بعد از فعال شدن کد بورسی چگونه در کارگزاری ثبت نام کنیم؟
کد بورسی یا کد معاملاتی شناسهای است که لازمه ورود افراد به بازار بورس است. شاید برای شما سوال پیش آید که حالا که کد بورسی گرفتیم باید چیکار کنیم؟ آیا برای خرید سهام باید به تالار بورس مراجعه کنیم؟ خرید و فروش سهام چگونه است؟ این مقاله از سایت فیدبین، شما را از سردرگمی بعد از دریافت کد بورسی نجات میدهد. با ما همراه باشید.
کد بورسی یا کد معاملاتی چیست؟
تا به حال بارها در سایر مقالات سایت فیدبین درباره کد بورسی بسیار نقل شده است. برای صراحت و کامل شدن این مقاله به توضیح مختصری از کد بورسی میپردازیم.
کد بورسی یا همان کد معاملاتی شناسه منحصر به فردی همانند کد ملی است که برای معاملات در بازار سرمایه به اشخاص حقیقی و حقوقی اختصاص داده میشود. این کد از حروف و اعداد متفاوتی (3 حرف و 5 عدد) تشکیل شده است. به طور مثال؛ اگر نام خانوادگی شخصی ساعی باشد کد بورسی او «ساعـ 12345» میباشد. این حروف ممکن است متفاوت از نام خانوادگی شخص باشد.
نحوه دریافت کد بورسی برای ورود به بورس
خرید و فروش در بازار سرمایه مستلزم دریافت کد بورسی است. سازمان بورس اوراق بهادار برای سهولت انجام معاملات در بازار سرمایه برای هر شخص کد بورسی منحصر به فردی اختصاص داده است. دریافت این کد بورسی با ثبت نام در سامانه سجام و احراز هویت (حضوری و غیرحضوری) انجام میگیرد.
بعد از فعال شدن کد بورسی چیکار کنیم؟
پیش از شروع معاملات در بازار سرمایه، بهتر است چند ماه، تماشاچی سامانه معاملات بورس به نشانی اینترنتی: www.tsetmc.com باشید. در این سامانه میتوانید هر روز (شنبه تا چهارشنبه ساعت 09:00 تا 12:30) پرمعاملهترین و پربینندهترین نمادهای شاخصساز مثبت و منفی را بررسی کنید.
همینطور، اگر آشنا با اصول حسابداری و گزارشات مالی هستید، با مراجعه به سایت www.codal.ir گزارشات مالی و حسابداری قانونی شرکتها را ارزشیابی کنید. علاوه بر آن، میتوانید در این سایت کلیه آگهیهای مربوط به افزایش سرمایه، تقسیم سود و … را مطالعه نمایید.
نحوه شروع معامله
پس از اینکه کد بورسی خود را دریافت کردید، در یکی از 108 کارگزاری دارای مجوز از سازمان بورس اوراق بهادار، کارگزاری منتخب خود را انتخاب کنید. هر کارگزاری یک پنل معاملاتی مختص خود دارد که با استفاده از آن افراد میتوانند به صورت آنلاین و آفلاین خرید و فروش سهام خود را آغاز کنند. برای آموزش خرید و فروش سهام با ما همراه باشید.
خرید سهام
مسلما هنگام ورود به بورس سهامی برای فروش وجود ندارد. بنابراین، با انجام دادن مراحل خرید سهام میتوانید سهام شرکت مورد نظر را خریداری کنید.
شارژ حساب بورسی
برای خرید سهام، ابتدا باید حساب بورسی خود را شارژ کنید. برای شارژ این حساب سه روش وجود دارد:
- شارژ حساب بورسی از طریق پرداخت اینترنتی و داشتن رمز پویا
- شارژ حساب بورسی به صورت نقدی
- شارژ حساب بورسی از طریق اتصال حساب کارگزاری به حساب بانکی
نکته: برای شارژ حساب بورسی حتما از طریق شماره حساب و کارت بانکی که به هنگام ثبت نام در کارگزاری معرفی شده است استفاده شود.
مقاله پیشنهادی: شیوه های خرید و فروش در بورس و بازار سرمایه
جستجوی نماد بورسی شرکت مورد نظر
برای خرید سهام ابتدا باید نماد بورسی شرکت مورد نظر را جستجو نمایید. همانطور که در تصویر پیداست، بر روی علامت ذره بین کلیک کرده و نماد را جستجو کنید. در این صورت، اطلاعات آن نماد برای شما نمایش داده میشود.
* دقت داشته باشید، هنگام خرید سهام، سهام شرکت مورد نظر باید قابل خرید و فروش باشد.
