امنیت سرمایه در بورس (بورس ترسناک نیست!)|بدون ترس سرمایه گذاری کنید

بروزرسانی در11 شهریور 1403
امنیت سرمایه در بورس از دغدغه‌های سرمایه‌گذاران است. با سرمایه‌گذاری بلند‌مدت بی‌شک شاهد امنیت سرمایه در بورس خواهید بود. بورس ترسناک نیست!

امنیت سرمایه در بورس، یکی از دغدغه‌های افراد جامعه است. بعضی از افراد دارای کد بورسی، به دلیل عدم قدرت ریسک‌پذیری، جرأت سرمایه‌گذاری در بورس را ندارند. سقف حداقل سرمایه در بورس بسیار پایین است (500 هزار تومان). همین ویژگی، این بازار را برای افرادی که از قدرت ریسک‌پذیری و دانش لازم برخوردار نیستند، جای امنی جهت سرمایه‌گذاری قرار می‌دهد. این افراد برای ورود به بازار بورس در صورت عدم دانش و اطلاعات کافی با ترس مواجه می‌شوند. در صورتیکه افراد باید بدانند بورس محل امنی برای سرمایه‌گذاری است.

امنیت سرمایه در بورس

بورس ترسناک نیست! به چند دلیل؛ که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.

از پیچیدگی بورس نترسید !

بورس، ممکن است برای افراد مبتدی در بازار سرمایه مقداری پیچیده باشد. اما این پیچیدگی با کسب اطلاعات کافی برطرف می‌شود. اطلاعاتی از قبیل: شیوه‌های خرید و فروش در بازار سرمایه، توجه به خدمات کارگزاری‌ها، صورت‌های مالی شرکتها و … برای رفع این ابهام و پیچیدگی بسیار مؤثر است. برای موفقیت در بورس، فقط کافی است اطلاعات خود را کامل و به‌روز کنید و همینطور صبور باشید.  

وارن بافت؛ از موفق ترین های دنیای بورس است که صبور بودن را سرلوحه هر چیزی قرار داده است که نشانه امنیت در بورس است.

وارن بافت، از موفق‌ترین‎‌های بازار سرمایه، معتقد است که پیچیدگی در بورس یک تفکر نادرست است. وارن بافت، راهکارهای موفقیت‌آمیزی از قبیل: انتخاب شرکت‌های پایدار، درک کسب و کار، تصمیم‌گیری مطابق با اطلاعات، عهده‌داری معاملات به صورت شخصی، برای سادگی بازار بورس در نظر گرفته است. بنابراین، با کسب اطلاعات و دانش لازم در بورس می‌توانید به رفع این پیچیدگی‌ها کمک کنید.

افزایش و کاهش قیمت در بورس

برخی بورس را به عنوان دماسنج اقتصاد کشور می‌دانند که تاثیرپذیر از مسائل سیاسی و اقتصادی داخل و خارج از کشور می‌باشد. این مسائل در نوسانات قیمت سهام بسیار موثر است. عوامل مختلفی در بازار بورس می‌تواند روی نوسانات قیمت تاثیر داشته باشد. اشخاص به عنوان یک سرمایه‌گذار باید این عوامل را شناخته و برای انجام معاملات خود آنها را در نظر بگیرند. ممکن است این کاهش و افزایش قیمت‌ها باعث ترس سهامداران شود، اما این تغییرات بدون دلیل نیست. شاید با دانستن این دلایل، بدون ترس و با خیالی آسوده‌تر سرمایه‌گذاری کنید. در ادامه به چند نمونه از این دلایل اشاره خواهیم کرد.

