آموزش کامل مدیریت سرمایه در بازار فارکس ، بورس و ارزهای دیجیتال

بروزرسانی در6 اردیبهشت 1404
آموزش کامل مدیریت سرمایه در بازار فارکس ، بورس و ارزهای دیجیتال
در این مقاله، با اصول مدیریت سرمایه در بازارهای مالی آشنا شوید و یاد بگیرید که چگونه می‌توانید سرمایه خود را به بهترین شکل در این بازار مدیریت کنید.

قبل از معرفی مدیریت سرمایه باید معنی و مفهوم سرمایه را بدانیم؛ سرمایه یعنی هر چیزی که جزو دارایی محسوب می‌شود و برای همه ما ارزشمند است. ما در بازار ارز دیجیتال با سرمایه خود کار می‌کنیم و با این سرمایه ترید انجام می‌دهیم. اما مدیریت سرمایه چیست و نحوه مدیریت سرمایه در فارکس و یا مدیریت سرمایه در بازارهای مالی چگونه است؟ با ما همراه باشید تا با آموزش مدیریت سرمایه به پاسخ تمام این سوالات دسترسی پیدا کنید.

 

تعریف مدیریت سرمایه چیست؟

در واقع، یکی از آیتم‌ هایی که به ما کمک می‌کند تا در بازارهای مالی به موفقیت برسیم، بحث مدیریت سرمایه است. مدیریت سرمایه یک علم است که می‌توان به کمک آن ریسک‌ ها را کنترل کرد. از این طریق می‌توان سرمایه‌ ای را که وارد بازار فارکس، بورس و یا ارز دیجیتال کرد را به طور صحیح مدیریت نمود. شما با نظارت بر نوع مدیریت سرمایه می‌توانید شانس خود را برای به دست آوردن سود بیشتر و ضرر کمتر افزایش دهید.

 

سیستم معاملاتی در مدیریت سرمایه

مدیریت سرمایه بخشی از یک سیستم معاملاتی است. دانشی که از به کارگیری همزمان تحلیل، روانشناسی و مدیریت سرمایه استفاده می‌کند را یک سیستم معاملاتی می‌گویند. سیستم معاملاتی همانند یک صندلی سه پایه است که یک پایه آن را تحلیل بازار، پایه دیگر روانشناسی و دیگر پایه آن مدیریت سرمایه است. برای موفقیت در بازارهای مالی هر سه عامل باید در کنار هم و با هم مورد استفاده قرار بگیرند.

 

فرمول مدیریت سرمایه در سرمایه گذاری

یک استراتژی موفق حاوی دو فاکتور اصلی است که آن را به فرمول مدیریت سرمایه در سرمایه گذاری تبدیل می‌کند. اهمیت درجه ریسک‌ پذیری در مدیریت سرمایه بسیار زیاد است. مدیریت سرمایه درست ما را در بازار محافظت شده نگه می‌دارد. پیشنهاد می‌شود قبل از ورود به حوزه سرمایه گذاری ابتدا شخصیت خود را در سرمایه گذاری بسنجید. اولین نکته در بدو ورود به این سیستم این است که کدام یک از شخصیت‌ های زیر را دارا هستید؛ یعنی در واقع، علایق شما در کدام زمینه است.

معامله گر: تریدر باید بتواند در پایین‌ ترین سطح، یک کالا، خدمات و یا وسیله را بخرد و همان را در بالاترین سطح قیمت بفروشد و البته در بازار فارکس و ارز های دیجیتال می توان از فروش هم سود کرد چون یک بازار دو طرفه است.

سرمایه گذار: سرمایه گذار باید دانش خود را به حدی بالا ببرد که بداند در چه سطح و یا رشته‌ ای سرمایه گذاری کند. سرمایه گذار باید آنقدر علم کسب کند که در بهترین بازار، سرمایه گذاری کند و عموما سرمایه گذاران دید بلند مدت دارند که در اصطلاح به آن ها هولدر نیز می گویند.

 بازاریاب: در بازاریابی شخص نه اینوستر است نه تریدر، این شخص سرمایه کافی برای ترید را ندارد ولی دانش کافی دارد بنابراین، از طریق بازاریابی می‌تواند سرمایه زیادی را جذب کرده و شخصا وارد بازار شود.