چطور سهام مورد نظر را بخریم؟
پس از شارژ حساب بورسی و جستجوی نماد بورسی شرکت مورد نظر، در همان صفحه (مطابق با تصویر زیر) دو گزینه خرید و فروش وجود دارد. پس از بررسی جدول عرضه و تقاضا و مشخص کردن قیمت خرید، تعداد و قیمت مورد نظر خود را وارد کرده و بر روی دکمه خرید کلیک کنید.
نکته: کارگزاریها در ازای کاری که انجام میدهند کارمزد دریافت میکنند؛ که این مبلغ با مبلغ خرید و یا فروش محاسبه میگردد.
تکمیل سفارش خرید
پس از شارژ حساب بورسی (کمترین مبلغ 500 هزار تومان است) و انتخاب قیمت، سفارش برای شما ثبت خواهد شد.
اضافه شدن سهام خریداری شده به پرتفوی
پس از اینکه سفارش خود را در قیمت و حجم مورد نظر به ثبت رساندید، اگر فروشندهای با همان قیمت تعریف شده پیدا شود، خرید تکمیل میشود. سپس، در قسمت راست پنل معاملاتی، وارد منوی پرتفوی لحظهای شوید و کلیه نمادهای خریداری شده توسط شما، تمامی سود و زیانها و ... نمایش داده خواهد شد. در صورت تکمیل خرید، در این قسمت شما میتوانید سهام مورد نظر خریداری شده را مشاهده نمایید.
فروش سهام
فروش سهام به چند دلیل صورت میگیرد:
- قصد خرید سهامی با پتانسیل سوددهی بیشتر را دارید.
- سهام مورد نظر به سودی که مورد نظرتان بوده رسیده است.
- نیازمند پول نقد هستید.
- سهام مورد نظر سوددهی خود را از دست داده است.
برای فروش سهام نیز، همانند خرید سهام عمل میشود. به این صورت که، قیمت و تعداد مورد نظر را تعیین کرده و این بار بر روی دکمه فروش کلیک کنید. سپس، با فروش سهام مورد نظر، این سهام از پرتفوی شما حذف خواهد شد.
نکته: سعی کنید برای فروش سهام، بالاترین قیمت را انتخاب کنید.
برداشت وجه از حساب کارگزاری و انتقال آن به حساب بانکی
برای اینکه بتوانید از مبلغ فروش سهام خود در بازارهای دیگر (به جز بازار سرمایه) استفاده کنید، لازم است آن را به حساب بانکی خود منتقل نمایید.
برای این کار، از منوی سمت راست پنل معاملاتی گزینه درخواست وجه استفاده کنید. به این صورت که، برای درخواست وجه 3 تاریخ به شما نمایش داده می شود؛ که این تاریخها معمولا از دو تا سه روز کاری بعد را به شما نشان میدهد. البته این امر، بستگی به کارگزاری منتخب دارد.
نکته: شنبه تا چهارشنبه روز کاری محسوب میشوند.
همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید؛ کادرهای مورد نظر را تکمیل کرده و شماره حساب خود را (شماره حسابی که هنگام ثبت نام در کارگزاری معرفی شده است) وارد کرده و درخواست خود را ثبت کنید.
مراحل خرید و فروش سهام به طور خلاصه
- دریافت کد بورسی از طریق ثبت نام در سجام و احراز هویت
- ثبت نام در کارگزاری منتخب
- ورود به سامانه معاملاتی آنلاین کارگزاری منتخب
- شارژ کردن حساب بورسی
- جستجوی نام نماد بورسی شرکت مورد نظر
- ثبت سفارش (خرید یا فروش سهام)
- تایید سفارش (اضافه شدن سهام به پرتفوی در صورت خرید / کسر شدن سهام از پرتفوی در صورت فروش)
- در صورت فروش دریافت وجه
- واریز به حساب بانکی
چگونه کد بورسی قدیمی را فعال کنیم؟
همانطور که گفته شد، ورود به بازار سرمایه اخیرا با ثبت نام در سجام امکانپذیر است. این امر برای سهامداران قدیمی نیز الزامی است و باید اطلاعات خود را در سامانه سجام ثبت کنند. نکتهای که باید به آن توجه نمود این است که، سهامداران قدیمی، خود دارای کد بورسی بودهاند؛ اما با ثبت نام در سامانه سجام کد بورسی جدیدی دریافت میکنند. به این امر دوکده بودن میگویند که باعث عدم معامله سهامدار در بازار سرمایه میشود.
* برای آموزش رفع دو کده بودن و تجمیع دو کد بورسی کلیک کنید.
