس از افتتاح حساب در کارگزاری، کد بورسی شما به طور خودکار توسط سمات صادر شده و به شما ابلاغ میشود.
- افتتاح حساب در کارگزاری: پس از احراز هویت، میتوانید به منظور شروع معاملات خود در بورس در یکی از کارگزاریهای عضو بورس اوراق بهادار حساب کاربری افتتاح کنید.
دریافت کد بورسی برای افراد زیر 18 سال
افراد زیر 18 سال نیز میتوانند برای دریافت کد بورسی اقدام کنند. مراحل دریافت کد بورسی برای کودکان نیز مانند بزرگسالان مستلزم ثبت نام در سامانه سجام میباشد. فقط تا کنون امکان احراز هویت غیرحضوری برای کودکان در سجام، فراهم نشده است. برای احراز هویت، سرپرست قانونی کودک (پدر یا قیم قانونی) باید به صورت حضوری به یکی از دفاتر منتخب پیشخوان دولت مراجعه و به جای فرزند خود احراز هویت شود.
دقت داشته باشید:
بهتر است شماره موبایلی که برای افراد زیر 18 سال در سجام ثبت میشود، قبلا در سجام ثبت نشده باشد.
شماره حسابی که ثبت میکنید باید به نام خود کودک باشد.
پس از تکمیل ثبت نام سجام به منظور احراز هویت، ولی یا نماینده قانونی کودک باید با در دست داشتن مدارک شناسایی خود و کودک، به یکی از شعب منتخب دفاتر پیشخوان مراجعه کند. در نظر داشته باشید که نیاز به حضور کودک نیست.
نحوه استعلام کد بورسی
افراد ممکن است به دلیل عدم فعالیت در بورس به مدت طولانی یا هر دلیل دیگری، کد بورسی خود را فراموش کنند. در صورت فراموشی کد بورسی میتوان آن را مجدداً بازیابی کرد. در واقع بازیابی یا استعلام کد بورسی، به فرایند دریافت مجدد کد بورسی در صورت گم شدن یا فراموشی اشاره دارد. روشهای مختلفی برای بازیابی و استعلام کد بورسی وجود دارد که در ادامه ذکر خواهیم کرد.
1.استعلام کد بورسی با کد ملی:
- روی کلمه "لینک" کلیک کنید.
- در کادر اول شماره موبایلی که در سامانه سجام ثبت کردهاید وارد نمایید.
- در کادر دوم کد ملی خود را ثبت کنید سپس دکمه پرداخت را بزنید.
- پس از واریز مبلغ 15 تومان، کد بورسی شما پیامک خواهد شد.
- مراجعه به سامانه سجام:
- به آدرس https://www.sejam.ir/ مراجعه کنید.
- با استفاده از اطلاعات هویتی خود وارد سامانه شوید.
- به بخش "ویرایش اطلاعات" مراجعه کنید.
- در این بخش ابتدای صفحه کد بورسی شما درج شده است.
- مراجعه یا تماس با کارگزاری:
- به یکی از شعب کارگزاری خود مراجعه کنید.
- با کارگزاری خود تماس گرفته و درخواست بازیابی کد بورسی را ارائه دهید.
ثبت نام غیر حضوری در کارگزاری
پیش از هرچیز انتخاب یک کارگزاری خوب و مناسب از اهمیت برخوردار است. در حال حاضر بیش از 150 کارگزار بورس فعالیت میکنند. اما کدام کارگزاری میتواند پاسخگوی نیازهای ما باشد؟ هنگام انتخاب کارگزاری باید به نحوه پشتیبانی، خدمات و امتیازها، تخفیف کارمزد، شعب، میزان رضایت کاربران آنها و مسائلی از این قبیل دقت نماییم. در بخش کارگزاران بورس سایت نظارت لیست کلیه کارگزارن به همراه معرفی جامعه و نقاط قوت و ضعف آنها از دید مشتریانشان نوشته شده است.
امکان ثبت نام کارگزاری جهت دریافت کد بورسی فعالیت در بازار بورس به 2 روش حضوری و غیرحضوری فراهم شده است. جهت ثبت نام حضوری که مسلماً باید به یکی از شعب کارگزاری مورد نظر خود مراجعه کنید. در حال حاضر تقریباً کلیه کارگزاران شرایط ثبت نام غیرحضوری و آنلاین را برای کاربران محیا کردهاند. برای ثبت نام غیرحضوری در هر کارگزاری فقط کافیست به سایت آن وارد شوید و از طریق لینک ثبت نام غیرحضوری آنها اقدام به ثبت نام کنید.