 

در کل فرمول مشخص و واحدی برای مدیریت سرمایه در سرمایه گذاری وجود ندارد، زیرا بهترین رویکرد به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:

  • میزان ریسک پذیری شما: چقدر آمادگی دارید برای کسب سود بیشتر، ضرر کنید؟
  • اهداف سرمایه گذاری: به دنبال چه نوع بازدهی هستید و در چه بازه زمانی؟
  • افق زمانی سرمایه گذاری: چه مدت قصد دارید سرمایه خود را نگه دارید؟
  • اندازه سرمایه: با چه مقدار سرمایه شروع می‌کنید؟

با این حال، یک الگوی کلی وجود دارد که می توان از آن به عنوان نقطه شروع استفاده کرد:

تعیین درصد ریسک در هر معامله، حیاتی ترین بخش مدیریت سرمایه است. به طور معمول، توصیه می‌شود که ریسک هر معامله از 1 تا 2 درصد کل سرمایه فراتر نرود. به عنوان مثال، اگر 10,000 دلار سرمایه دارید، حداکثر ریسک مجاز در هر معامله 100 تا 200 دلار خواهد بود.
درصد ریسک در هر معامله = (مقدار ریسک / کل سرمایه) * 100
به عنوان نمونه، با سرمایه 10,000 دلاری و تمایل به ریسک 1 درصدی، مقدار ریسک شما 100 دلار خواهد بود.

مدیریت سرمایه در فارکس

مدیریت سرمایه در فارکس به معنای استفاده از استراتژی ها و تکنیک هایی است که به شما کمک می‌کنند تا سرمایه خود را در برابر خطرات احتمالی بازار فارکس محافظت کنید و در عین حال، فرصت‌ های سودآوری را به حداکثر برسانید. فارکس یک بازار پرنوسان است و بدون مدیریت سرمایه مناسب، احتمال از دست دادن بخش قابل توجهی از سرمایه وجود دارد.

در اینجا به برخی از اصول و استراتژی های مهم مدیریت سرمایه در فارکس اشاره می‌کنم:

  1. تعیین اندازه موقعیت مناسب (Position Sizing): هرگز بیشتر از مقدار مشخصی (معمولا 1 تا 2 درصد) از کل سرمایه خود را در یک معامله ریسک نکنید. اندازه موقعیت را بر اساس میزان ریسک، فاصله حد ضرر و ارزش پیپ محاسبه کنید.
  2. استفاده از حد ضرر (Stop-Loss): حد ضرر دستوری است که معامله را به طور خودکار در صورت رسیدن قیمت به سطح معینی می‌بندد. آن را در جایی قرار دهید که نشان دهنده اشتباه بودن تحلیل شما باشد تا از ضررهای بزرگ جلوگیری شود.استفاده از حد سود (Take-Profit): حد سود معامله را به طور خودکار در صورت رسیدن قیمت به سطح مشخصی برای کسب سود می‌بندد. سطح آن را بر اساس تحلیل تکنیکال و سود منطقی تعیین کنید تا سود خود را تضمین کنید.
  3. استفاده از لوریج (Leverage) با احتیاط: لوریج امکان معامله با سرمایه بیشتر را فراهم می‌کند، اما هم سود و هم ضرر را افزایش می‌دهد. با احتیاط از آن استفاده کنید و هرگز بیش از توان خود ریسک نکنید.
  4. مدیریت احساسات: احساسات می‌توانند تصمیمات معاملاتی را مختل کنند. سعی کنید احساسات خود را کنترل کرده و بر اساس تحلیل منطقی تصمیم بگیرید، از طمع و ترس دوری کنید.
  5. ثبت معاملات: تمام معاملات خود را با جزئیات ثبت کنید (تاریخ، جفت ارز، قیمت ورود/خروج، حد ضرر/سود، دلیل معامله)، با ژورنال نویسی نقاط قوت و ضعف را بشناسید و در نهایت استراتژی خود را بهبود دهید.

نکات حیاتی

اندازه موقعیت باید بر اساس میزان ریسک، فاصله حد ضرر و ارزش پیپ محاسبه شود. این اطلاعات بسیار حیاتی هستند و درک چگونگی محاسبه این موارد برای مدیریت صحیح ریسک ضروری است. به طور خلاصه، هرچه حد ضرر شما کوچکتر باشد، اندازه موقعیت کوچکتر خواهد بود و بالعکس

حد سود و حد ضرر

مثلا در عکس فوق معامله سل یا فروش روی شاخص داو جونز است که حد ضرر و حد سود را مشخص کردیم، در صورتیکه معامله طبق پیش بینی، حرکت نمی کرد با یک ضرر کوچک از معامله خارج می شدیم.