حال میخواهیم کد بورسی قدیمی غیرفعال را فعال کنیم؛ باید چیکار کنیم؟
- ابتدا باید در سامانه سجام (sejam.ir) مراجعه و اطلاعات خود را در این سامانه به ثبت برسانید و کد پیگیری 10 رقمی سجام را دریافت کنند.
- پس از آن باید به صورت حضوری یا غیرحضوری احراز هویت خود را انجام دهید و کد بورسی جدید را دریافت کنید.
- سپس با مراجعه به نشانی اینترنتی ddn.csdiran.ir (درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه) در قسمت میز خدمت الکترونیک میتوانید درخواست خود را با عنوان اصلاح مشخصات مبنی بر رفع ممنوع المعامله بودن به ثبت رسانید.
- پس از حدود 30 تا 40 روز شرکت سپردهگذاری مرکزی کد فعال را به سهامدار اعلام مینماید.
چند مطلب آموزشی مهم در بورس
چند نکته مهم و کلیدی درباره بورس را برای تازهکاران و حرفهایترهای بورس یادآوری میکنیم:
- قبل از اینکه وارد بازار بورس شوید، بهتر است استراتژی خود را مشخص کنید؛ به این منظور که میخواهید بلند مدت، کوتاه مدت و یا میان مدت سرمایهگذاری کنید. (بلند مدت از 6 ماه بالا / کوتاه مدت تا 3 ماه / میان مدت از 3 تا 6 ماه)
- ورود به بازار سرمایه برای یک سرمایهگذاری موفق، نیازمند اطلاعات و دانش کافی است. اگر قصد سرمایهگذاری بلند مدت را دارید بهتر است با مفاهیم اولیه تحلیل تکنیکال آشنا شوید.
- حتما برای خود حد سود و حد ضرر تعیین کنید و به آن پایبند باشید. میتوانید بیشترین و کمترین قیمت سهام را در چند روز گذشته بررسی کنید و بر اساس آن استراتژی خود را تنظیم کنید.
- بر اساس دانش و اطلاعات خود تصمیمگیری کنید. به اخبار و شایعات کذب گوش ندهید. تجزیه و تحلیل کنید و مفاهیم اولیه آن را یاد بگیرید. حتما استراتژی خود را (بلند مدت، میان مدت و کوتاه مدت) بودن سرمایهگذاری را مشخص کنید.
- برخی افراد سودجو در تالارهای بورسی وجود دارند که ممکن است شما را فریب دهند. بنابراین، هیجان زده رفتار نکنید، مراقب باشید، به استراتژی خود پایبند باشید.
- تا زمانی که اطلاعات خود را به حد تصور نرساندهاید، کلیه سرمایه خود را وارد بازار بورس نکنید. امنیت بالایی را برای خود ایجاد کنید.
- هرگز تک سهم نباشید! تک سهم بودن مختص معاملهگران حرفهای میباشد.
- آرامش و خونسردی خود را حفظ کنید. نترسید! اگر نمادی سود خوبی به دنبال نداشت، شما میتوانید از 400 نماد دیگر در بازار، نماد دیگری را برای سوددهی انتخاب کنید.
- سعی کنید سرمایه خود را حفظ کنید. اولویت اول در بازار سرمایه حفظ سرمایه و اولویت دوم حفظ سودهای قبلی خود است.
- هیچ سهامی را برای مدت خیلی زیادی نگهداری نکنید. هدف، سود کردن است نه نگه داشتن بیش از حد سهم.
- اطلاعات و دانش کافی از بورس کسب کنید، هیچ کس در معاملات شما مسئول نیست.
- به دنبال سیگنال خرید و فروش نباشید. سعی کنید خودتان به دنبال تحلیل بروید و سهام مورد نظر را انتخاب کنید.
- تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی (فاندامنتال) را یاد بگیرید. با مطالعه و آموزشهای مختلف پیشرفت چشمگیری خواهید داشت.
- مقاله های پیشنهادی:
- نوسان گیری در بورس ایران
جمع بندی مطالب
برای داشتن سرمایهگذاری موفق و پرسود در بازار سرمایه، علاوه بر کسب اطلاعات مورد نیاز، بر هیجانات خود نیز کنترل داشته باشید. حتیالامکان معاملات خود را به صورت ماشینی و استراتژیک انجام دهید. با در نظر گرفتن اصول و قواعد سیو سود و رعایت حد ضرر، میتوانید معاملات خود را هوشمندانه انجام دهید. با رعایت نکات گفته شده میتوانید به سودی مطمئن در این بازار دست یابید.
همراهان عزیز در صورت ابهام می توانید سوالات خود را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.