کد بورسی چیست و چه کاربردی دارد؟
کد معاملاتی یا کد سهامداری نامهای دیگر کد بورسی هستند. اما کد بورسی چیست و چه کاربردی دارد؟ شناسه شما است که با آن در سازمان بورس شناخته میشوید. کد بورسی یک کد یکتا و منحصر به هر شخص حقیقی یا حقوقی است که قصد فعالیت در بورس اوراق بهادار یا فرابورس را دارد. این کد توسط شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سمات) صادر میشود. کد بورسی در واقع مانند یک کلید عمل میکند که به شما امکان میدهد تا در سامانههای معاملاتی آنلاین کارگزاریها ثبتنام کرده و به خرید و فروش سهام، اوراق مشارکت، اوراق قرضه و سایر اوراق بهادار بپردازید.
ساختار کد بورسی:
کد بورسی متشکل از 5 عدد و سه حرف است که معمولاً 3 حرف اول فامیلی فرد است.
به طور مثال: نام خانوادگی سلوکی که میتواند در کد بورس به صورت سلو 12345 بیاید. البته ممکن است 3 حرف اول کد بورسی، حروف اول فامیلی نباشد. مثلاً: ع ب ج 12345
کاربرد کد بورسی:
چرا به کد بورسی نیاز داریم؟ ما برای خرید و فروش هر نوع اوراق بهادار در بورس یا فرابورس، دریافت سود سالانه سهام شرکتهایی که در آنها سهم داریم، فروش سهام عدالت خود، به کد بورسی نیاز داریم. علاوه بر این، با استفاده از کد بورسی خود میتوانیم پرتفوی (مجموع داراییهای شما در بورس) و سوابق معاملات خود را مشاهده کنیم. همچنین، برای استفاده از خدمات آنلاین کارگزاریها مانند سامانه معاملات آنلاین، به کد بورسی نیاز داریم.
آیا می توان 2 کد بورسی داشت؟ تجمیع کد بورسی چیست؟
گاهی اوقات پیش میآید که یک سهامدار یا به دلیل خطا در ثبت مشخصات هویتی و یا به خاطر این که هنگام ثبت نام سجام کد بورسی قدیم خود را اعلام نکرده است، 2 یا چند کد بورسی داشته باشد. گاهی حتی روی هر کدام از برگه سهمها یک کد بورسی متفاوت درج شده است. در صورت دو کده شدن، مجاز به معامله نخواهید بود و میبایست از طریق درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه (DDN) درخواست تجمیع کد بدهید.
برای اصلاح 2 کده بودن، مقاله "تجمیع دو کد بورسی یعنی چه؟ آموزش گام به گام اصلاح مشخصات در بورس" را مطالعه کنید.
کد بورسی سهام عدالت چیست؟
همان طور که اشاره شد، برای فروش سهام عدالت نیز ابتدا باید کد بورسی دریافت کنید. اگر قصد فروش یا مدیریت سهام عدالت خود را در بورس دارید، پشت سر گذراندن کلیه مراحل فوق برایتان الزامی خواهد بود. البته که فروش فقط برای مشمولانی که سهام خود را آزادسازی کردهاند میسر میباشد. همچنین با وجود شرایط کنونی بازار بورس، فروش سهام عدالت موقتاً متوقف شده است.
بعد از دریافت کد بورسی چه کنیم؟
بعد از این که در یک کارگزاری عضو میشوید یک نام کاربری و کلمه عبور برایتان ارسال میشود. هر کارگزاری یک سیستم و پلتفرم معاملاتی دارد که شما را به بازار بورس متصل کرده و سفارشهایتان را برای هسته معاملات بورس ارسال میکند.
پس از دریافت یوزر و پسورد کارگزاری، مراحل خرید سهام عبارتند از:
- تحلیل و بررسی
- انتخاب یک سهام مناسب با توجه به دیدگاه ما در سرمایهگذاری (بلندمدت، کوتاهمدت، میانمدت)
- شارژ حساب بورسی
- ثبت سفارش در سامانه معاملاتی
جمعبندی
بازار سرمایه پر از فرصتهای کسب سود است؛ اما یافتن این فرصتها مستلزم دانش و آگاهی در این زمینه میباشد. طی سالهای گذشته و تا پیش از ریزش مرداد 99، تقریباً هیچ یک از بازارهای طلا، مسکن و... رشدی مانند آنچه بازار بورس تجربه کرد را تجربه نکرده بودند. بزرگترین مزیت این بازار برای سرمایهگذارانش پایین بودن سقف حداقل مبلغ مورد نیاز برای سرمایهگذاری میباشد. شما با 500 هزار تومان میتوانید به این بازار ورود کنید. مزیت دیگر این که به شما فرصت سرمایهگذاری در هر صنعتی را ارائه میدهد.
اگر قصد سرمایهگذاری در خودرو دارید، سایپا یا ایران خودرو بخرید؛ اگر قصد سرمایهگذاری در صنایع غذایی را دارید، پارس مینو بخرید. و گروههای مختلف صنایع و تولیدات کشور که در بورس وجود دارند و همگی میتوانند گزینههایی برای سرمایهگذاری باشند. فقط کافیست پیش از ورود، قوانین تحلیل و مدیریت ریسک را در بازار سرمایه بشناسید.