معامله گری، یعنی پایبند بودن به اصول

📌اگر قصد ثبت نام در فارکس را دارید، نیاز به انتخاب یک بروکر هستید، که از بخش بهترین بروکر فارکس می توانید، شرکت مورد نظر خودرا برای معامله انتخاب کنید.

مدیریت سرمایه در ارز دیجیتال

به طور کلی مدیریت سرمایه در ارز دیجیتال چگونگی معامله و سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال با کمترین ریسک و بیشترین بازدهی در زمانی معقول است. بنابراین یک استراتژی مالی که راه سرمایه گذاری بر رمز ارزهای گوناگون را تعیین کرده و علاوه بر آن زمان ورود تریدر به بازار، حجم خرید و نقاط ورود و خروج در معامله را تعیین کند، می‌تواند سرمایه را در بازار ارز دیجیتال کنترل کند.

فرمول سرمایه گذاری را می‌توان از طریق نمودار زیر در مدیریت سرمایه استفاده کرد؛

50 درصد از سرمایه اصلی خود را در حیطه‌ ای امن نگه دارید؛ یعنی نباید همه سرمایه را وارد کار کرد.

10 درصد از سرمایه باید آزاد باشد که بتوان از آن در شرایط سخت، مشکلات مالی و پیشنهاد کاری استفاده کرد.

10 درصد از دارایی را برای ملزومات دارای ریسک مانند خودرو و ... قرار دهیم.

30 درصد از دارایی را باید در سبدهای مختلف سرمایه گذاری کنیم.

همچنین نیازمند یک صرافی معتبر برای خرید و فروش ارز دیجیتال هستید که در شروع باید بهترین صرافی ارز دیجیتال را انتخاب کنید.

 

✍ نکته: همیشه سرمایه گذاری قرار نیست که سود 100% دهد و گاهی نیز ضرر را به همراه دارد. باید طوری سرمایه گذاری کنید که اگر ضرر کردید تاثیری در زندگی نداشته باشد.

مدیریت سرمایه در بورس

در بازار بورس نیز مدیریت سرمایه در ترید اهمیت بسیاری دارد. با توجه به ذات نوسانی این بازار و تعداد بسیار زیادی از سهام شرکت‌ ها که در حال معامله همیشگی هستند، مدیریت سرمایه درست در بازار ریسک معاملات را تا حد زیادی کم می‌کند. بنابراین معامله گر می‌تواند با آرامش بیشتری در بازار فعالیت کند. معامله گر با مدیریت سرمایه بالانسی بین فشار و تلاطم‌ بازار ایجاد کرده و در مسیر از قبل تعیین شده حرکت می‌کند. همچنین مدیریت سرمایه در بازار بورس میزان ریسکی که برای انجام یک معامله باید پذیرفته شود را برای فرد مشخص می‌سازد.

در مجموع ماهیت بازارهای مالی یکی است و همان مطالبی که برای مدیریت فارکس و ارز دیجیتال گفته شد، در مدیریت بورس هم صدق می کند.

ارکان اصلی مدیریت سرمایه در بازار بورس

مدیریت سرمایه در بورس، نیازمند تعریف دقیق اهداف سرمایه گذاری است، از جمله هدف (بازنشستگی، خرید ملک و …)، افق زمانی (کوتاه، میان، یا بلندمدت) و میزان ریسک پذیری (پایین، متوسط، یا بالا). پس از مشخص شدن این موارد، باید میزان سرمایه‌ ای که قرار است به بورس اختصاص داده شود و همچنین درصد سرمایه گذاری در هر سهم یا دارایی (تنوع بخشی) تعیین شود. این موارد کلیدی، پیش از هرگونه معامله در بازار بورس و به طور مداوم در طول روند سرمایه گذاری، باید مورد توجه و بازنگری قرار گیرند تا اطمینان حاصل شود که اهداف مالی فرد و میزان ریسک پذیری وی با استراتژی سرمایه گذاری مطابقت دارد.مدیریت سرمایه

معتبرترین شرکت های مدیریت سرمایه

شما به عنوان یک سرمایه گذار مبتدی یا حرفه‌ ای باید بهترین اطلاعات را درباره بهترین و معتبرترین شرکت‌ های مدیریت سرمایه گذاری در دنیا کسب کنید. هم اکنون، بخش عمده‌ ای از سرمایه گذاری‌های دنیا در بازارهای بورس نیویورک انجام می‌شود. 