دلایل افزایش و کاهش قیمت در بورس

  1. وجود آرامش و عدم وجود نا‌آرامی‌های سیاسی و اقتصادی، افراد را به سمت سرمایه‌گذاری سوق می‌دهد که همین امر باعث افزایش قیمت سهام می‌شود. 
  2. رکود حاکم بر بازار می‌تواند بر کاهش قیمت سهام تاثیر داشته باشد. به همین دلیل، درآمد شرکت کم می‌شود و شرکت توان پرداخت سود به سهامداران را ندارد و سهام جذابیت خود را از دست می‌دهد. در نتیجه، تقاضا برای خرید سهام کم می‌شود و قیمت آن سهم کاهش پیدا می‌کند.
  3. اگر هزینه‌های شرکت برای تولید افزایش پیدا کند و شرکت توان تامین این هزینه‌ها را نداشته باشد، ورشکستگی شرکت و زیان به سهامداران را به همراه خواهد داشت. 
  4.  وجود بازارهایی مثل طلا و سکه و… می‌تواند بر کاهش قیمت سهام تأثیرگذار باشد.
  5. کاهش ارزش پول ملی و ایجاد تورم می‌تواند بر کاهش قیمت قیمت سهام تاثیر داشته باشد.

بنابراین، افزایش و کاهش قیمت سهام در بازار سرمایه بی‌دلیل نیست. پس، بورس ترسناک نیست، با احتیاط وارد شوید!

سرمایه صفر نمی شود !

زمانی که سهام شرکتی را خریداری می‌کنید، در واقع سهامدار آن شرکت می‌شوید. به این معنی که، در امور آن شرکت حق تصمیم‌گیری خواهید داشت.

این امکان وجود دارد که در شرایط بد بازار، سرمایه شما نصف شود، اما صفر نمی‌شود. در این شرایط، باید صبر کرد و اقدام به فروش سهام نکرد. اگر صبور باشید ممکن است ارزش سهام شما چند برابر شود. پس، بورس ترسناک نیست! امنیت سرمایه در بورس برقرار است، باید صبور باشید.

شما می‌توانید با کسب اطلاعات و دانش کافی از بازار سرمایه و شرکتها با خیالی راحت به سمت سرمایه‌گذاری بروید. فقط کافی است به هنگام خرید سهام شرکتی، اطلاعات کافی در ارتباط با آن شرکت ازجمله بدهی‌ها، دارایی‌ها و … را به دست آورید. اطلاعات شرکت را می‌توانید در سایت codal.ir مشاهده کنید.

همه چیز را همگان نمی دانند !

اینکه فکر کنیم فعالان بازار سرمایه همه چیز را درباره بورس می‌دانند، اشتباه است. زیرا هیچکس، حتی تحلیلگران همه چیز را نمی‌دانند. اگر اینطور فکر کنید که، به دلیل اطلاعات کم نمی‌توانید سرمایه‌گذاری کنید هیچ وقت موفق نخواهید شد. همانطور که پیش‌تر گفته شد، بورس جایگاه امنی دارد و هر شخص با حداقل سرمایه و اطلاعات، می‌تواند سرمایه‌گذاری کند.

اگر تصمیم به خرید و نگهداری سهام شرکت مورد نظر دارید، نیازی به اطلاعات کسب کردن و همه چیز را دانستن نیست! ممکن است اشخاص حتی اسم شرکتها را هم ندانند، اما سود خوبی کسب کنند. می‌توان بدون اطلاعات هم وارد بورس شد و سرمایه‌گذاری کرد. 

بنابراین، بورس ترسناک نیست! زیرا، در بورس هیچکس وجود ندارد که همه چیز را در این‌باره بداند.

درصدی بودن سود و زیان در بورس

همانطور که گفته شد، با حداقل سرمایه (500 هزار تومان) می‌توان وارد بازار بورس شد. همین امر می‌تواند نشانه‌ای از امنیت سرمایه در بورس باشد. درصد سود و زیان (دامنه نوسان قیمت) در بورس مشخص است. به این صورت که، افراد به میزان دارایی خود و دامنه نوسان قیمت در طول یک روز، درصد مشخصی سود و یا ضرر می‌کنند. سود و زیان در بورس، بالعکس سود و زیان در بانک، یک امر تضمین نشده است. فرمول محاسبه درصد سود یا زیان سرمایه‌گذاری به صورت زیر می‌باشد:

استفاده از فرمول درصدی بودن سود و زیان در امنیت سرمایه در بورس بسیار موثر است.