برای انتخاب معتبرترین شرکت های مدیریت سرمایه باید ویژگی‌ های یک شرکت سرمایه گذاری خوب را بشناسید. یک شرکت سرمایه گذاری شرکتی است که سرمایه های مردم را برای دریافت سود در بازارهای بورس و ارز دیجیتال با عقد قراردادی جمع‌ آوری می‌نماید. شرکت نسبت به این قرار متعهد و مسئول است که طبق مفاد قرارداد منعقد شده اقدام نماید. این شرکت‌ ها بخشی از سود به دست آمده را با مشتریان خود طبق قرارداد تقسیم می‌نمایند.

مواردی که باید در انتخاب این شرکت ها در نظر گرفت شامل: استراتژی سرمایه گذاری، ایجاد پس‌انداز بازنشستگی، انتخاب محصولات متنوع در سرمایه گذاری مشتری است، اگر قصد دارید خودتان مدیریت سرمایه، و خرید و فروس سهام در بازار بورس را شروع کنید، بهتر است که از این بخش، بهترین کارگزاری بورس را انتخاب کنید.

انواع مدیریت سرمایه

در بحث آموزش مدیریت سرمایه روش‌ های مختلف کاربردی در این زمینه وجود دارد که ارکان متفاوتی دارند. در مدیریت سرمایه چیزی که اهمیت دارد این است که همه تخم مرغ ها را در یک سبد نچینید و شما باید سرمایه خود را بین چند بازار تقسیم کنید که در صورت بهینه نبودن یکی از بازارها، دیگری جبران کند تا بتوانید سود معقولی کسب کنید.

انواع مدیریت سرمایه:
▪️مدیریت سرمایه ثابت (Fixed Risk Management):در این روش، حدودی مشخص و ثابت برای ریسک در هر معامله یا دوره زمانی تعریف می‌شود. این حد ممکن است به صورت درصد از سرمایه، یا مقدار مطلق پولی تعیین شود. مثلا، ممکن است معامله گر تصمیم بگیرد که حداکثر 2% از سرمایه خود را در هر معامله ریسک کند. این روش ساده و قابل فهم است و به راحتی قابل پیاده‌ سازی است.

مدیریت سرمایه ثابت 

ویژگیمزایامعایب
سادگی    حد ضرر مشخص    انعطاف‌ پذیری کم
پیش‌ بینی‌ پذیری    ریسک قابل پیش‌ بینی    بازدهی پتانسیل پایین
کنترل زیان    حد زیان محدود    شامل نوسانات بازار نمیشود
انضباط    تصمیم‌ گیری دقیق    استراتژی غیر منعطف
مناسب برای مبتدیان    آسان فهم و پیاده‌ سازی    بازدهی کم در بازارهای نوسان‌ دار


مثال:شما قصد دارید در سهام شرکت الف سرمایه‌گذاری کنید. تحلیل شما نشان می‌دهد که قیمت هدف برای سهام در آینده 12000 تومان است، اما در صورتی که قیمت به زیر 9000 تومان سقوط کند، شما متضرر خواهید شد. در این شرایط، اگر شما ریسک ثابت را رعایت کنید، حاضرید حداکثر 200 تومان از سرمایه خود را در این معامله از دست بدهید. اگر بیش از 9000 تومان خریداری می‌کنید، در صورت افت قیمت تا زیر 9000 تومان، 200 تومان را ضرر محاسبه می‌کنید و از معامله خارج می‌شوید.

▪️مدیریت سرمایه پویا (Dynamic Risk Management):در این روش، میزان ریسک در هر معامله یا دوره زمانی به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله قیمت، حجم معاملات، شرایط بازار، و وضعیت فعلی موقعیت‌ های باز معامله گر، به عنوان مثال، معامله گر ممکن است در شرایطی که بازار آرام است، ریسک بیشتری بپذیرد، و در شرایطی که نوسان زیاد است، ریسک را کمتر کند.