صعودی بودن بورس در بلند مدت

دو تصور اشتباه در بورس برای سهامداران وجود دارد: اولاً سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت هیجان را به دنبال دارد و ثانیاً سرمایه‌گذاری بلند‌مدت از نظر برخی سهامداران خسته‌کننده است. افراد با این تصورات اشتباه گاهی به دنبال سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت می‌روند که در نتیجه، باعث شکست آنها می‌شود. پس، تصور اینکه هیجان ناشی از سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت لذت‌بخش است و سرمایه‌گذاری بلند‌مدت خسته‌کننده، کاملاً اشتباه است و فرد را با شکست مواجه می‌کند. 

بورس در دنیا یک روش سرمایه‌گذاری بلند‌مدت است، ولی در ایران همه فکر می‌کنند امروز سهم میخرند، فردا می‌فروشند و میلیاردر می‌شوند، این اشتباه بزرگ بسیاری از سهامداران امروز بورس ایران است. سهامداران باید این نکته را ملکه ذهن خود قرار دهند که کار در بورس دو چیز می‌خواهد: دانش + صبوری

آنهایی که دانش را ندارند، همیشه قربانی می‌شوند و عجول‌ها هم همیشه اکثراً ضرر می‌کنند و بخاطر همین ضرر، از بازار کنار می‌روند و به دیگران اینطور می‌گویند: بورس قمارخانه است وارد نشوید!!! ولی کسانی که با دانش و صبر وارد این بازار می‌شوند، در دراز‌مدت سودهای کلانی می‌برند. افراد زیادی هستند که کارشان فقط بورس هست و درآمدهای بالايي كسب كرده‌اند چون با علم و تحلیل در کنار صبر، سهامداری می‌کنند.

از ویژگی‌های سرمایه‌گذاری بلند‌مدت، درگیر نبودن، وقت آزاد داشتن و رهایی ذهن می‌باشد. اگر سرمایه‌گذاری بلند‌مدت را انتخاب کنید با خیالی آسوده‌تر به سمت سود می‌روید. ممکن است سرمایه‌گذاری کوتاه مدت به دلیل رسیدن سریع سرمایه‌گذاران به سود، نسبت به سرمایه‌گذاری بلند‌مدت در اولویت باشد. در حالیکه، در بازه زمانی بلند‌مدت، تحلیل‌ها (تحلیل فاندامنتال و تحلیل تکنیکال) از اعتبار بیشتری برخوردارند و اشخاص می‌توانند با خیالی آسوده‌تر به سود برسند. بنابراین، با انتخاب سرمایه‌گذاری بلند‌مدت و تحلیل مناسب می‌توانید به درصد سود بیشتری برسید.

سود مرکب در بورس

سود مرکب، سودی ترکیبی و مضاعف می‌باشد. به این معنی که، علاوه بر سودی که به اصل سرمایه تعلق می‌گیرد، به سود شما نیز سود تعلق می‌گیرد که به آن «سودِ سود» یا «بهره بر سود» می‌گویند. سود مرکب در سرمایه‌گذاری‌های بلند‌مدت بسیار چشمگیر است و سرعت رشد زیادی دارد.

در بانکها به دلیل احتمال ورشکسته شدن، سود مرکب تعلق نمی‌گیرد. بهترین راه برای به دست آوردن سود مرکب، سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه است. چه بهتر که برای رسیدن به این سود از روش‌های تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال استفاده کنید. سود مرکب طبق فرمول زیر محاسبه می‌شود:

A= مقدار سود کسب شده در سرمایه‌گذاری

p= سرمایه اولیه

r= میزان سود سالیانه

n= تعداد دفعاتی که سود در طول سال مرکب می‌شود

t= تعداد سال‌های سرمایه‌گذاری

عدم وجود تضمین در بورس

افراد مبتدی در بازار سرمایه معمولاً این بازار را با بانک اشتباه می‌گیرند. با این تصور که، سرمایه آنها به طور امانت در اختیار شرکت قرار می‌گیرد، در صورتیکه با وارد شدن به بازار سرمایه، افراد بخشی از یک شرکت را خریداری می‌کنند و سهامدار آن می‌شوند. در این راستا است که در بلند‌مدت افراد به سود می‌رسند. ممکن است شرکت خوب کار کند و به سهامدار سود تعلق بگیرد یا شرکت متحمل ضرر شود که در این صورت سهامدار نیز ضرر می‌کند. بنابراین، هیچ تضمینی برای سود کردن در بازار سرمایه وجود ندارد و این تصور که سهامدار همیشه سود می‌کند کاملاً اشتباه است. این نکته را فراموش نکنید، امنیت سرمایه شما در بورس در راستای سرمایه‌گذاری بلندمدت است، پس صبور باشید!

نیازی به یادگیری تحلیل نیست !

شاید در ابتدای سرمایه‌گذاری ترس از اینکه چیزی نمی‌دانید را داشته باشید و همین ترس مانع از سرمایه‌گذاری و کسب سودتان شود. برای سرمایه‌گذاری در بورس دانستن اصطلاحات و مفاهیم اولیه بورسی کافی است و لازم نیست که حتماً تحلیل بدانید.

دانستن تحلیل می‌تواند در سرمایه‌گذاری بهتر و کسب سود بیشتر کمک کند، اما همانطور که قبلاً گفتیم برای ورود به بازار سرمایه نیازی به یادگیری تحلیل نیست. تحلیل برای کسانی که قصد کار در بازار سرمایه به عنوان تحلیلگر را دارند لازم است. برای کسانی که سرمایه‌گذاری در بورس را به عنوان شغل دوم خود در نظر دارند، یادگیری تحلیل اصلاً موضوع مهمی به شمار نمی‌رود. فقط کافی است اصطلاحات اولیه بورسی را و همینطور تحلیل را در حدی بدانید که بتوانید متن یک تحلیل را بخوانید و متوجه شوید. بنابراین، بورس ترسناک نیست؛ زیرا همه افراد همه چیز را نمی دانند! 

  • برای یادگیری اطلاعات اولیه و تحلیل می‌توانید به انواع سایتها و کتابها مراجعه کنید.

بلاخره یاد می گیرید...

ممکن است شما برای وارد شدن به دنیای بورس، از عدم دانش کافی و امنیت سرمایه خود در بورس، ترس داشته باشید!

نگران نباشید! با وارد شدن به دنیای بورس، ناخودآگاه اطلاعاتی را در این زمینه کسب خواهید کرد. فقط کافی است برای مطالعه وقت بگذارید و به زودی نتیجه آن را خواهید دید. پس، بورس ترسناک نیست؛ بلاخره یاد می‌گیرید، می‌توانید از همین امروز شروع کنید. 

مقاله پیشنهادی: مفاهیم و اصطلاحات بورسی که یک سرمایه گذار باید بداند

حرف آخر

از سرمایه‌گذاری نترسید!

ریسک‌پذیر باشید!

فقط کافی است اطلاعات اولیه در ارتباط با بورس را بدانید. با سرمایه‌گذاری بلند‌مدت به امنیت سرمایه خود در بورس اطمینان داشته باشید.

تیم نظارت برای بهبود عملکرد خود، آماده پاسخگویی به سوالات شما دوستان عزیز می‌باشد.

سوالات متداول

بله درسته، هر بازاری نیاز به اصلاح داره. بازار بورس هم الان در دست اصلاح هست. سرمایه از بین نمی رود
سرمایه شما در بورس از بین نمی رود. بازار بورس بازاری است که شما می توانید با خیالی آسوده و با دیدی بلند مدت در آن سرمایه گذاری کنید. همانطور که گفته شد بازار در دست اصلاح قرار دارد.
شناسنامه و کارت ملی مدارک لازم جهت افتتاح حساب و سرمایه گذاری در بورس هست.
برای اتباع خارجی دریافت کد فیدا یا کد فراگیر الزامی می باشد. از مزیت های سرمایه گذاری در بورس برای اتباع خارجی اعطلای اقامت با سرمایه گذاری تا 250 هزار دلار می باشد.