مدیریت سرمایه پویا

ویژگیمزایا معایب
انعطاف‌ پذیری    توانایی واکنش به تغییرات بازار    نیازمند مهارت و تجربه بیشتر
بهینه‌ سازی بازدهی    پتانسیل بازدهی بالاتر    احتمال زیان بیشتر
حساسیت به نوسانات    پاسخگو به نوسانات بازار    مخاطره پذیرش زیان‌ های بزرگتر
تحلیل مداوم    بهبود استراتژی با داده‌های جدید    نیازمند نظارت مستمر و تحلیل داده
مناسب برای سرمایه گذاران حرفه‌ ای    بهبود سود در بازارهای متغیر    مخاطره‌ ای بالاتری در سرمایه‌گذاری دارد

مثال: شما قصد دارید در بازار ارز دیجیتال سرمایه گذاری کنید. در این روش، به جای این که ریسک ثابت 2% از سرمایه خود را تعریف کنید، با توجه به تحلیل‌ ها و شاخص‌ ها، میزان ریسک را تعیین می‌کنید. فرض کنید در شرایط فعلی بازار، تحلیل شما نشان می‌دهد که اگر 1000 تومان را در این معامله ریسک کنید، احتمال از دست دادن آن پایین است. بنابراین، شما حاضرید تا حدودی بیشتر از قبل، یعنی 1000 تومان ریسک کنید و 1000 تومان سرمایه گذاری کنید. اما اگر بازار منفی شده و احتمال سقوط قیمت بالاست، ممکن است ریسک را به 500 تومان کاهش دهید.

مدیریت ریسک چیست؟

معامله گران از ابزارهای متنوعی برای مدیریت ریسک استفاده می‌کنند تا در ترید جزو برترین‌ های بازار هدف باشند. اقداماتی که برای کاهش میزان ضرر و زیان در معامله انجام می‌شوند همان مدیریت ریسک است.

Risk management

شکی نیست که هنگام معامله در فارکس، بازار ارز دیجیتال یا بورس اتفاقات غیرمنتظره را تجربه می‌کنیم. قوانین مدیریت ریسک باعث می‌شود تا با کنترل ضررهای خود به مدیریت سرمایه بپردازید. رعایت نکردن شیوه‌ های مدیریت ریسک بر روی نتیجه معاملاتی تاثیر گذاشته و حتی می‌تواند تمام سرمایه شما را نابود کند.

در واقع نمی شود بازارهارا پیش بینی کرد و اگر هم پیش بینی کنیم، عکس العمل به موقع نجات دهنده است. شما که این مقاله را می خوانید اگر به گذشته رجوع کنید، خواهید دید بارها از واکنش به موقع به بازارهای مالی جا مانده اید و افسوس خورده اید پس طمع را کنار گذاشته و به آنچه که از این مارکت به شما میرسد قانع باشید. 

هشدار ریسک

بازارهای مالی ریسکی هستند. سرمایه گذاری ممکن است منجر به ضرر شود. قبل از سرمایه گذاری، به دقت تحقیق کنید و توانایی خود را برای تحمل ضرر بسنجید. هیچ تضمینی برای سود وجود ندارد.

سخن پایانی

مدیریت سرمایه بزرگترین رکن بازارهای مالی است که باید به آن توجه ویژه‌ ای داشت. با مدیریت سرمایه در بازار فعال و موفق خواهید بود. از آنجایی که ضرر همیشه وجود دارد، پس به مدیریت سرمایه نیاز است. مدیریت سرمایه یک اصل درست، منطقی و علمی است. در این متن به بررسی مفهوم این که مدیریت سرمایه چیست و نحوه مدیریت سرمایه در فارکس و یا مدیریت سرمایه در بازارهای مالی چگونه است پرداختیم. یک سرمایه گذار یا تریدر قبل از معامله باید اصول مدیریت سرمایه را به خوبی فرا گرفته و بر معاملات خود لحاظ کند.

سوالات متداول

مهارت و دانشی که با آن بتوان در یک بازه زمانی برآیند ضرر معاملات را به حداقل و سود معاملات را به حداکثر رساند مدیریت سرمایه نامیده می‌شود.

برای ورود به بازار فارکس نیاز به یک حداقل سرمایه دارید. در حال حاضر حداقل سرمایه برای ورود به فارکس 10 دلار است .

معامله‌گران از ابزارهای متنوعی برای مدیریت ریسک استفاده می‌کنند. اقداماتی که برای کاهش میزان ضرر و زیان در معامله انجام می‌شوند همان مدیریت ریسک است.